Ama öte yandan, uçucu maddeler işyeri sağlığı açısından da önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Türkiye'deki hekimlerin bu konuda bilgiye gereksinimi olduğu düşünülmektedir. Bu yazıda özellikle toluen (tiner) bağımlısı hastaların entoksikasyonlarında ilk medikal tedavi üzerinde durulacaktır. Bu hastaların psikososyal tedavileri ya da adli tıbbi uygulamalar üzerinde durulmamış olup ayrı bir yazının konusudur.
Son yıllarda petrokimya ve ilişkili endüstrilerdeki gelişmeler sonucu, yaygın kullanım alanı bulan organik uçucu maddelerin kötüye kullanımı tüm dünyada genç erişkinlerde artan bir toplum sağlığı sorunu durumuna gelmiştir. Yapıştırıcılar, boya çözücüler, incelticiler, aeresoller, yağ ve leke çıkarıcıları, oda ve saç spreyleri, deodorantlar, kozmetik ürünlerde kullanılan organik uçucu maddeler geniş bir kimyasal spektruma sahiptir.
Türkiye'de madde kullanım oranının Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri(ABD) ile karşılaştırıldığında daha düşük oranda olmakla birlikte, gerek epidemiyolojik, gerek diğer kayıtlar incelendiğinde madde kullanım yaygınlığında bir artış olduğu görülmektedir
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD)tutkal (yapıştırıcı) inhalasyonu hakkında ilk bildirimler 1950 ve 1960 yıllarında yapılmıştır ABD'de tahminen 13 ile 19 yaş grubundaki gençlerin %3-4'ünün düzenli olarak ücret ödeyerek tutkal (yapıştırıcı) alıp kokladığı, yüksek okul öğrencilerinden %7-12'sininyaşamlarında en az bir kez bu maddeleri soluduğu belirtilmiştir. İnsidans bu ülkedeki gençlerde giderek artmaktadır. Beauvais'in1992' deki verilerinde bu oran yaklaşık olarak12–17 yaş grubu için %7-8'dir. İsviçre'de yaşam boyu kullanım oranı 20 yaş üstü için%8,9 (1992), Fransa'da 11–19 yaş için %5(1993), İspanya'da 14–18 yaş için kulanım oranı %3,1'dir. (1994) (3). İngiltere'de 13 yaş grubunda uçucu madde kullanımı %3,5–10,uzun dönemde ise %0,5–1 arasındadır. Bu konuda birçok çalışma yapılmış olup sonuçlarda farklıdır. Örneğin Balding, 13–14 yaş için kızlarda ve erkeklerde %2 bulmuştur.