Eğitimciler, şiddete karşı yasal düzenleme istiyor!

İstanbul’da okul müdürünün eski bir öğrenci tarafından silahlı saldırıya uğrayıp hayatını kaybetmesi sonucu Eğitim Bir-Sen Ünye Şube Başkanı Rahim Yiğit, "Kınama mesajı değil, şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz." dedi.

Eğitim 9.05.2024 17:44:00 730 0
Eğitimciler, şiddete karşı yasal düzenleme istiyor!

İstanbul’da okul müdürünün eski bir öğrenci tarafından silahlı saldırıya uğrayıp hayatını kaybetmesi sonucu Eğitim Bir-Sen Ünye Şube Başkanı Rahim Yiğit, "Kınama mesajı değil, şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz." dedi.

“Bugün yaşadığımız acılar, dünün ihmal ve umursamazlığının sonucudur.” diyen Yiğit, gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması için TBMM’yi harekete geçmeye davet etti. 

Eğitim camiası önce cuma günü iş bırakacak, ardından eş zamanlı olarak bir hafta imza kampanyası yürütecek. 

İstanbul’da okul müdürünün eski bir öğrenci tarafından silahlı saldırıya uğrayıp hayatını kaybetmesi sonucu öğretmenler 10 Mayıs 2024 Cuma Günü iş bırakma eylemi yapıyor. 

Eğitim Bir-Sen Ünye Şube Başkanı Rahim Yiğit, İstanbul Eyüpsultan’da eski bir öğrenci tarafından silahlı saldırıya uğrayıp yaşamını yitiren Okul Müdürü İbrahim Oktugan için 10 Mayıs 2024 Cuma günü iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.

- 2 binin üzerindeki eğitim camiası iş bırakıyor -

Ünye’de 1929 kadrolu öğretmen ile sözleşmeli, ücretli ve diğer eğitim personelleri olmak üzere 2 binin üzerindeki eğitim camiasının iş bırakma eylemine katılacağını belirten Başkan Yiğit, "Kınama mesajı değil, şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz." dedi.

-“Her yeni günde yeni bir saldırı haberi almaktan endişe duyuyoruz” -

Eğitim çalışanları olarak her yeni günde yeni bir saldırı haberi almaktan endişe duyduklarını dile getiren Yiğit, şunları söyledi:

 "Eğitim camiası olarak hazin bir cinayet haberiyle sarsılmış bulunuyoruz. İstanbul Eyüpsultan’da eski bir öğrenci Okul Müdürü İbrahim Oktugan’a silahla saldırıda bulunmuş, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan okul müdürü kurtarılamayarak vefat etmiştir. Meslektaşımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz.  

Öğretmenler bugün maalesef kendilerine yönelik şiddet olayları ile anılır hale gelmiştir. İzmir Ödemiş’te öğrencinin pompalı tüfekle öldürdüğü Ayhan Kökmen’i; Iğdır’da; Yücel Düzce Öğretmenimizin, saldırıya uğrayan öğrencilerini korurken, gözü dönmüş kişilerin şiddetine maruz kalmasını, Patnos’un Aktepe köyündeki Yatılı Bölge Okulu Müdürü Yusuf Vural’ın, Kayseri/ Melikgazi Kadı Burhanettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Gülhan Şaşmaz’ın bıçaklanmalarını unutmadık.”

-“Bugün yaşadığımız acılar, dünün ihmal ve umursamazlığının sonucu”- 

Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının münferit eylemler olmaktan çıktığını dile getiren Yiğit, açıklamasında şunları kaydetti:

"Maalesef, şiddet yaygın bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Şiddet, toplumun geleceği açısından vazgeçilmez olan eğitim öğretim hizmetlerinin yürütülmesini sekteye uğratacak boyuta ulaşmıştır değerlendirmesini yapmak haksız ve yanlış sayılmamalıdır. Bu şiddet eylemlerindeki artışta şiddete başvuran kişilerin, yaptığım yanıma kar kalıyor inancının büyük rolü vardır. Eğitimciler olarak, daha iyi bir eğitim için daha iyi bir müfredat, pedagojik yöntemler, daha ileri amaçlar üzerine kafa yormamız gerekirken, bugün bu yaramızı konu etmek mecburiyetinde kalışımızın ana sebebi, şiddetin ağırlaşan toplumsal maliyeti karşısında, bugüne kadar çözüm üretmede yetersiz kalınmasıdır. Göz göre göre gelen sorunu, gözümüzün önünde duran soruna, gözümüzü kapayarak çözüm bulamayız. Bugün yaşadığımız acılar, dünün ihmal ve umursamazlığının sonucudur. Yarın yaşanmasını istemediğimiz acılar da bugünkü ilgisizliğin sonucu olmamalıdır. Eğitimcilere yönelen şiddete ısrarla dikkat çekip çözüm önerilerimizi sunduğumuz her durumda karşılaştığımız yetersiz tutum, şiddetin ateşine benzin dökmekten başka bir anlama gelmemektedir.

"Şiddet, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşmış"

Öğretmeni güçlendirecek, donatacak, koruyacak tedbirler almak yerine onu hedef alan saldırılar karşısında sessizliğe gömülmenin anlaşılır bir yanını göremiyoruz. Toplumdaki şiddeti eğitimle yok etmenin hesabını yaparken, şiddeti eğitimin içine sokmaya davetiye çıkarıcı uygulamaların akılla, izanla, vicdanla, kültür değerlerimizle, hayat anlayışımızla telif edilir bir yanı yoktur. Eğitim çalışanları bir yandan şiddetin toplumun aklını, anlayışını felç etmesine, eğitim başarımızı engellemesine dur demek için genç dimağlar üzerinde emek verirken, diğer yandan şiddetin nesnesi haline gelmiş durumdadır. Şiddetin, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta doğru tırmanıyor olması, acil ve köklü çözüm bulmayı zaruri hâle getirmektedir. 

Uluslararası hukuk ve anayasada ifadesini bulan yaşam hakkı ilkesi çerçevesinde, kasıtlı ve hukuksuz şekilde ölüme, yaralanmaya ve zarara sebebiyet verilmesini önlemek devletin yükümlülüğüdür. Devletin bu yükümlülük çerçevesinde suç işlemekten caydırıcı yasal zemini ve idari koşulları tesis ederek yaşam hakkını koruma ve ayrıca buna ilişkin ihlalleri önleyici, bastırıcı ve cezalandırıcı bir infaz mekanizması geliştirme ödevinin hukuk devleti olmanın gereği olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu doğrultuda eğitim çalışanlarına karşı eğitim öğretim kamu hizmetinin sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir. Eğitim çalışanları kendilerine yönelik şiddet olaylarına karşı caydırıcı nitelikte münhasıran bir cezai müeyyide getirilmesini, şiddete uğrayan çalışana da hukuki koruma sağlayacak türden yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesini acilen talep etmekte ve beklemektedir.

"Gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması için TBMM’yi harekete geçmeye davet ediyoruz"

Eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını önleyecek, failleri caydırıp cezalandıracak ve mağdur eğitim çalışanlarına hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılmasını sağlamak amacıyla, Cuma günü iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Ve iş bırakma eylemimizle eş zamanlı olarak bir hafta sürecek imza kampanyası başlatacağız. Tercümanı ve temsilcisi olduğumuz eğitimcilerin çağrılarına artık sessiz kalınmamasını, gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması için TBMM’yi harekete geçmeye davet ediyoruz." 

Ünye Kent Haber 

 


  • Pazartesi 19 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Salı 19.8 ° / 9.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

Ordu

20.05.2024

  • İMSAK 03:10
  • GÜNEŞ 04:59
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:27
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:32
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593