Ordu’nun yüzde 74’ü madenlerle ruhsatlandırıldı!

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu’nun yüzde 74’ü madenlerle ruhsatlandırıldığını ve Türkiye’nin devasa bir maden sahasına çevrilmeye çalışıldığını dikkat çekerek, bununla mücadelelerinin devam edeceğine vurguladı.

Siyaset 4.05.2024 16:51:00 826 0
Ordu’nun yüzde 74’ü madenlerle ruhsatlandırıldı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2 Mayıs 2024 Perşembe günü gerçekleşen Genel Kurulunda enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. 

Genel Kurulda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu’nun yüzde 74’ü madenlerle ruhsatlandırıldığını söyledi. 

Türkiye’nin devasa bir maden sahasına çevrilmeye çalışıldığını dikkat çeken Torun, buna müsaade etmeyeceklerini ve bu konudaki mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizdi. 

“Türkiye’de madencilik, vahşi madencilik faaliyetine dönüşmüş”

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları kaydetti; 

“13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç’te meydana gelen facianın üzerinden daha 3 ay geçmedi. Ama yine apar topar bir torba yasa getirerek madenlere ilişkin bir bizi düzenlemeleri dayatıyorsunuz. Türkiye’de madencilik yapılmasına ilişkin en önemli sorun bu işin tam anlamıyla vahşi madencilik faaliyetine dönüşmüş olmasıdır. İnsan hayatının, ekolojik dengelerin hiçe sayılmasıdır. 

“Ordu’nun yüzde 74’ü madenlerle ruhsatlandırılmış durumda”

Memleketim Ordu, vahşi madenciliği en acı şekilde yaşayan bir şehrimizdir. Sizlere Ordu’daki ve ülke genelindeki maden çalışmalarına ilişkin bir takım bilgiler vereceğim ve bir kaçta sorum olacak.

Türkiye’de fındık üretiminin merkezi olan ve eşsiz doğası ile tanınan Ordu’nun yüzde 74’ü madenlerle ruhsatlandırılmış durumdadır. Yani Ordu adeta maden alanlarına parsellenmiştir. 8 ilçesinde ruhsatlılık oranı yüzde 90’ın üzerine çıkmıştır. Fatsa, Çatalpınar, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş ve Ulubey ruhsat oranları yüzde 100’e yaklaşmıştır. Orman alanlarının yüzde 65’i madenler için ruhsatlandırılmıştır. 

Ordu’da bulunan uluslararası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora ile fauna barındıran Dünya ölçeğinde önemli ekosistemleri olan önemli doğalların yüzde 80’i madenler için ruhsatlandırılmıştır. Tarım alanlarının yüzde 76’ı madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu meralarının yüzde 64’ü madenler için ruhsatlandırılmıştır. 

Ordu’nun nadir canlı tür çeşitliliği doğal ve kültürel özellikleri ile tabiatı koruma alanı, Milli Park gibi statülerle koruma altına alınmış alanların yüzde 91’i madenlere ruhsatlıdır. Koruma alanlarının içinde yer alan ekolojik SİT alanlarının yüzde 94’u ve toplu mesire alanlarının tamamı madenlere ruhsatlıdır. 

“10 yıldır zaten Fatsa’da siyanürle altın çıkarıldı”

10 yıldır zaten Fatsa’da siyanürle altın çıkarıldı. Bunun olumsuzluğunu her alanda yaşadık. Her yerde dile getirdik. 10 yıldır süren mücadeleler sonunda maden firmasının saha genişletme talebi reddedildi, ama tekrar yeniden başvuru için hazırlıklar yapılıyor. 

“Yabancı firmalar sadece Türkiye üzerinde bu faaliyetleri gerçekleştiriyorlar”

Bu bilgilerin ışığında sormak isteriz, ekonomik gerekçelerle getirdiğiniz bu yasa ile açılacak madenler doğa turizmi için büyük potansiyeli olan Ordu’nun güzelliklerini yok ettiğinde madenler, bozulan ekolojik denge maliyetini karşılayacak mı? Hayır. Görüştüğümüz kanun maddeleri tarım alanları ve meraları denetim altına alıyor mu? Hayır. Torba yasa siyanür ve nükleer atık faaliyetlerini engelleyecek mi? Hayır. Türkiye’de vahşi madenciliğin en önemli temsilcileri olan yabancı firmaların işletmelerinden elde edilen gelirlerin sadece yüzde 5’i Türkiye’de kalıyor. Böyle bir yabancı yatırım karlı mı? Hayır. Dünya genelinde az gelişmiş ülkelerde siyanür havuzları açan Kanadalı firmaların kendi ülkelerinde çok sıkı denetime tabi olduklarını ve Türkiye’deki gibi vahşi madencilik faaliyeti sürdüremiyor olmalarının sebebini acaba hiç düşündünüz mü? Hiç değerlendirdiniz mi? Bu yabancı firmalar sadece Türkiye üzerinde bu faaliyetleri gerçekleştiriyorlar da kendi ülkelerinde gerçekleştirmiyorlar.

“Türkiye devasa bir maden sahasına çevrilmeye çalışıyor”

Peki bu torba yasa ne işe yarıyor diye sorduğumuzda, vahşi madenciliği daha da derinleştirmeye, maden firmalarını daha da zengin etmeye, daha fazla maden emekçisini kaybetmemize ve Türkiye’nin devasa bir maden sahasına çevrilmesine yarayacak. Her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor.” 

Ünye Kent Haber 


  • Cumartesi 19.3 ° / 10.3 ° false
  • Pazar 18 ° / 8.8 ° false
  • Pazartesi 19 ° / 8.8 ° Güneşli
  • BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Ordu

18.05.2024

  • İMSAK 03:13
  • GÜNEŞ 05:01
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:26
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:29
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593