
- 10:36 Çambaşı’ndaki doluluk oranı % 90’ı buldu
- 10:18 Üniversite yerleşke alanına acilen bir bina!
- 09:12 Odabaşı Ailesinin acı günü
- 18:29 Nöroloji Uzmanı Yakupoğlu hasta kabulüne başladı
- 17:33 ÜNYE Çevre yolu ile Fatsa Çevre yolu birleşsin
- 17:22 Vakıf’tan 69 milyon 348 bin 471 lira yardım..
- 17:18 Müftülükte Kütüphane Ve Kitapevi Açıldı
- 17:08 Vaka sayısında bir miktar artış var
- 17:04 Yapılandırmada son hafta!
- 16:56 ODÜ, güz dönemini % 95.2 katılımla tamamladı
- 16:53 Belediye Kent Orkestrası beğeni topladı
- 16:46 Karadeniz Yollarında
- 16:21 Büyükşehir’den eşya desteği
- 16:09 Yine bahçe temizliği yine yangın!
- 15:31 İş yeri vergi ödemelerine erteleme!
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

Fındık Fiyatı
Denizden balık yerine atık çıkıyor!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Deniz Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, "Karadeniz'e ulaşan ve deniz dibinde biriken katı atıklar içerisinde son yıllarda önemli bir yer tutmaya başlayan hijyen ürünleri, toplam atıkların yüzde 24'ünü oluşturmaktadır. Bu oran, özellikle bu atık türlerinin mutlaka dikkate alınarak önlenmesi için özel tedbir alınması gerektiğini göstermektedir." dedi.
Dünyanın en büyük oksijensiz su kütlesi
Karadeniz'in dünyanın en büyük oksijensiz su kütlesine sahip olduğunu ifade eden Erüz, "Bu doğal özelliğinin sonucu olarak Karadeniz'in sadece yüzeyle 150-250 metre arasındaki atmosferle etkileşen yüzey ve geçiş tabakası oksijenlidir. Sadece oksijenli olan yaklaşık yüzde 15'lik üst su kütlesi, balık ve üst yapılı organizmaların yaşamasına uygundur. Bu özelliği ile Karadeniz, dünyanın en kırılgan ve kendine has ekosistemlerinden birisine sahip." diye konuştu.
Çok yoğun kirleniyor
Erüz, Karadeniz kıyısında bulunan 7 ülkenin ayrıca akarsular aracılığı ile etkilendiği toplam 23 ülkenin katı ve sıvı atıklarının nihai depolayıcısı olan yarı kapalı bir su kütlesi olduğunun altını çizerek, "Karadeniz, nehir boşalımı, madencilik ve endüstriyel deşarjlar, kentsel ve kırsal katı ve sıvı atık boşaltımı, denizcilik faaliyetleri kaynaklı atıklar, atmosferik kirleticiler gibi farklı kaynaklarda üretilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirleticilerle kirletilmektedir." ifadesini kullandı.
Türkiye'de önemli projeler yürütülüyor
Türkiye'de de Karadeniz'de iyi çevre durumuna ulaşmak üzere deniz ve kıyı suları ve iç suları izleme, Sıfır Atık, Deniz Çöpleri Stratejisi gibi önemli projeler yürütüldüğünü anımsatan Erüz, şunları kaydetti:
"Karadeniz'de kirliliği azaltmak üzere bakanlıkların izleme ve kirliliği azaltma çalışmalarının yanında KTÜ ve diğer üniversiteler de ulusal, AB ve BM destekli araştırma, eğitim ve farkındalık amaçlı, Karadeniz'e kıyıdaş ülkelerle ortak projeler yaparak kirliliği azaltma çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda Türkiye'den KTÜ'nün liderliğinde Gürcistan, Bulgaristan ve Romanya'dan ortaklarla birlikte Karadeniz Ekosisteminin Koruması için Toplumsal Farkındalığın Artırılması ve Deniz Çöplerinin Azaltılması Projesi yürütülüyor. Proje ile Karadeniz'de deniz çöplerinin kaynağı, dağılımı, birikmesi gibi konularda matematiksel modele dayalı tespit ve simülasyonlarla elde edilen sonuçları göstermek sureti ile kamu kurumları, yerel yönetimler ve halkın her kesiminden temsilcilerle irdeleyerek ortak akla dayalı çözüm ve farkındalık yaratılması sağlanacaktır. Benzer projeler ve mevzuat çalışmaları, Karadeniz'in kirliliğini azaltarak halkın daha temiz denize, daha temiz balık ve diğer su ürünlerine ulaşmasını sağlayacaktır."