
- 12:13 Yetim Yaşar, Trabzonspor formasına kavuştu!
- 12:01 CHP “Yaşam Hak” projesi için sahada..
- 11:55 52 Orduspor, sisteminde ısrarcı!
- 11:49 Fatsa’dan 2 önemli transfer
- 11:46 Soner Solmaz Akkuş’taki yuvasına döndü!
- 11:42 Hem umutluyuz hem kaygılı!
- 11:38 Komandolar yayla evlerinde
- 11:34 Orduluya yapılacak en büyük haksızlık!
- 11:30 Endonezya’dan kakao-fındık işbirliği çağrısı
- 11:25 CHP’li Başkan’dan yol tepkisi!
- 11:12 Akkuş’taki bungalovlar hizmete açıldı
- 11:05 “Kayak merkezleri doldu, yiyecek ve içecek sektörü can çekişiyor!”
- 10:36 Çambaşı’ndaki doluluk oranı % 90’ı buldu
- 10:18 Üniversite yerleşke alanına acilen bir bina!
- 09:12 Odabaşı Ailesinin acı günü
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

Fındık Fiyatı
Türk Bilim İnsanları korona aşısında umut oldu

Özlem Türeci, Ünlü Gastrentoloji Uzmanı Ünyeli Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu’nun kayınvalidesinin yeğeni. Almanya’da okuyan Türeci, Sait Kapıcıoğlu ile birlikte yaz tatillerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) vizit yaptı, laboratuvarlarda çalıştı.
ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş iki bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008'de kuruldu.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin, buldukları aşıyla ‘Nobel’e aday iki önemli isim.
Özlem Türeci, Rize ili Fındıklı ilçesi kökenli. Ünlü Gastrentoloji Uzmanı Ünyeli Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu’nun kayınvalidesinin yeğeni. Almanya’da okuyan Türeci, Sait Kapıcıoğlu ile birlikte yaz tatillerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) vizit yaptı, laboratuvarlarda çalıştı.
Ünye Kent Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Özlem Türeci’nin Almanya’da eğitim gördüğünü, yazları Trabzon’a gelerek Farabi Hastanesi’nde vizit yapıp çalışmalarını geliştirdiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“Özlem Türeci, kayınvalidemin yeğeni. Rize Fındıklı kökenlidirler, dedesi ve babaannesi Trabzon’da yaşadılar mezarları Trabzon’dadır. Özlem yazları Trabzon’a gelir ve Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde benimle vizit yapar, zaman zaman da laboratuvarlara giderek Almanya’daki çalışmalarını geliştirirdi. Şimdi o ve ortağı ‘Nobel’ adayı bir başarı elde ederek gururumuz oldu.”
BioNTech şirketi
ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008'de kuruldu.
Özlem Türeci kimdir?
Özlem Türeci (53), Rize Fındıklı kökenli. Anne ve babaannesi Trabzon’da yaşadı.
Almanya’daki şirketin kurucularından. On yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu.
Türeci, aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.
Babası İstanbul'da doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçtü.
Türeci, eşiyle Hamburg'da çalışırken tanıştı.
Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.
BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor.
Uğur Şahin kimdir?
Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya'ya gitti.
Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti.
Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan 'Ölümsüzlük Öldürücüdür' programını izleyen Uğur Şahin, 19'uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich'i kendisine örnek alarak Köln Üniversitesi'nde tıp okudu.
Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar'daki üniversitede çalışmaya başladı.
Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi.
Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu.
Prof. Şahin, COVID 19'un yayılması üzerine bu alana yöneldi.
Prof. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı.
2008'de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech'de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.