
- 17:40 Hastane camına çarpan ebabil kuşuna şefkat eli!
- 15:48 Belediye’den, 3 bin kişiye iftar yemeği
- 15:42 Biontech aşısı randevusu alanlar; dikkat…
- 15:35 Kızılay Ramazan çadırlarını kurdu
- 15:26 ÜDH'de göz doktoru hasta kabulüne başladı
- 15:22 19 ilçe trafiğinde yeni düzenlemeleri yapılacak
- 15:15 Adıgüzel’den köy kütüphanesi…
- 14:16 Kazım Tikence, Türkiye Şampiyonu oldu
- 13:28 Atatürk Parkı sezona hazırlanıyor
- 13:13 Tepe, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nde
- 13:05 Ordulu ikizler finalde karşı karşıya geldi!
- 13:02 Ordu ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılsın
- 12:55 Ünye’de 61 koronavirüs cezası
- 12:21 Afet ve acil durumlarda toplanma alanları belirlendi
- 12:15 Bal Ligi’nin ertelenmesi kınandı
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

Fındık Fiyatı
“Yemek ve kültür anlamında Ordu’da inanılmaz mozaik var”

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ordu ilinin kültürel anlamda, kültür içende yemek kültürü anlamında inanılmaz bir mozaiğe ve buna bağlı zenginliğe sahip olduğunu vurgulayarak, Ordu Yemekleri ve Kültürü Basın Yayın Tanıtım Derneği’ne çalışmalarında başarılar diledi.
Kaymakam Güney, Ordu Yemekleri ve Kültürü Basın Yayın Tanıtım Derneği Başkanı Aynur Zeren Tan, Dernek Başkan Yardımcısı Hacer Öztürk, Genel Sekreter Zeliha Akman, Kurucu üye Hatice Ocak’ı ağırladı.
-“Kadınlarımız kendi alanlarında çok faal”-
Dernek Başkanı Aynur Zeren Tan, derneğin kuruluş amacına yönelik yaptığı açıklamada, kadınların el ele vererek güzel işler başaracağını söyledi.
Sadece Ünye’nin değil, Ordu’nun tüm ilçelerini ve köylerini kapsayacak bir çalışma yürütmeyi hedeflediklerini söyleyen Aynur Zeren Tan, “Şu anda Ünye Fatsa ve Altınordu’dan 200 üyemiz bulunuyor. Ordu yemeklerini ve kültürünü toparlayıp öncelikle yöremizde, sonrasında ise Türkiye ve dünyada tanıtmak esas amacımız. Yöremizde evlerde maharetli ellerden çıkan yemeklerimiz çok güzel ama başka şehirlerde yöremizin yemekleri hiç tanınmıyor. Bunun için kadınlarımızla işbirliği ve güç birliği içinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kadınlarımız kendi alanlarında çok faal ve bu konuda da ellerinden geleni yapacaklar.” dedi.
-“Antep mutfağı ile de kardeş mutfak olma niyetindeyiz”-
Dernek olarak Antep mutfağı ile kardeş mutfak olma niyetinde olduklarını ifade eden Aynur Zeren Tan; şu açıklamayı yaptı:
“Ordu yemekleri hem sağlığa çok yararlı, hem de çok yönlü. Ama hem Türkiye’de, hem dünyada hiç tanınmıyor. Hatta yöremizde gençlerimiz arasında bile tanınmıyor. Yemek kültürü anlamında Ordu olara çok iddialıyız, yemeklerimizi tanıtmak için bütün gayretimizle çalışacağız. Ayrıca Antep mutfağı ile de kardeş mutfak olma niyetindeyiz. Doğal yemeklerin kaynağı Doğu Karadeniz.”
-“20 yıl önce çiğ köfte, künefe, içli köfte Karadeniz’de ismi bile bilinmezdi”-
Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, bazı yemeklerin 20 yıl öncesine kadar Karadeniz Bölgesi’nde isminin bilinmediğini, zamanla lezzetleri tüm dünyaya tanıttığını ifade ederek, “Yerelleşmenin kuvvetlenmesi neticesinde ve globalleşmenin o dinamizmine katıldığında kendi ülkemizde dahi 20 yıl önce bir çiğ köfte, künefe, içli köfte Karadeniz’de ismi bile bilinmezdi. Bunlar son derece yerel ürünlerken yerelden genele gitme noktasında da bir fırsat oluşturdu.” dedi.
-“Yemek ve kültür arasında çok yakın ilişki var”-
“Kafkaslardan gelen göçmenlerin eklenmesiyle beraber onların getirmiş olduğu bir kültür ve kültür içerisinde yeme içme alışkanlığı var” diyen Kaymakam Güney, Karadeniz Bölgesi’nin, özellikle Doğu Karadeniz’in, Ordu ilinin kültür harmonisi içinde olduğunu vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:
“Yemek ve kültür arasında çok yakın ilişki var. Kültürde de coğrafya ve iklim koşullarıyla çok yakın ilişki var. Ordu coğrafi anlamda hem Karadeniz’e kıyısı olan bir il hem de Karadeniz’in Orta Karadeniz dediğimiz hem İç Anadolu’ya, hem batıya açılım olarak tam bir kavşak noktası. Birde buna 93 harbinden, Kırım harbinden itibaren Kafkaslardan gelen göçmenlerin eklenmesiyle beraber onların getirmiş olduğu bir kültür ve kültür içerisinde yeme içme alışkanlığı var. Bunların hepsini bir araya koyduğunuzda inanılmaz bir mozaik oluşuyor.”
-“Ünye ve Ordu’nun her geçen gün turizmden aldığı pay artıyor”-
Ünye ve Ordu’nun her geçen gün turizmden aldığı payın arttığını ifade eden Kaymakam Güney şunları söyledi;
“Ordu ve Ünye ile ilgili yeme içme ile ilgili en dikkatimi çeken konu şu. Biz yeşillikler, otsu bitkilerle yapılmış yerel yemekler konusunda Ege Bölgesi’ni farklı bir yere koyarız. Burada yöreye özgü otlardan çıkan ürünler de var. Bunların muhafaza edilerek, geliştirilerek yaygınlaştırılması gerekiyor. Ünye ve Ordu’nun her geçen gün turizmden aldığı pay artıyor. Daha artacağını hedefliyoruz. Gelen insanlara da ne kadar özel ve özgün ürünler sunar ve onları özel hissettirebilirsek, farklı lezzetleri tatmasına vesile olursak bu işte o kadar başarılı oluruz.
-“Bizlerde bu faaliyetlerde sizlerin yanında olduğumuzu hissettiririz”-
Bir sivil toplum örgütü bir ihtiyaçtan ortaya çıkmışsa faal kalabiliyor, faaliyet gösterebiliyor, faaliyet gösterdikçe genişliyor, daha güçleniyor, biliniyor ve kalıcı oluyor. Sırf dernek olsun noktasında bir faaliyete girdiğiniz zaman onun yapacağı çokça iş olmadığından kalıcı olmuyor. Ben kurulan bu derneğin bir ihtiyaçtan doğduğunu ve bu ihtiyacı karşılama noktasında güzel faaliyetler yapacağını düşünüyorum. Sivil toplum örgütü olarak, sizin bu konudaki bireysel çaba ve başarılarınızı biliyoruz. Sizlere de bu çıktığınız yolda başarılar diyorum. Umarım bizlerde bu faaliyetlerde sizlerin yanında olduğumuzu hissettiririz ve yapacağını çalışmalarda yanınızda olmaktan büyük mutluluk duyarız.”
Ünye KENT Haber