
- 12:21 Afet ve acil durumlarda toplanma alanları belirlendi
- 12:15 Bal Ligi’nin ertelenmesi kınandı
- 12:08 Lebaleb kongreler, bomboş camiler…
- 10:07 Ramazan ayında korona tedbirleri…
- 09:24 Fındıktaki hasar miktarı fiyata etki eder
- 09:22 Bahar temizliği orman yangınına dönüşmesin
- 09:19 Bu yolu niye yapmıyorlar, anlamış değilim…
- 09:10 Ramazan’da tatlılarınızı bildiğiniz yerden alın…
- 09:05 “Cumhurbaşkanımıza birlikte çıkacağız”
- 09:00 72 araç trafikten men edildi
- 08:56 Ünye’de 24 kaçak telefon ele geçirildi
- 08:51 İskele yanındaki dolguya tepki
- 08:48 ODÜ’de fakülte sayısı 12 oluyor
- 21:50 Türkiye 3., İstanbul 4. piki yaşıyor…
- 16:44 Sokağa çıkma yasağı 3 gün olmalı!
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

Fındık Fiyatı
Arif Sami Toker’in bestelediği Ünye’nin Kayıp şarkısı

Yaşar KARADUMAN
Atmışlı yılların ortalarında Türk Müziği sanatçısı Gönül Akın ve ekibiyle Ünye Kızılay Cemiyeti adına bir konser vermek için Ünye’ye gelen ünlü bestekar Arif Sami Toker Çakırtepe’den şehri seyretmeye çıktıklarında gördüğü güzellikten etkilenerek bir şarkı yapar ve o akşamki konserde Gönül Akın şarkıyı okur.
Biz uzun yıllar bu şarkıyı aradık.
Bizdeki bilgiler Arif Sami Toker'in Ünye hakkında bir beste yaptığını ve Ünye'de bir konserde söylediği şeklinde idi. Olayı çok araştırdık ancak şarkıyı bulmak mümkün olmadı.
Çünkü biz hep sözlerinin bir yerlerinde “Ünye” geçen bir şarkı aradık. Oysa şarkıyı Gönül Akın Ünye’de okuduğu zaman nakarat kısmının son satırında Ünye geçiyordu. Arif Sami Toker bunu o zaman Ünyelilere bir jest olsun diye eklemişti.
Ünye’den gidince TRT repertuarına geçirirken Ünye’yi kaldırmış “Ey güzel Ünye” yerine “Sevgili dinle” kelimesini koymuştu, o nedenle uzun yıllar bu şarkı bulunamadı.
O yıllarda Arif Sami Toker'in bu konserini izlemiş ve şarkıyı dinlemiş arkadaşlarımızı bulup konuştuk, ama ne onlarda ne arşivlerde bununla ilgili fazla bir bilgi ve belge yoktu. Bilgin Hasdemir bunu bilse bilse emekli öğretmen ağabeyimiz Mehmet Yılmaz’ın bilebileceğini söyledi.
Mehmet Abiye sordum o zaman bana şunları anlattı:
"Arif Sami Toker konser için Ünye'ye gelmişti, biz onu gençler olarak manzarayı görmesi için Çakırtepe’ye çıkardık, o yıllarda orada herhangi bir tesis yoktu hemen bir iki söz yazarak mırıldandı. Akşam sahneye çıkınca da hem çaldı hem okudu. Bu hatırladığım kadarı ile hicaz bir şarkı idi." dedi.
Başka bilgi yoktu işi zamana bıraktık
araştırma yarım kaldı.
Yıllar sonra Avukat İrfan Yıldız Ünyekent Gazetesindeki köşesinde yayınladığı bir makalesinde Av. Arif Çelik’ten naklen verdiği bilgiler aradığımız şarkıyı ve hikâyesini gün ışığına çıkardı.
Aşağıda İrfan Yıldız’ın Arif Çelik’e dayandırdığı bilgilerle şarkının karanlıkta kalan kısımlarını gün ışığına çıkaran makalesini özetle yayınlıyoruz. Böylece bendeki yarım kalmış dosyalardan biri daha son bilgilerle tamamlanmış oldu oldu.
İrfan Yıldız’ın Makalesi:
(Özet olarak)
Ünye”nin kayıp şarkısını, Av. Arif ÇELİK’te buldum. Arif Ağabey’le, Arif Sâmi Toker’e ait Ünye şarkısı konusunu konuşuyorduk. Bu esere ulaşılamadığından söz ettim. Arif Ağabey de yanlış arıyorsunuz ondan bulamıyorsunuz, dedi. Çünkü dedi, şarkının içinde Ünye kelimesi geçmiyor…
“Arif Sâmi Toker ve TRT Sanatçısı Gönül Akın, Ünye Kızılay Derneği yararına, konser vermek üzere Ünye’ye geldiler. Konser sonunda, Gönül Akın, assolist olarak sonda çıktı. Normal programını tamamladı. O dönem, Ünye Kızılay Derneği Başkanı Tahsin Gürsoy, kendisine çiçek ve plaket vermek üzere sahneye çıktı. Gönül Hanım’a teşekkür etti ve “Ünyelilere bir müjdem var.” dedi. Gönül Akın Hanım, Tahsin Gürsoy’un elindeki mikrofonu kaptı ve aynen şöyle dedi:
BU MÜJDEYİ ÜNYELİLERE BEN VERMEK İSTİYORUM.”DEDİ. “BİZ, ÜNYE’Yİ ÇOK BEĞENDİK. ARİF SÂMİ HOCAM’DAN, BU GÜZELLİĞE BİR BESTE YAPMASINI RİCA ETTİM. O DA BENİ KIRMADI. ŞİMDİ SİZE OKUYACAĞIM ŞARKIYI ÜNYE İÇİN YAZDI VE BESTELEDİ. BİR GÜNDE YAPILMIŞ BİR ESERDİR.” DEDİ.
Ondan sonra da Gönül Akın bu şarkıyı, final şarkısı olarak okudu.
Bu şarkı TRT arşivinde yer almaktadır.
BİR FARKLA: Şarkının orijinalinde, Ünye kelimesi yoktur. Orijinalinde, “Ey güzel Ünye” yerine “Sevgili dinle” ifadesi bulunmaktadır. O anda, dinleyiciyi kırmamak için, “Sevgili dinle” yerine, “Ey güzel Ünye” monte edilmiştir
Şarkı Ünye’de birden bir tartışma başlatmış ve çeşitli kişiler o günlere ait anılarını dile getirmiştir..
Son olarak bundan elli yıl önce o gece şarkıyı okuyan sanatçı Gönül Akın Ünyekent Gazetesine İrfan Yıldız’ın makalesinin altına yaptığı bir yorumda
“Merhum Bestekar Arif Sami Toker’in kendisine bu şarkı için “Şarkıyı Ünye sözü ile denetimden geçiremedim, o zamanlar TRT şarkılarda geçen şehir sözlerine itiraz ediyordu Ünye’yi çıkarmaya mecbur kaldım” dediğini yazmıştır..
Yıllar sonra Arif Sami Toker Ünye’ye tekrar gelmiştir. Bu sefer konser vermek niçin değil kaset satmak içİn. Artık son yıllarıdır. Şarkıları çalınmaz ve dinlenmez olmuş şan şöhret bitmiş elde avuçta kalmamıştır. Yaşlılık ve hastalık yıllarıdır. Arabasının arkasına doldurduğu kasetleri ile eski isminden istifade ederek belediye belediye dolaşarak kaset satmaktadır. Yolu bu ara Ünye Belediyesine de düşmüş zamanın belediye başkanı bu eski bestekara yardım olsun diye bir miktar kaset almıştır.
.
Ordu eski milletvekili
Yılmaz Sanioğlu’nun
şarkı hakkında söyledikleri:
“Arif Sami Toker’in kumpanyasını taşıyan otobüs Ünye’de arıza yapmıştı. Ünye’den sonraki konserlerine onları otobüsümüzle ben ve abim Emin Sanioğlu taşıdık ve iki ay boyunca birlikte olduk, şarkı 1964 yılında Erzurum’da bir otel odasında yapılmıştır. Yapıldığı yıl ve ondan sonraki yıllar Ünye’de hiç okunmamıştır. Bizim gruptaki şarkıcı Gönül Akkor’du. Belki Arif Sami Toker 1972 yılında Ünye’ye ikinci gelişlerinde şarkıyı Gönül Akın okumuştur.”
Ünye’nin kayıp şarkısı bulunmuş ama olay tam açıklığa kavuşmamıştır.
Şarkıyı dinleyebileceğiz linkl
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1857770252788