Taner TÜRKEN


ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: BEL FITIĞI

Uzman Fizyoterapist


Merhabalar ben uzman fizyoterapist Taner TÜRKEN.2015 kırıkkale üniversitesi fizik tedavi ve rehabilitasyon mezunuyum.FizyoTECH-GTOS TERAPİ SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ ÜNYE,ORDU,SAMSUN,TRABZON şubelerimizde danışanlarımıza daha sağlıklı daha kaliteli yaşam için fizik tedavi,diyetisyen,ayak sağlığı ve güzellik alanında 2017’den günümüze hizmet vermekteyiz.Ünyemize sağlık alanında en iyi hizmeti vermek için uzman kadromuz ile her zaman hizmetindeyiz.Ayrıca en yararlı,en güncel bilgiyi vermek adına bölgemizin tek yerel gazetesiyle bugünden itibaren FizyoTECH Sağlık Köşemizi aktif hale getiriyoruz.Bizleri burdan takip edebilir,daha detaylı bilgi için ziyaret edebilirsiniz. Ilk olarak Çağımız hastalığı ‘’FITIK’’ ile başlayacağız. 

Bel rahatsızlıkları cağımızın en sık görülen hastalıkları arasında yer almakta olup bir çok insanın işlerini ve kaliteli yaşamasını engellemektedir. Toplumun %80' ından fazlası hayatlarında en az bir kez bel ağrısı çekmekte ve doktora başvurmaktadır.

Bel bölgesi omurgamızın en fazla yük taşıyan bölümüdür. Ağır yük kaldırma, uzun süreli oturarak çalışma, duruş bozuklukları ve yanlış pozisyonda oturma, bilinçsiz ve dikkatsizce yapılan egzersiz ve sporlar bel bölgesindeki anatomik yapıları bozarak  nihayet bel hastalıklarına yol açmaktadır. Bel Fıtıkları, Mekanik Bel Ağrıları ve Bel Kaymaları bu hastalıkların başında gelmektedir. 

Vücudumuzda boyun bölgesinden başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan ve omurilik kanalını oluşturan 24 adet omur vardır. Bu omurlardan 5 tanesi bel bölgesine bulunur, etrafında  bağ dokusu ve kaslar yer almaktadır. Omurlar arasında hareketi kolaylaştıran ve bel bölgesine esneklik sağlayan ve adeta amortisör görevi yapan disk dediğimiz  kıkırdak bir yapı vardır. Disk iç (çekirdek) ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşur. Dıştaki tabakanın yapısı bozulduğunda içte bulunan çekirdek dışarıya doğru taşar. Bu taşan (fıtıklaşan) kısım omurilik kanalındaki sinirlere baskı yaparak bu sinirleri sıkıştırır. Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa Bel Fıtığı denir. 

Bel fıtığı kimlerde görülür? Kimler risk altında? 

Sıklıkla orta yaşlarda görülür fakat her yaşta ortaya çıkabilir. Ağır yük taşıyan ve kaldırırken dikkatli davranmayan bedensel çalışanlar, uzun süre yanlış pozisyonlarda çalışanlar,ağır sporlarla uğraşan bireyler,sedantar yaşam süren bireyler,beslenmesine dikkat etmeyen kilolu bireyler,sigara ve alkol kullanan bireyler,stres ve huzursuz bir yaşamı olan bireyler her zaman risk altındadır.  Ayrıca  bu risk faktörlerinin olmadan, sert bir hapşırma veya yerden bir şey almak için basit bir eğilme hareketi de bel fıtığına neden olabilir. 

Bel fıtığı kendini nasıl belli eder? 

Bel fıtığının en kesin belirtisi bel ve bacakta oluşan ağrıdır. Hasta doktora gittiğinde “belimin ağrısı bacağıma vuruyor”der.Sadece bel veya sadece bacak ağrısı şeklinde de belirti verebilir.Bacakta uyuşma ve karıncalanma bel fıtığının sıkça rastlanan diğer belirtileridir. Hastalık tedavi edilmezse  ilerler ve  ayakta güçsüzlük,his kaybı,  idrar tutamama ve felç gibi çok ciddi belirtiler ortaya çıkar. 

Bel fıtığının tanısı nasıl konur? 

Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Hastalığın tanısını sadece hekimler koyabilir. En iyi teşhis yöntemi MR dır. Çekilen bel MR ında hastalığın ne olduğu ve ayrıca omurganın hangi bölgesinde olduğu tesbit edilir. 

Bel fıtığının tedavisi nedir? 

Hekim tanı ve tespiti sonrası fizyoterapiste yönlendirilir.fizyoterapist gerekli manuel değerlendirmeler yapıldıktan sonra Manuel Terapi,Gtos Terapi,Elektroterapi,Kinezyolojik Bantlama,Granston terapi,kişiye özel beslenme ve egzersiz programı hazırlanır.Danışanların verilen programa uyması halinde %95 oranında başarı elde edilmektedir. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593