FATMA CANBULAT ERDEM


İlkbahar Ekinoksu

Mavi Anne


21 Mart İlkbahar Ekinoksuydu, havaların ısınması anlamına da gelen o gün Ankara’ya kar yağdı. Çiçeklenmiş bahar dalları, heyecanla uçuşan bembeyaz kar taneleri ile kaplandı. Bahar dalları ve kar taneleri bu duruma şaşırıp kaldı, bu işte bir terslik vardı.  İnsanoğlunun doğayı hoyratça kullanımı sonucu değişen iklimlere ne yazık ki artık bizler şaşırmıyoruz. Ankara’ya geldiğim 90’lı yılların başlarında, tam anlamıyla kara kış olurdu. Kara ikliminin ne olduğunu, iliklerime kadar üşüyünce iyi anlamıştım. Karın, kaldırımlardan temizlenmesi kolay olmazdı, kaldırımlardaki buz yığıntısı, günler sonra sulu bir çamura bırakırdı yerini. Aslında her kar yağdığında çocuk sevinci gelir oturur yüreğime, bu mevsimsiz kar ise mutlu etmiyor hiç kimseyi.

 

21 Mart İlkbahar Ekinoksunda gündüz ile gece birbirine eşitleniyor. Güneş ışınları Ekvator’a dik açı ile gelmeye başlıyor ve havaların ısınacağının habercisi oluyor. 21 Mart’ta İlkbahar Ekinoksu, 21 Eylül’de ise, Sonbahar Ekinoksu olmak üzere yılda iki kez olan bu doğa olayında, Güneş'ten gelen ışınlar ekvatora dik düşüyor ve mevsimler değişiyor. 

 

Gece ve gündüz madem eşitleniyor yani dengede oluyor, biz de bedenimizi, ruhumuzu buna uyumlayıp dengeye gelelim. Bunun çeşitli yolları var; yoga, meditasyon, ibadet ve her gün kendinize tekrarlayabileceğiniz olumlu cümleler. Vücudumuzdaki enerji merkezlerimiz çakralarımız dengelensin ki, ruhsal ve fiziksel sağlığımızı koruyalım. Baharla birlikte yenilendiğimizi düşünüp, doğanın uyanışı gibi yeniden çiçek açalım, bedenimizi ve ruhumuzu havalandıralım. Şair Birkan Keskin’in dediği gibi “Baharın gelmemek gibi bir huyu yoktur. İlla ki gelir.”  

 

Sabah uyandığımızda “Chopin, Spring Waltz (Mariage d’Amour)”un ruhu besleyen melodisi eşliğinde açalım pencerelerimizi, derin bir nefes alıp tüm vücudumuza baharın sağlıklı, neşeli, enerjisinin dolmasına izin verelim. 

 

İlkbaharın gelişi ruhumuza, ailemize, evimize, sokağımızı, şehrimize, ülkemize ve tüm Dünyaya şifa, bolluk ve bereket getirsin. Hayallerinizi gerçekleştirmek ve yepyeni başlangıçlara adım atmanın tam zamanı.

 

“Ağaçlar çiçek açtığında, bahar güldüğünde, bir sel halinde yıldızlar içimize döküldüğünde, aşktan yana, iyilikten yana konuşalım.” Yaşar Kemal

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593