HATUN ÖZTÜRK


Limonlu Cheesecake

Lezzetin Tarif Durağı


Vazgeçilmez tatlılardan, hafif ve lezzetli cheesecake’in tarihinin eskiye dayandığını biliyor muydunuz? 

Cheesecake’i tatmayanımız ya da evde yapmayı denemeyenimiz yok denecek kadar azdır. Ülkemizde gastronominin gelişmesiyle beraber, gerek pastacılıkta, gerek ekmekçilikte, gerekse kahvecilikte önemli değişimler yaşandı.

Bırakın sadeyi, artık balkabaklıdan tutun, Oreo’luya ve Brownie’liye kadar cheesecake’ler yapıyoruz. Hatta en iyi cheesecake’i kim yapıyor tartışmaları bile çıkartıyoruz. O doğru yapıyor, bu yanlış yapıyor diye tanımlamamak lazım,  hepsi birbirinden farklı…

Doğru bilmediğimiz bir şeyi belirtmek istiyorum, cheesecake’in anavatanı New York olarak bilinir, fakat cheesecake’in hikayesi çok uzun seneler öncesine dayanır. Cheesecake Yunanistan’ın Samos adasından çıkmıştır.

Cheesecake’in 4 bin sene önce bile yendiğine inanılır, hatta ilk cheesecake tarifi 236 yılında yapılmıştır. Yunanlar cheesecake’i bir enerji kaynağı olarak görür, hatta olimpiyatlarda atletlere, yani sporculara cheesecake yedirilirdi. 776 yılında sporculara cheesecake yedirildiğine dair kanıtlar var. Bununla beraber cheesecake, Yunan gelinlerin düğün pastası da olarak kullanılırdı.

Roma İmparatorluğu’nun Avrupa’yı fethetmesiyle Avrupa da cheesecake’le tanışmış oldu. Tabi reçeteler de ülkeden ülkeye yayıldı böylece. Bununla birlikte her ülkenin yeme içme kültürü farklı olduğundan cheesecake tariflerinde hep değişiklikler oldu.

1545 yılında ilk yemek kitabı yazıldı. Kitapta cheesecake, un bazlı bir tatlı olarak nitelendirildi. 7’inci Henry’nin şefi, peyniri küçük parçalar haline getirip 3 saat sütte bekletti, bu karışıma yumurta, şeker, tereyağı ekleyerek keki yaptı.

Cheesecake’e krem peynir eklemeyi ise Amerikalılar buldu. Meşhur Philadelphia krem peyniri, dünya devi Kraft tarafından 1928 yılında satın alınınca, artık bugünküler de dahil tüm kekler Philadelphia krem peyniri ile yapılmaya başlandı.

Gerçek New York cheesecake‘i ise ilk yaratıldığında sadece ‘sade’ olarak servis ediliyordu. Bugünkü gibi meyveler, soslar, bisküviler kesinlikle eklenmezdi. Fakat gelişen gastronomi ile birlikte artık cheesecake tariflerinde büyük oynamalar yapılıyor. Ama hala New York’ta geleneksel bir ‘diner’a gittiğinizde ve cheesecake sipariş verdiğinizde size cheesecake’i ‘sade’ şekilde sunacaklardır. 

Tüm dünya ülkeleri farklı cheesecake‘ler yapsa da (örneğin Almanlar Cottage peyniri, İtalyanlar Ricotta, Yunanlılar ise bazen Feta, bazen Mizithra kullanır), bana göre en güzeli hala New York usulü olanlar. Bu aralar Japonların yaptığı Fluffy Cheesecake’e de (balon gibi kabarık cheesecake) takmış durumdayım ama yine de gelenekselciyim… Afiyet olsun!

Cheesecake’in tarihçesini anlattıktan sonra haydi şimdi bir Limonlu Cheesecake yapalım. 8-10 Kişilik tarif için 10 dakika hazırlık, 55dk Pişirme süresine ihtiyacımız var. Bu tarif benim gibi ekşi fanları için.

Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı İçin:

  • 1 paket burçak bisküvi
  • 1 su bardağı fındık (opsiyonel)
  • 50 gram tereyağı veya margarin

 

Kreması İçin:

  • 300 gram labne peyniri (Ben Pınar marka kullandım)
  • 1 buçuk su bardağı süzme yoğurt
  • 3 adet yumurta (büyük ise 2 adet)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 silme yemek kaşığı un
  • Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 limonun kabuğu
  • Yarım limonun suyu

Limonlu sos için:

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı limon suyu (1 limondan çıkıyor)
  • 2 buçuk silme yemek kaşığı nişasta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker (Kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • Limon kabuğu rendesi (opsiyonel)
  • 1 paket vanilya

Süslemek İçin:

  • Ben Antep fıstığı kullandım, siz istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle burçak ve fındıkları rondodan un gibi olana kadar geçirin.
  2. Cezvede erittiğiniz tereyağını bu una ekleyin ve kaşıkla ya da elinizle karıştırıp kelepçeli kalıbınızın dibine dökün.
  3. Elinizle tüm tabanı kaplayacak şekilde düzeltin.
  4. Kreması için tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Labne ve süzme yoğurdu geniş bir kapta “mikserin en düşük devrinde” çırpın.
  5. Şekeri ekleyin ve biraz daha çırpın. (Tüm çırpma işlemleri düşük devirde olacak). Yumurtaları tek tek ekleyin. İlk yumurtayı ekleyin ve karışım iyice bütünleşince diğerini ekleyin.
  6. Yumurtalar bitene kadar bu şekilde devam edin.
  7. Limon kabuğunu ve suyu, nişasta, vanilya ve unu da ekleyip biraz daha çırpın.
  8. Ve karışımı kelepçeli kalıba, bisküvilerin üzerine dökün.
  9. Kelepçeli kalıbı dikkatlice tezgaha 1-2 kez vurun ki çırpma esnasında oluşan hava kabarcıkları patlasın ve çatlama yapmasın.
  10. Kelepçeli kalıbı folyo ile kaplayın. (Dış duvarlarını ve altını, resimde daha iyi anlaşılacaktır)
  11. Fırın tepsinize tabanı kaplayacak kadar kaynar su dökün.
  12. Ve kelepçeli kalıbı kaynar sulu tepsiye oturtun. (Bunu yapmamızın sebebi, suyun buharı ile krema da çatlamalar olmaması ve beyaz pişmesi, kızarmaması için. Folyoyu da bu kaynar sudan korumak için sardık)
  13. Önceden ısıtılmış fırında 165 derece 45-55 dakika arası pişirin.
  14. Kenarları sabit ortası sallanıyorken fırından alıp oda sıcaklığında soğutun.
  15. Adımları uyguladıysanız, bembeyaz kremalı ve çatlaksız bir cheesecakeniz olmalı ki bu tam da istediğimiz şey.
  16. Limonlu sos için: Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir tencerede karıştırın ve ocağa oturtun, kaynayana kadar kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin.
  17. Altını kapatınca vanilyayı ekleyin. Ilınınca soğumuş cheesecakein üzerine dökebilirsiniz.
  18. Mutlaka buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapın, afiyet olsun.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593