İSMAİL AYDIN


Sağlam Karakter

Eğitimci-Yazar


 

“Her esen rüzgârda başkası olma”. demiş atalar.

Her durumda karakterini o vaziyete göre ayarlama. Rüzgârlar esip geçer de senin de o rüzgâra göre ayarladığın karakterin işine yaramaz. Yeni rüzgârlarda insan sağlam karakterli ve net duruşlu olmalıdır. 

Her devrin adamı olunmaz, her devre göre vaziyet alınmaz. Ki bu türden insanlar kaybetmeye mahkûmdur. 

Belki dünyada değil ama Rabbimizin yanında düşer kıymetimiz. Yanlış anlaşılmasın sözlerim, demek istediğim şu; 

Doğru birdir. Ölçü nizam bellidir. İnsanın insan olabilmesi için uyması gereken çizgiler nettir. 

Sağlam karakterli insanlar bildiği doğru yoldan hiçbir şartta şaşmazlar. Her devrin adamı olmazlar ve karakterlerinden ödün vermezler. Dava şuuruna sahip insanlar dünyalık uğruna ya da nefsanî arzular uğruna eğilip bükülmezler. 

Tarih, devran dönünce o tarafa dönenleri değil, başını verip doğru bildiği yoldan dönmeyen insanları yazar. Tarih bizi yazmasın ama Rabbimizin huzurunda hak davadan dönenler olarak çıkmayalım. 

Üstad İsmet Özel'in çok beğendiğim bir sözü vardır. 

“İnsanlar artık Ay'a Güneş’e Lat ve Menat putlarına tapmıyorlar ama devlet adamlarına, piyasalara, makinelere, teorilere, paraya tapıyorlar”. 

Doğru. Günümüze göre çok iyi bir tespit. İnsanların ilah edindiği metalar uğruna kişiliklerinden her türlü ödünü verdiğini ve nefsinin arzuladığı şeylere ulaşmak adına hiçbir insani değer tanımadıklarına şahit oluyoruz. Üzücü ama gerçek. 

Sekülerleşme ve konforizm benliğimizi öyle bir kıskaca almış ki, kurtulabilene aşk olsun. 

İşte tam da burada Kerim Kitab’ımızın bizi defalarca uyardığı akletmek terimi giriyor devreye. İnsan akıl ederek, düşünerek insan olur nerede ne yapması gerektiğini bilir ve hiçbir surette karakterinden, kişiliğinden ödün vermez. 

Her esen rüzgârda başkası olmaz, makam mevki uğruna dünyalık servet uğruna nefsanî arzular uğruna gelen ağam, gidene paşam demez. Net olur, dik olur. Hak davada ser verir ama esen rüzgârlara göre yön belirlemez. 

Çünkü yön bellidir. 

Rüzgâr nereden eserse essin, rüzgârın yönüne göre istikamet verilmez. Biz istikametimizi rüzgâra göre belirlemeyiz Her esen rüzgâra göre başkası olan çok karakterli kişilere de işimiz olmaz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593