DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Tatlı İsteği

Diyetisyen


Çoğu kişinin diyet yaparken veya günlük hayatında en zorlandığı konulardan birisi tatlı isteğiyle başa çıkamamaktır. Tatlı krizleri insülin direnci sebebiyle oluşabildiği gibi, çoğu zaman alışkanlık veya psikolojik olarak oluşabilir. Vücut sürekli tüketilen yiyecekleri tekrar isteme eğilimindedir. Yani, gün içinde tükettiğimiz çikolatalara veya tatlılara ne kadar vücudumuzu alıştırırsak, tekrar canımızın tatlı istemesi normaldir. Diğer bir neden ise psikolojik durumlar sonucunda tatlı tüketme isteği ortaya çıkmasıdır. Birey, kendini çikolata veya tatlı tükettiğinde mutlu hissettiği için tatlıya yönelmektedir. Peki özellikle yemeklerden sonra tatlı isteğimiz oluyorsa ne yapmalıyız? Yemek sonrasında tatlı isteğinin önüne geçebilmeniz mümkündür. Öğünlerde yüksek proteinli beslenmek, tam tahıllı yiyecekler tüketip tokluk hissinin uzun süreli olması, yemeklerin yavaş tüketilmesi ve yavaş çiğnenmesi gibi davranışları kazanabilirsek yemek sonrasında tatlı isteğimizle de başa çıkmamız mümkündür. 

Tatlı Krizlerine Karşı Çözümler

- Beyaz undan yapılan yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. Kan şekerinizi hızlı yükselteceğinden tatlı isteği doğabilir. Bunun yerine tam tahıllı ve glisemik yükü düşük besinler tüketirseniz, kan şekeri yavaş yükselir, tokluk hissi uzun süreli olur ve tatlı isteğinin önüne geçebilirsiniz.

- Uzun süreli açlık durumunda kan şekeri düşer. Buna bağlı olarak tatlı yeme isteği artar. Beslenmenize ara öğünler ekleyerek bu isteği en aza indirebilirsiniz.

- Gün içinde içmeniz gereken su miktarını ihmal etmeyin. Çoğu zaman susuzluk hissi artınca tatlı isteği ile karıştırılabilir. Yani aslında suya ihtiyacınız varken, tatlı yemek isteyebilirsiniz. Su tüketiminizi arttırarak tatlı isteğinizi de azaltabilirsiniz.

- Paketli ürünlerin, glisemik indeksleri yüksek olduğundan, tüketiminin ardından daha çok yeme ihtiyacı oluşturur. Paketli ürünler tüketmek yerine kuru meyveler tüketerek tatlı ihtiyaçlarınızı bastırabilirsiniz.

- Mutluluk hormonu dediğimiz serotonin eksikliği olduğunda tatlı isteği artabilir. Serotoninin büyük bir kısmı bağırsaklarda sentezlenir ve kana verilir. Bu nedenle beslenmenizde düzenli olarak probiyotik ve prebiyotik besinlere yer verin. Örneğin; kefir, ev yoğurdu, tarhana, turşu tüketebilirsiniz. Böylelikle hem bağırsak sağlığınızı korumuş olursunuz hem de tatlı isteğinizle başa çıkabilirsiniz. Tatlı krizi yaşadığınızda, 2 adet hurma veya kuru kayısı ile 1 su bardağı sütün üzerine tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Alternatif olarak 1 orta boy muz ile 1 bardak süte kakao ekleyip shake yapabilirsiniz. 

Aklınıza tatlı tüketmek geldiğinde, başka bir aktivite ile oyalanarak bu isteğinizi unutmaya çalışabilirsiniz. Yapacağınız en güzel aktivite yürüyüş yapmak olabilir. Yürüyüş kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacak ve tatlı isteğinizin azalmasını sağlayacaktır. Dikkat ettiğiniz halde bu sorunu çok sık yaşıyorsanız mutlaka kan tahlili yaptırıp açlık kan şekeri, insülin düzeyi, insülin direnci, tiroit hormonları, D vitamini değerlerine baktırabilirsiniz. Bu değerlerinizde bir anormallik varsa da tatlı isteğiniz oluşabilir. Sağlıcakla kalın..

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593