Adnan Göktuğ Adalı


Yetişkinlerde Teknoloji Bağımlılığı

Adnan Göktuğ Adalı


Günümüzde artan teknolojik gelişmeler sonucu telefon, tablet gibi cihazların kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bunu gerek sosyal medya kullanımı, gerek iletişim ve güncel olayların takibi gibi bir çok amaçlarla insanlar  teknolojiden kopamaz hale geldiler. Akıllı cihazlar günlük yaşantımızı kolaylaştırmakla beraber fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak bir çok problemi de beraberinde getirmektedir. Bunların en başında ve en önemlisi olan kişinin sosyal hayattan uzaklaşıp kendi içine dönmesi kendini yalnızlaştırmasıdır.

Teknoloji Bağımlılığının Nedenler: Bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişinin teknolojiye bağımlı hale gelmesi için pek çok neden olabilir. Farklı pek çok bağımlılık türünde olduğu gibi teknoloji bağımlılığında da genetik, biyolojik, psikolojik, sosyal etkenler, internetin kişilere sunduğu sınırsız olanaklar, bağımlılık geliştirici sebepler arasında gösterilebilmektedir. Teknoloji bağımlılığı her yaşta ve her cinsiyette görülebilir. Yapılan araştırmalara göre teknoloji bağımlılığı erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre 2-3 kat daha fazladır. Teknoloji bağımlılığının toplumumuzda görülme olasılığı %1.8 dir. Buda bizlere teknoloji bağımlılığını kanıtlamaktadır. 

Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri:

-Farkında olarak veya olmayarak çok fazla saat harcamak

-Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

-Bilgisayardan, telefondan uzak kalındığı zaman boşluktaymış gibi hissetmek.

-İnternete girebilmek için yemek yemekten, dinlemelerden ve sosyal hayattan ödün vermek.

-Teknoloji kullanım zamanını ayarlayamamak.

-Teknoloji kullanımından dolayı depresyon, stres ve gerginlik yaşamak.

-Çevresine ve ailesine kullanım süresi hakkında yalan söylemek.

      Yukarıda saydığımız belirtiler arasında birkaç belirti gözükmesi halinde teknoloji bağımlılığının olduğunu göstermektedir. 

      Genel olarak teknoloji bağımlılığının temelinde kontrol kaybı görülmektedir. Kontrol kaybı ise bağımlılıkların temelini oluşturur.

Teknoloji Bağımlılığının Tedavi Yöntemi: Teknoloji bağımlılığının altında sıklıkla psikolojik nedenler bulunur. Bu nedenle öncelikle altta yatan psikolojik faktörlerin belirlenmesi bu noktaların açığa çıkartılması gerekir. Bu sorunun çözümünde psikoterapi gerekir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi yöntemi yaygın olarak kullanılır.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593