Başkan bir “Mavi Bayrak” tutturmuş gidiyor.. Sahillerimize mavi bayrak dikilecekmiş. Mavi Bayrak nedir biliyor musunuz?
Sahilleri, denizi kumsalı, kumsalının sağı, solu, üstü, altı çevresi temiz olan
şehirlere verilen önemli bir belgedir. Bunu almak çok kolay değil hatta çok zor ve hatta imkansızdır. Hele hele bizim almamız tamamen imkansızdır. Başkan bunu bildiği halde halkı yanıltmaktadır. Karadeniz’de henüz bunu başarabilmiş bir tek Akçakoca vardır.
Önce bütün kanalizasyonları arıtma tesislerine taşıyacaksın, şehrin batısındaki ve doğusundaki dereleri, ırmakları ıslah edeceksin, Atatürk mahallesinde yeni yerleşimin atık suları Aynikola’dan itibaren aralarda gözden kaçmış küçük dereciklere ve o dereciklerle denize akmaktadırlar, bunları önleyeceksin, kumsallar temiz olacak, kumsallarda çöp olmayacak Bizde her taraf çöp dolu kumsallarda daha geçen senenin çöpleri durmaktadır. Bu aylarda kumsal yağması ve işgalleri başlamaktadır. Vatandaşlar daha şimdiden derme çatma çadırlarla kumsalı parsellemektedirler, bunların tuvaleti suyu yoktur. Bazıları denize işer bazıları ormana, bu görüntü kirliliğinin neresine mavi bayrak takacaksın.. Derbent’in Ünye tarafında içinde domates ve hıyar bile yetiştirilen gecekondu çadırların tepesine mi?
Daha kırk fırın ekmek yememiz lazım.. Bayraktan önce siz gidin kıyılardaki çöpleri toplayın, derme çatma çadırları gecekondu tipi yazlıkları yıkın sahili önce bir temizleyin bayrağı sonra çekeriz. Lafla bayrak çekilmiyor.
Öyle her yerde de bayrak mayrak lafı da pek etmeyin elalem bize güler.
Mavi Bayrak Nedir?
Mavi Bayrak uygulaması, ilk kez 1985 yılında Fransa'da uygulanmaya başlanmıştır.
Mavi Bayrak Uluslar arası düzeyde nitelikleri yerine getirmiş ve bunların sürekliliğini kanıtlanmış plaj ve marinalar için verilen mükemmellik belgesidir..
Mavi Bayrak demek, temiz deniz suyu, bakımlı plaj, imarlı yapılaşma, kısaca her türlü kriter dahilinde güzel bir çevre ön koşul olarak belirlenmiştir.
Biz her şeyi yerine getirmiş olsak bile badanasız, çatısız, binalarla dolu kelaynak kuşu gibi çevreyi nasıl çözeceğiz
Kimse bizi enayi yerine koymasın. Biz bu hikayeleri çok dinledik. Bunlar artık bayatlamış temcit pilavıdır.
Akılcı mantıklı şeyler söyleyin ..
Denizi doldurularak park yapılmış, Çakırtepe’deki o korkunç binaya izin verilerek doğası ve silüeti yaralanmış bir şehre kimse mavi bayrak vermez.. Verilse verilse şehrini en çok tahrip eden yerel yönetim ünvanı verilir.. Verilse verilse belediye başkanı ve kaymakam bakımından en talihsiz şehir plaketi verilir.
Enezin İsteği
Enez biraz zor konuşan altıncı sınıf öğrencisi ayakkabı boyacısı bir çocuk. Ayakkabımı boyarken sohbet ettik Enez’le, Enez sordu:
-Nerelisin abi sen?
-Neden sordun?.
-Abi ben buranın insanını tanırım sen çok güzel konuşuyorsun.
-İyi hadi bakalım boya şu ayakkabıları, kazandığın paraları kime veriyorsun?
-Anneme
-Annen ne yapıyor paraları?
-Ev geçindiriyor
-Baban neden çalışmıyor?
-İş bulamıyor
-Kaç kardeşsiniz
Dört,onüç yaşında bir ablam var bir de ondan iki yaş ufak ablam, bir de benden bir yaş büyük abim.
-Abinde ayakkabı boyuyor mu?
-Hayır o engelli, konuşamıyor ve yürüyemiyor.
-Siz hangi köydensiniz
Yeşilkent
-Gidiyor musunuz köye?
-Gidemiyoruz gidiş geliş hepimizin yol parası çok tutuyor, fakiriz biz.
-Köyde kim var?
-Dedem var
-Özledin mi dedeni?
-Çok.. Dedem de bizi özlemiş, haber göndermiş.. Enez’i özledim diye. Dedem en çok beni sever de. Sen bunları neden soruyorsun abi, senin minibüsün mü var?
-Benim minibüsüm yok ama seni dedene götürecek bir yol biliyorum
-Nasıl abi?
-Sizin beldenin Belediye Başkanı Kemal Maral’a bir söyliyelim o bize bir çare bulur
-Sen tanıyor musun abi bizim başkanı?
-Bir merhabamız var. O bu yazıyı okur veya birileri okur ona söyler, o da bizi arar bir çare bulur biraz bekleyelim Enez olur mu ?
-Olur abi
Enez sevinçle uzaklaştı yanımdan başka bir müşteri bulmak için.
İnşallah Başkan Kemal Maral bu yazıyı okur.