4 Ağustos 2009 Pazar
YAŞAR KARADUMAN
Şu çekirdek meselesi..
yasar.karaduman@gmail.com

Çekirdek ve yere atılan çekirdek çöpleri yazın bir çok kentin  sorunudur.. İnsanımız çekirdek kabukları ile şehri kirletmekte sakınca görmemektedir.

Aynı sorun Ünye’de de vardır... Meydanda ve sahil şeridinde bankların etrafı insana yakışmayacak şekilde çekirdek çöpleri ile doludur. Bu da ne kadar uygar olduğumuzu gösterir. Sabahleyin deniz tarafındaki kaldırımdan ve meydandan geçerken, utanıyorum. Bu şehir bundan otuz yıl önce daha uygardı. Neden’ini sosyal bilimci arkadaşlarıma bırakırken bu konuda uygulamaları ve bulduğum bazı bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağım

Yasaklayanlar da var

İzmir’in Çandarlı belediye başkanı çekirdek satışını yasakladı. Zabıta memurları belde içinde ve plajlarda, ayçiçeği satan ve yiyenleri uyarıp, çekirdeklerine el koymaya başladı. 15 Eylül`e kadar sürecek uygulama yasağa uymayanlara 152 YTL para cezası kesileceği açıklandı. (Haber İzmir)

Çekirdek kabukları çimleri kurutuyor 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uyarıda bulundu. Yeşil alanlarda yenerek atılan kabukların üzerinde bulunan tuzun, sulamayla birlikte toprağa karıştığını belirten belediye yetkilileri, tuzun birikmesiyle bitki köklerinin topraktaki suyu alamadığı aktarıldı. (Haber İzmir)

Çekirdekler yasak

İzmit’e bağlı Alikahya belediyesince, cadde ve sokakları kirlettiği gerekçesiyle her türlü kabuklu çekirdeğin satılması yasak edildi. Belediye başkanı yeni döşenen parke taşlarının çekirdekten etkilendiğini ve temizlenmesinin zorlaştığını söyledi. (CİHAN HA)

 Çekirdekle ilgili yazılanlardan birkaç not:

* Eğer acemiyseniz insanın stresini alabildiği gibi, strese de sokar.

* Ünye sahilinde cumhuriyet meydanında spor olarak yapılır..

* Çekirdek çitlemek ağızda iki hareketle yapılır, ilk darbe çekirdeğin ucuna hafif bir şekilde olur.

Bu nesneyi çitlemenin başka bilinen bir yolu yoktur.

* Çekirdek çitlemek boş insanın işidir. Başarılı bir insanı avucunda çekirdekle çat çut çıtlatırken göremezsiniz. Çünkü  gider işiyle gücüyle uğraşır...

* Bence araştırma konusu olmalıdır.

* Amerikalılar ay çekirdeğine kuşyemi der. Siz yerken alaycı bir tavırla gülümserler.

* Bu ay çekirdeği kültürünü, Amerikalıların, beynimizi çürütmesi için ülkemize göndermiş olmalarından korkuyorum.

* Yer, İsviçre.. Çekirdek çıtlayan iki Türk genci gören İsviçrelinin yönelttiği soru: “Siz neden   kuşyemlerini yiyorsunuz? (Ekşi sözlük)

Ayçiceği Çekirdeği?

Bizim Ayçiceği  dediğimiz daha çok yağ için üretilen bitkinin çiçeğindeğidir. Latince ismi “Helianthus Annuus”’tur Almanca adı “Sonnenblumenkerne  Fransızca “Graines de tournesol”,  İnglizce  sunflower seeed” dir. Anayurdu Amerika’dır. 

Neden yenir?

Bir çerez sayılır ve maçlarda, parklarda, yollarda, kırda, bayırda, kumsalda,  bu çerezi yeme gibi bir kültürümüz oluşmuştur. Kabuğunu da cebimize koyacak değiliz ya, etrafa atarız. 

Ayçiceği  nasıl yenir hale getirilir?

Ay çekirdekleri  fırına taşınmadan önce, atmış kilo çekirdeğe üç litre su, üç kilo un ve üç kilo tuz konulur, kazanda karıştırılarak 150 derecedeki ön ısıtma fırınından sonra 175 derecedeki kavurma fırınına gelerek toplam on beş dakika kavrulur ve paketleme yapılır.

Ne yapmalıyız?

Şehrin belirlenecek yerlerinde çekirdek yemeyi yasaklamalıyız. Çekirdek satanları uyarmalı ve çöp kağıdı verilmesini sağlamalı, uyarı levhaları asmalı, görsel ve yazılı basından destek almalıyız. Yoksa bu iş kaldırımları temizlemekle başolmaz..

 



Bu Haber 540 Kişi Tarafından Okundu.
YORUMLAR
Başlık : çekirdek Tarih : 5 Ağustos 2009 / Pazar Üye Adı :atalay dinç
EVET 30 yıl önce daha farklıydı, çekirdeği çitleyip yere atsaydınız, aynı saniye ya sözlü ikaz gelirdi ya da bir tokat, ondan sonra çekirdek kabuğunu yere atarken kırk kere düşünürdünüz. Bu durumu sosyologların incelemesine gerek olduğunu zannetmiyorum. Rahmetli dingal yaşasaydı o bile gelinen noktanın sebeplerini gayet iyi irdeleyebirdi. Belki hatırlarsınız bu çekirdek kabuğu konusunu size 2 yıl önce özel mail olarak göndermiştim ve siz bana cevap yazmıştınız, aynı konuda Ünye Belediye Başkanlığımıza da bir mail göndermiştim halen cevap gelmedi. Oysa ben bazı kentlerdeki uygulamaları belediyemize aktarmak istemiştim. Gözden kaçtı herhalde diye düşünüyorum. Çekirdek kabuklarının Ünyeye nasıl zarar verdiğini ve Belediyemizin çekirdek kabukları ile mücadelesini görmek isteyenlerin saat 06.00 da100. yıl ile iskele arasında yürümesini öneririm. Ben 50 yıllık hayatımda bir şehrin böylesine hoyratça kirletildiğine tanık olmadım.
BU YAZARIN DAHA ÖNCEKİ YAZILARI