TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR: Sümerler Türk'tür “Sümerlerde tufan Tufanda Türkler”

Yaşar KARADUMAN

Canik Dergisi 2.12.2019 09:03:52 3359 0
TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR:  Sümerler Türk'tür “Sümerlerde tufan Tufanda Türkler”

Sümerolog olan Muazzez Ilmiye ÇIG: “Sümerler kendilerine “Kengerler” diyorlardi. Sümer  ise onlarin oturduklari bölgeye Akadlar tarafindan verilen bir ad. Kengerler halen  yasamakta olan bir Türk boyu.  Son çalismalar Sümerlerle Türklerin iliskisini kesin olarak ortaya koymustur..

 

Sümerler

 

 Ilk medeniyet, ilk devlet ve ilk sosyal toplum. Tarihin baslangiç noktasi kabul edilen Sümerler, insanoglunun daginik ve otorite altina girmeden yasadiklari karanlik çaglarda muazzam genislikte bir cografyayi yurt edineler ilk devlet ve yönetim biçimini olusturmus, ilk kültürel eserleri ve yaziyi ortaya çikartarak insanogluna medeniyeti armagan etmis efsanevi bir toplum olmustur.

. Mezopotamya cografyasinda kurulan Sümerler, birçok uygarlikla da yakin iliski halinde olmuslardir.  Uygarlik tarihinin en önemli uygarliklarindan biri olarak yaziyi icad eden topluluk olarak bilinmektedirler.

 

33 yil 74 bin çivi yazili tableti desifre eden ve 68 yildir yazdigi her eseri Sümerolojinin kilometre tasi sayilan Muazzez Ilmiye ÇIG, 'Sümerlilerde Tufan, Tufan'da Türkler' adli kitabinda tarihin yeniden yazilmasini gerektiren açiklamalar yapiyor.

Muazzez Ilmiye Çig, son kitabi 'SÜMERLERDE TUFAN, TUFAN'DA TÜRKLER'de, Sümerlerin Türk olduklarina iliskin yapilan son çalismalari anlatiyor ve 'Bugüne kadar 'Tarih Sümerlilerle baslar' deniyordu, fakat Türklerle Sümerler arasinda çesitli konularda ortaya çikan baglar dolayisiyla, bundan böyle 'Tarih Türklerle Baslar' dememiz gerekir.' diyor.

Sümerolog Muazzez Ilmiye Çig bu güne kadar Sümerler konusunda yazdigi kitaplardan taniniyor, yalnizca biz degil, bütün dünya taniyor ve saygi duyuyor. Çünkü o, dünyaca taninan ve bu konudaki otoritesine saygi duyulan üç ünlü Sümerolog’dan biri. Muazzez Ilmiye Çig bu güne kadar yazdigi kitaplarda Sümerleri çesitli yönleriyle anlatmisti, son kitabinda, bu güne kadarki birikimlerini ortaya koyarak, Sümerlerin kökeni konusunu ve Sümerlerle Türkler arasindaki iliskileri inceliyor.

“Bu güne kadar 'Sümerler Türk’tür' diyemiyorduk, elimizde yeterli veri mi yoktu, yoksa inanmakta mi zorluk çekiyorduk?” seklinde bir soruya söyle cevap vermistir.

“Efendim, son kitabimda ben bunun nedenlerini yazdim. Son kitabima kadar, bu konuda kesin bir sey söylemek istemiyordum. Çünkü bir seye kendim inanmadan katiyen yazmam. Sümerler ve Türkler belki bastan bir aradaydilar, sonra ayrildilar. Ama bazi birliktelikler var. Ben son kitabimda bu iliskinin jeolojik bulgularini, arkeolojik ve dilsel kanitlarini ortaya koydum. Mesela, Sümerler kendilerine “Kengerler” diyorlardi.

Sümer, onlarin oturduklari bölgeye Akadlar tarafindan verilen bir ad. Kengerler halen yasayan ve uzun zamandir yasamakta olan bir Türk boyu.  Onlarin en önemli sehirlerinden birinin Kis oldugunu görüyoruz. Sümerlerin Mezopotamya'da ilk kurduklari sehir de Kis. Ayni adli yerleri Anadolu'da da buluyoruz. Örnegin, Bitlis'in Hizan ilçesinde Kis köyü. Malatya'nin Kabli ilçesinde Kisli Köyü, Urfa'nin Bozova Ilçesinde Kiskan Köyü, Sümerlerin Ur/Uri sehri çok önemli. Üç kez burada Sümer kralligi kurulup dagilmistir.

'Ur' (etrafi surlarla çevrili sehir) ile yapmis yer adlarini hem Asya'da hem Anadolu'da buluyoruz. Adiyaman'da Urgöç, Hilvan'da Urgez, Ardahan'da Ur köyü önümüze çikiyor. Ardahan'in Kura nehri yanindaki Ur köyünün Uygur Türklerinin Ur Tigin soyundan gelenler tarafindan kuruldugunu ögrendim. Bunlar çok önemli. Uygur beylerine 'Ur' deniyormus.

Türklerle Sümerlerin yer adlari baglantisi çok önemli. Türkler geldiklere yerlere, çiktiklari yerlerin adlarini da birlikte getiriyorlar. Sümerlilerde de bu gelenek var. Isin ilginç yani, Sümerler Asya'dan göç ederken bulunduklari yerin adini Mezopotamya'ya, Türkler de ayni adlari Anadolu'ya tasimislar. Anadolu'da böyle birçok yer adlari var. Simdi bir bakiyorsunuz Sümerlere, çiktiklari yer Ur, Uruk, Kis. Türkiye'de Ur'lu Uruk'lu, Kis'li birçok yer adlari var. Belki dag adlarinda, nehir adlarinda da bulacagiz bu benzerlikleri... Mesela Mogolistan'da 'Suber/Sumer' adli bir dag bulunmaktadir. Mogol efsanesine göre, dünya yaratildiginda her taraf su imis.

Bu sudan iki dag çikiyor: 'Sumerula' Mogolcada 'ula' dag anlamina geliyor. 'Sumerula; Sümer dagi' anlamina geliyor. Türkmenistan'da Madau Tepesi, Madan Daglari var. Sümer dilinde mada; yurt, uygarlik yurdu anlamina geliyor. Mezopotamya'daki Lagas yer adi, Asya'daki Balkas Gölü'nü animsatiyor. Son kitabimi hazirlarken gördüm bu ilginç benzerlikleri; çok heyecanlandim.

Demek ki Sümerler geldiklere yerlere kendi kültürlerini tasimislar. Zaten düsünün, Sümerler, hiç madeni olmayan bir yerde (Mezopotamya) madencilik yapiyorlar. Sasirtici bir durum… Sümerlerin anavatani oldugu sanilan Türkmenistan'da 4 bin yil önce maden isçiligi ve tarim yapildigi biliniyor. Sonra bugday cinsi, koyun cinsi Anadolu'dan gitti Avrupa'ya. Daha sonra da Amerika'ya…

Dil bakimindan, efsaneler bakimindan, destanlar bakimindan, yer adlari bakimindan ve tufan efsanesi bakimindan son derece benzerlikler var. Destanlardaki benzerlikler inanilmaz derecede. Bunlar çok çok önemli bulgular.  Beni en çok heyecanlandiran, Atatürk'ün söyledigi çikiyor.

Avrupalilar yakin zamana kadar Anadolu'da Indu- Avrupa dili hâkimdi diyorlardi. Simdilerde yeni bir sey buldular: Kurgan dili diyorlar. Ama Kurgan Türkçe. Türkçe demeye dilleri varmiyor. Yapilan çalismalar gösteriyor ki, Anadolu Türkler etrafindan binlerce yil önce kesfedilmistir.

 

Sümerce-Türkçe

Sümerce ile Türkçeyi karsilastirmalarda birçok zorluk var. Sümerce, kendisinden tamamen ayri bir grubu olan Akat’ça yoluyla çözülüyor. Akadça da, Türkçede olan i,o,ö,ü sesli harfleriyle ç,f,g, n, g gibi sessiz harfler yok. Bir zorluk da, Sümercede bir isaretin çesitli okunuslari ve anlamlari olmasidir. Örnegin, gögü isaret eden bir isaret hem gök, hem de tanri olarak okunuyor. Ayrica bu dilleri çözenlerin kendi dilleri de bir baska dil grubundan. Türkçe ile karsilastirmak için, en eski Türkçeyi lehçelerinden hiç olmazsa bir kismini bilmek veya bir kelimenin en eski seklinden bugüne kadar bütün lehçelerdeki seklini gösteren etimolojik bir sözlük gerek.

 

Sümerler kendilerine

Kenger diyorlardi

Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye'de yapilan bu çalismalarda, Sümerceden fonetik/ses uyumu ve anlam bakimindan Türkçeye uyan pek çok kelime saptandi

Bazilari da ayni gruptaki kelimelerin eslestirilmesi gerektigini öne sürüyorlar. Bunu ilk deneyen Olcas Süleyman. O, 1975 yilinda insan, tanri, tabiat ile ilgili fonetik ve anlam bakimindan uyan 60 kelimeyi karsilastirmis ve bunlari Rusça bir kitapta yayinlamis. Kitap Rusya'da rejim degisinceye kadar yasaklanmis. Simdi Türkçesi var. (Az I Ya:) Türk Dünyasi Arastirmalari Vakfi

Bu arastirmada Türkçe ile karsilastirilan 400'den fazla Sümerce kelime var. - Türk destanlari ile Sümer destanlari arasindaki baslica baglantiyi bize veren, Tufan olayini anlatan kahraman Bilgames/Gilgames'tir. Tufandan sonra Uruk Beyligi'nin 4cü kralidir ve 120 yil yasamistir.

Kaynak:

Prof. Dr. Ilmiye Çig

Türk Dünyasi Arastirmalari Vakfi

Ünye Canik Dergisi sayi 20

 


  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Ordu

20.04.2024

  • İMSAK 04:01
  • GÜNEŞ 05:35
  • ÖĞLE 12:32
  • İKİNDİ 16:18
  • AKŞAM 19:20
  • YATSI 20:48
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593