HABER ARAMA
-
YAHYA CUMHUR TAPÇIKIRMIZI ÇİZGİ
-
HAKAN KORKMAZBüyükşehir olduk.. Ama bütün şehir olamadık.
-
MİSAFİR KALEMİbrahim Hakan Gün - ORGANİK TARIM VAZGEÇİLMEZİMİZ , ORGANİK FINDIK GELECEĞİMİZ.
-
FATMA CANBULAT ERDEMÇocukluğumun Ramazanları
-
ARİF TAKICIBİR ZAMANLAR KIBRIS - 1
-
MUSA Ö. KIROĞLUBüyükşehir’i daha çok hissetmek istiyoruz
-
İSMAİL SARIBU ÜLKE, SANDIĞINIZ KADAR UCUZ DEĞİL AĞALAR !..
-
İNCİ ÇETİRUmutlara Tutunmak!
-
TEMEL OVALIGelecekte Bizi Nasıl Bir Eğitim Sistemi Bekleyecek?
-
ERCAN ARSLANAnapa Kalesi ve Ünye
-
İSMAİL CANBULATKENDİNİ ASLAN SANAN KÖPEKLER!
-
AHMET DERYA VARİLCİMontrö Meselesi
-
MUSTAFA UĞUR ALANDrama Köprüsü
-
YAŞAR KARADUMANGavakdibi Fega-Fokfok
-
RECEP ÖZCANBana Değer Vermiyorsun!
-
MUHAMMED SIDDIK ÖZZİNA, LGBT, vb. Suç mu? Günah mı? Serbest mi?!!!
-
TURGAY GÜVEN100. YILINDA İNÖNÜ ZAFERLERİ. İLK ZAFERLER.
-
MUSA KIRANLINasırlı ellerin hakkı verilmelidir…
-
UZM. DR. ALİ COŞKUNİŞ YERİNDE PSİKO-TERÖR, YILDIRMA, BEZDİRME : MOBBİNG :
-
MUHAMMET KIŞLAPopülizmin Çarpan Etkisi
-
ELİF MİRAY KÜÇÜKKışın Habercisi
-
AYNUR ZEREN TANYılbaşı
-
CEMAL UYSALEğitim ve Uzaktan Eğitim
-
VEYSEL İLHAN“Seri katil aranıyor.”
-
AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLUKorona Kaygıları, Dünyayı Yönetenlerin Zırvaları (6. Bölüm)
-
EREN TOKGÖZÜnye Limanı
-
PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLUBİSİKLET YOLU ÇAĞDAŞLIKTIR
-
MELAHAT SABANCI YÜCELBayram neydi?
-
METİN TAMTÜRKSpor Sorunsalı
-
UZM. PSK. DAN. M. ZEKİ SAKAKARŞI KARŞIYA KALMAK AMA KENDİYLE
-
DİLARA ATEŞSiz Yeter ki Evde Kalın
-
O. İRFAN IŞIKEski Paralar ve Ölçüler
-
A. DERYA VARİLCİSorular…
-
HAKAN ŞAŞMAZ23 Nisan ve Egemenlik
-
PROF. DR. AYŞE YALINÇocuk Terör ve Savaş (1)
-
HACER ÖZTÜRKParmaklıklar ardından ikinci şansa altın bilezikle merhaba...
-
ALİ ÖZTÜRKwww.unyekent.com
-
DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜREManipülasyonlarla Fiyatı Serbest Piyasada Sürekli Dalgalanan Fındığı Yazmak
-
MEHMET KARAYALMANTEKKİRAZLI HÜSEYİN REMZİi( TİMAÇ) HOCA EFENDİ

SON DAKİKA HABERLER
- 17:40 Hastane camına çarpan ebabil kuşuna şefkat eli!
- 15:48 Belediye’den, 3 bin kişiye iftar yemeği
- 15:42 Biontech aşısı randevusu alanlar; dikkat…
- 15:35 Kızılay Ramazan çadırlarını kurdu
- 15:26 ÜDH'de göz doktoru hasta kabulüne başladı
- 15:22 19 ilçe trafiğinde yeni düzenlemeleri yapılacak
- 15:15 Adıgüzel’den köy kütüphanesi…
- 14:16 Kazım Tikence, Türkiye Şampiyonu oldu
- 13:28 Atatürk Parkı sezona hazırlanıyor
- 13:13 Tepe, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nde
- 13:05 Ordulu ikizler finalde karşı karşıya geldi!
- 13:02 Ordu ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılsın
- 12:55 Ünye’de 61 koronavirüs cezası
- 12:21 Afet ve acil durumlarda toplanma alanları belirlendi
- 12:15 Bal Ligi’nin ertelenmesi kınandı
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
FINDIK BORSASI
14 Nisan 2021 Çarşamba
Fındık Fiyatı
Fındık Fiyatı
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
TURGAY GÜVEN

Geldi Geçti, Gençlik Yıllarım (1)
16 Temmuz 2019 Salı Saat: 08:55
“Bahar geçti, yaz geçti, geldi ömrün sonbaharı...”
Televizyonda bir batı müziği programı var. Spikerin sesi çınlıyor. “Siz gençler, 15 -24 yaş arası.” O gün gerçeği anladım. 25 yaşındaydım ve benim için artık gençlik bitmişti.
Hep düşünürdüm 19-24 yaş arası gençlik insan yaşamının en güzel , en zor zamanı, ama, yinede, en çok belirsizlik, en çok kargaşa o dönemde var. Yeni yetme delikanlılıktan-genç kızlıktan, tam delikanlı -genç kız oluyorsun, aile evine yakın-uzak bir iş veya askerlik , evlilik ,üniversite filan, birde bakıyorsun ki, genç - orta yaş gurubunda adın okunuyor.
Kısa kısa gençlik hatıralarım. Hep şükrederim, bir çok zorluklarına rağmen, hayatım yine de rahat geçti. Bazen kendi aklım, bazen şansım, beni binbir çeşit gençlik belasından uzak tuttu, kurtardı.
Bizim gençlik yıllarımız çoook dalgalı geçmiştir. Biraz, bir şeyler anlatalım.
Çok çok az kişi bilir, Türkiye’de Kıbrıs gibi milli davalar ve 27 Mayıs dışında, ilk öğrenci hareketi ‘orta öğretimde öğrenci başarı notu puanlarında yapılan değişiklik’ nedeniyle çıkmıştır.
Bizim çocukluğumuzda ilk okul da notlar 5 üzerinden verilir,
geçen geçer, kalan kalır, sonunda mezun olur, kırsal bölge çocuklarıyla taşra çocuklarının çoğu okulu orada bırakıp, hayat gailesine katılır. Bazısı erkek sanat, kız meslek, bir meslek öğrenir, daha kibarı ticaret lisesine gider, imam hatip çok az, ancak hızla açılmakta. Gözde trend lise, kısacası, bugünkü düz lise, mümkünse ordan üniversite.
Orta okullarla liselerde notlar 10 üzerinden, her dönem üç habersiz yazılı, bir habersiz sözlü, dört notun ortalaması geçer not beş, farz edelim ki ortalama 4,75 veya 4,5 oldu, öğretmenin onu en yakın tam nota yani 5’ e yuvarlama yetkisi var, maksat öğrenci mağdur olmasın, karne dönem notu beş, yıl sonunda iki dönem misal, 5 artı 4 eşit dokuz, böl ikiye 4,5’tan 5, sınıfı geçtin, kazara 5 artı 3.5 oldun, ortalama 4,25. güm…eylülde kurtarma sınavına, olmadı aynı sınıfta devam. Ayrıca sınıfı geçmiş olsan bile ilk, orta, lise sonlarında bir de ayrıca haziranda bitirme imtihanlarına giriyorsun, aynı şekilde 4,5 aldın, iş tamam, amma 4,25 aldın, güümm.…
Ben orta ikideydim, 1966-67 öğrenim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı ‘reform’ adı altında orta öğretimde notların 100 puan üzerinden verilmesi uygulaması getirdi, geçer not elli, 47, 48, 49’ la sınıfta kalmalar, filan başladı, düşünün, eylül’de 49’la kaldınız, mezun olamadınız, güüümmm, zaten o zamanlar çok az olan fakültelerden birini kazanacak bir puan almışsınız, üniversite puanınız ziyan oldu, psikolojiniz darmadağın, ne büyük bir güüümmm.
İlk öğrenci yürüyüşleri, daha doğrusu -49 ile kalmaktan dolayı-hak arama yürüyüşleri o zaman oldu, hükümet-bakanlık hatayı fark etti, mutlaka evden, ocaktan da çok canı yanan da vardı, uygulama iptal, notlar yeniden 5’e yuvarlandı, herkes mutlu oldu.
İkinci dalgaya katılmak, şahsıma da nasip olmuştur, İstanbul’a yeni gitmişiz, lise birinci sınıftayım, 1969 TÖS Öğretmen Boykotu. Bir sabah geldik ki, öğretmenler derslere girmiyor, giren ders vermiyor, ‘maaş, özlük hakları filan benzeri’ hak talepleri var, İstanbul Vefa Lisesi’ndeyim, hiç kız öğrenci yok, hep erkek, öğretmenler dersi asarda, özür dilerim, ben taşradan yeni gelmiş Anadolu çocuğu, hepsi fırlama İstanbul çocuğu, bir okul dolusu liseli oğlanı tutabilir misin, “sevgili öğretmenlerimize destek vermek için, bizde boykota katılıyoruz”, okuldan çıktık, başka liselerle birleştik,”Öğretmen-öğrenci elele, ..” Aksaray-Laleli’ ye geldik, önümüzü arkamızı polis çevirdi, bir iki çömeldik, kalktık, İstiklal Marşı okuduk, bir komiser “ Çocuklar hangi okuldansınız ?” filan sordu, sonra “ Hadi dağılın, okulunuza dönün…filan” dedi. Bizde döndük.
Hiç unutmam, aynı yıllar, tek tük sağ-sol öğrenci olayları başlamış, mayıs sonları, okullar kapanmak üzere, derslerin son günleri, birkaç arkadaş öğle tatiliyle beraber okuldan çıktık, Beyazıt Meydanı’na doğru yürüdük, niyetimiz oradan Kapalıçarşı’ yı geçip Sultan Ahmed Meydanı’ndan Boğaz’da Sarıyer tarafına doğru gideceğiz. Ortam cıvıl cıvıl turist kaynıyor.
Tarihi Üniversite Kapısı’na büyük bir Dev-Sol bayrağı asmışlar, bir kısım öğrenci bayrağın dibinde bekliyor, arada marş filan söylüyor, tam öğle saati, çevredeki fakültelerin öğrencileri de Üniversite Kampüsü’nde ki ana yemek haneye geliyorlar, üniversite önü öğrenci dolu, meydan vatandaş dolu, tam tekmil öğle kalabalığı.
Bir silah patladı, amma, tam patladı. Peşinden yaylım ateş, kulağımın dibinde ‘cıv cıv’ kurşun seslerini duydum. Büyük bir gürültüyle havalanan bir meydan dolusu güvercinin kanat sesleri, can havliyle kaçışan bir meydan dolusu vatandaşın bağrışma seslerine karışmakta. Ortalık ana baba günü. Biz aynen Süleymaniye taraflarına kaydık, çevre sokaklara arazi, güzergah değiştirip aynen Eminönü. Oradan ‘Şen gönüller yatağı Boğaziçi’nde bahar gezintisi, akşama döndük, bizden sonra ne oldu bilmiyorum. Ne zaman o meydandan geçsem, hep aklıma gelir.
Ondan sonrası, gelsin 12 Mart-sıkıyönetim. Deniz Gezmiş’ lerin, Mahir Çayan’ların efsane olduğu yıllar. Muazzam bir ihbar furyası ortalığı kasıp kavuruyor. “ Yandım anam” diyen diyene. Sürekli sokağa çıkma yasağı, arama tarama. Solcu avı. Öğrenci yurtları didik didik ediliyor.
Gerçek bir hikaye. O zamanlar memleket yurtları çok yaygındı, yani diyelim ki, orta boy bir Anadolu kenti halkı birleşir, Ankara, İstanbul gibi merkezi büyük şehirlerde güçleri yeterince yurt açarlar, maksat oralarda okuyan kendi çocukları, zaten kıt ve üstelik perişan olan öğrenci evlerinde sürünmesinler, o şehirden veya çevresinden olup ta oralarda okuyan, herkes kalabiliyor. Bunlardan birinde arama yapılıyor, öğrencinin birinin kitapları arasında ‘sol görüşlü-sakıncalı’ bir kitap bulunur, genç öğrenci ‘götürülecek’ tir. Oda arkadaşı ve hemşerisi olan diğer öğrenci itiraz eder. “Ben ‘ülkücü-milliyetçi görüşlü’yüm. O kitabı bende okudum, öyle düşündüğünüz gibi ‘vatan- millet için sakıncalı’ bir şey göremedim.” Der. Cevap sert ve kesindir. “Sen de gel.”
Kısacası, o zamanlar bela hep çevremizde kol gezerdi, sen istediğin kadar, uzak durmaya çabala,
O zamanlar, ilk, orta ve lise hepsinde sınıfı geçtikten sonra okul bitirme sınavları vardı, bütün derslerden yeniden imtihana giriyordun, ben üçüne de girdim, üçü de ben girdikten sonra, ertesi sene kaldırıldı.
Lise sonda, önce bitirme, sonra üniversite sınavına gireceğim. O sene zaten bir terslik vardı. Bitirme sınavında beklenmedik bir sürpriz oldu, fizikte heyecandan bir formülü ters yazmışım, formül yanlış olunca sonuçta yanlış, eylül dönemine kaldım, eylülde geçtim, kazara sınıfta kalsam üniversiteye giremeyeceğim, babam zaten kızgın, ‘dikkatsiz’ deyip duruyor.
O zamanlar üniversiteye giriş sınavları temmuz başlarında yapılırdı, tek sınav, benim eskiden beri gastritim vardı, yaz meyveleri dokunurdu, sınavlara birkaç gün kala rahatsızlandım, sınavlara o vaziyette girdim, hedeflediğim puanı tutturamadığım için birkaç puanla zaten birkaç tane olan tıpları kazanamadım, babam “Ben sana kendine dikkat et demiştim, şimdi ne olacak.” deyip duruyor, kısmet, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazandım.
(Devamı var)
Bu haber toplam 976 defa okunmuştur
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ünye Kent Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans