HABER ARAMA
-
İSMAİL SARIÜnye - Niksar Yolu ve Ünye Siyasetçileri
-
MUSA Ö. KIROĞLUHilmi Güler Ünyelilerle gurur duymalı!
-
TURGAY GÜVENTanrı Narkissos, Nergis Çiçeği ve Narsizim
-
TEMEL OVALI2021 Yılı Liselere Giriş Sınavı
-
İNCİ ÇETİRYeşermeli Yaşamlar!
-
İSMAİL CANBULATALLAH’IN BOYASI! VE RAMAZAN AYI…
-
YAŞAR KARADUMANPrenses Cemile Ve Ünye’deki Hüzünlü Hikâyesi
-
MUSTAFA UĞUR ALANŞehri Ramazan
-
AHMET DERYA VARİLCİİnsanlık Durumu
-
YAHYA CUMHUR TAPÇIKIRMIZI ÇİZGİ
-
HAKAN KORKMAZBüyükşehir olduk.. Ama bütün şehir olamadık.
-
İBRAHİM HAKAN GÜNORGANİK TARIM VAZGEÇİLMEZİMİZ , ORGANİK FINDIK GELECEĞİMİZ.
-
FATMA CANBULAT ERDEMÇocukluğumun Ramazanları
-
ARİF TAKICIBİR ZAMANLAR KIBRIS - 1
-
ERCAN ARSLANAnapa Kalesi ve Ünye
-
RECEP ÖZCANBana Değer Vermiyorsun!
-
MUHAMMED SIDDIK ÖZZİNA, LGBT, vb. Suç mu? Günah mı? Serbest mi?!!!
-
MUSA KIRANLINasırlı ellerin hakkı verilmelidir…
-
MİSAFİR KALEMAyşe Ümmühan Fidan Argan / Yüksek Mimar / ÜNYE, TARİHİ BİR LİMAN KENTİDİR
-
UZM. DR. ALİ COŞKUNİŞ YERİNDE PSİKO-TERÖR, YILDIRMA, BEZDİRME : MOBBİNG :
-
MUHAMMET KIŞLAPopülizmin Çarpan Etkisi
-
ELİF MİRAY KÜÇÜKKışın Habercisi
-
AYNUR ZEREN TANYılbaşı
-
CEMAL UYSALEğitim ve Uzaktan Eğitim
-
VEYSEL İLHAN“Seri katil aranıyor.”
-
AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLUKorona Kaygıları, Dünyayı Yönetenlerin Zırvaları (6. Bölüm)
-
EREN TOKGÖZÜnye Limanı
-
PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLUBİSİKLET YOLU ÇAĞDAŞLIKTIR
-
MELAHAT SABANCI YÜCELBayram neydi?
-
METİN TAMTÜRKSpor Sorunsalı
-
UZM. PSK. DAN. M. ZEKİ SAKAKARŞI KARŞIYA KALMAK AMA KENDİYLE
-
DİLARA ATEŞSiz Yeter ki Evde Kalın
-
O. İRFAN IŞIKEski Paralar ve Ölçüler
-
A. DERYA VARİLCİSorular…
-
HAKAN ŞAŞMAZ23 Nisan ve Egemenlik
-
PROF. DR. AYŞE YALINÇocuk Terör ve Savaş (1)
-
HACER ÖZTÜRKParmaklıklar ardından ikinci şansa altın bilezikle merhaba...
-
ALİ ÖZTÜRKwww.unyekent.com
-
DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜREManipülasyonlarla Fiyatı Serbest Piyasada Sürekli Dalgalanan Fındığı Yazmak
-
MEHMET KARAYALMANTEKKİRAZLI HÜSEYİN REMZİi( TİMAÇ) HOCA EFENDİ

SON DAKİKA HABERLER
- 10:00 Akkuş Belediyespor finallerde
- 17:12 Aşı yaptırmayana para cezası!
- 17:08 Dolmuşlarda yüzde 50 sınırlama!
- 16:52 İş Merkezi ihalesi 19 Nisan’da sonlanacak
- 16:48 Ünye Kızılay’ın Gençlik Kolları kuruldu
- 16:44 Müze Ev bağışçısı Prof. Dr. Melih Aktan vefat etti
- 14:35 Karavanda Ramazan’a ilgi büyük
- 14:23 Avrupa 3. sünden Borsa’ya teşekkür ziyareti
- 14:18 Tabip Odası doktora şiddeti kınadı
- 14:05 Gündoğdu ve Kıran’dan anlamlı ziyaret!
- 13:57 Vaka sayısında kendi rekorumuzu kırıyoruz!
- 13:53 21 lira asla fındığın değeri değil
- 13:47 Vali Sonel’den Korgan’a ziyaret
- 11:10 Kayalıklardan düşen vatandaşı itfaiye kurtardı
- 10:56 Akkuş Belediyespor Efelerligine adım adım
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
FINDIK BORSASI
17 Nisan 2021 Cumartesi
Fındık Fiyatı
Fındık Fiyatı
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
TURGAY GÜVEN

Homeros ve İlyada Destanı’nın Tarihsel-Kültürel Önemi (3) (Devam)
17 Ağustos 2019 Cumartesi Saat: 08:51
Gerçek destan, diğer bölümleriyle birlikte, başka başka ozanlara ait altı ayrı destanın bir paket halinde birleşmesinden meydana gelmiştir ve çok daha uzundur. 1. Kıbrıs Destanı -Stasinos 2. İlyada Destanı- Homeros 3. Etiyopya Destanı-Arktinos 4. Küçük İlyada Destanı-Lerkhes 5. İliyopersis Destanı –Arktinos 6. Nostoi-Odissea-Dönüş Destanı-Agias. Anlaşıldığına göre, o dönemlerde fetih-ticaret için deniz aşırı dış ülkelere doğru sefer-yelken açan Yunan’lı-Akha’lı gemiciler epey maceralar yaşamışlar. Belki de diğerleri, Yunanlılar açısından İlyada kadar başarılı geçmemiş olabilir, Odissea ise zaten ‘dönüş’ü anlatır.
Homeros, Troya Savaşı’nı iki ayrı mekân da anlatmaktadır. Üst mekânda, güçlüler-tanrılar- toplumlara ve yaşama yön verenler- hazır yeyiciler, başta baş tanrı Zeus, karısı tanrıça Hera, Athena, Afrodit, Apollon ve özellikle savaş tanrısı Ares ile diğer birçok tanrıların oturduğu, muhteşem Olympos Dağı-Yüce Dağ. İkide bir içtikleri, bitmez tükenmez yaşam özsuyu- nektarın suyu hangi çeşmeden geliyor? Belli değil.
Alt mekanda ise, yaşamaya- çeşitli ihtiyaçlarını kendileri temin etmeye, bunun için mücadele etmeye, bu nedenle zaman zaman kendi ırkıyla savaşmaya-acı çekmeye mahküm olan insanoğulları-insan kızları.Görüntüde tüm muhteşemliğiyle Troya kenti, surları, savaşın yapıldığı ova, kıyıda Akha donanması, karaya çıkmış Akha ordusu, kenti savunan Troya birlikleri, atlı savaş arabaları, zırhları ve silahlarıyla savaşçılar.
Savaş ve destan, bu iki mekân arasında gider, gelir. Gökte insanların kaderini çizen, zaferini veya mağlubiyetini yönlendiren yüce tanrılar, altta tanrıların keyfine veya menfaatine göre yaşayan veya yaşayamayan, şanslılar veya kara bahtlılar.
İşin ilginç yanı, Homeros, on yıl süren tüm bu savaşlara neden olduğu söylenen, efsanelerdeki hikayelerden, örneğin son derece yakışıklı bir genç olan Paris’in tek kişilik jüri-hakem olduğu ve sonunda, Afrodit’i seçmesi sonucu mükafat olarak kendisine Atina’lı Hellena’nın takdim edildiği, tanrıçalar arası güzellik yarışması vb. gibi fantazi şeylerden, söz etmemektedir.
Homeros’un ustaca araya sıkıştırdığı dizelerden görüldüğü kadarıyla, Troya toplumu, yönetim sınıfı ile çoğu eğitimli bir kent toplumudur ve bunca kültürüne ve zenginliğine rağmen, köle kullanmayan, oturacağı evin yapımından hayvanların bakımına, evdeki yiyeceği yemeğin yapılmasından, giyeceği giysilerin dokunmasına, öykünün genç ve yakışıklı aktörü Paris’in, kaz dağlarında keçi- hayvan otlatmakta olduğu gibi, bir gün hayvancılıkla uğraşırken, diğer bir gün zırhını giyerek savaşa katılmasına kadar, her işini kendi yapan bir toplumdur.
Tunç çağını yaşamakta ve tarımsal-hayvansal üretim yapan yerleşik bir düzene geçmiş olmasına rağmen, Troya’nın gözü pek kahraman savaşçısı Hector’un karısına karşı davranışlarında olduğu gibi, kadının hâkim olduğu Anaerkil düzenden, erkeğin hâkim olduğu Ataerkil düzene tam geçmemiş, her iki cins arasındaki dengelerin destandaki dizelere dahi yansıdığı bir toplumdur. Toplumsal kademeler arasındaki kademeler çok geniş değildir. Yunanlılar ise, savaşçı baskın erkek ağırlıklı, kadınların ikinci, üçüncü tabaka olduğu, kendi içinde ve dışında yağmacı bir toplumdur.
Her ne kadar bazı kaynaklar, Homeros’un, çok daha kanlı ve vahşice geçmiş olduğu tahmin edilen bir savaşı, hikâyesinde oldukça yumuşatarak ve fazlaca tiksinti yaratmayacak derecede verdiğini iddia etseler de, hikayede, vahşetin, o kadar kısa süredeki o kadarıyla bile, yeterince ağır olduğu da görülmektedir.
Son olarak, Attica-Troya Savaşıyla Homeros’tan sonrada, Troya ölmemiş, zaman zaman hem doğudan hem de batıdan saldırılar işgaller yaşamıştır. Kenti doğudan gelenler kurmuş ve geliştirmiş, genellikle batıdan gelenler kentin denizler üzerindeki hâkimiyetini kırmak için kenti yakmış, yıkmış, ancak, uzun süre tutunamamıştır. Her seferinde yine Doğudan gelenler kentin denizler üzerindeki hâkimiyetini yeniden kurmak için, kenti yeniden ayağa kaldırmıştır.
Tarihler, kentten sürgün edilen Troya’lıların nerelere gittiklerinden, hangi yeni medeniyetlerin ateşlerini yaktıklarından pek söz etmezler. Amma, örneğin, efsaneler, İtalya’da Roma’yı kuranların Troya soyundan geldiğini söylemektedir. O nedenle, Roma İmparatorları, Troya’yı ihya ve kutsal mekân-ata yurt olarak kabul etmişlerdir.
Roma İmparatorluğu’nda Hristiyan inanışının yayılmasıyla, bu kentin bir hükmü kalmamışsa da, Troya’nın tarihsel ömrünü bitiren asıl sebep, yeniçağların jeo-sosyo-stratejik gerçeklerine çok daha uygun bir konumda, Bosphorus-İstanbul Boğazı’nda, yeni bir şehrin, Konstantinopolis- İstanbul kentinin kuruluşudur. Yine de, muhteşem surlarına ve tüm bir imparatorluk gücüne rağmen, Konstantinoplis ve daha sonra İstanbul bile, sık sık, doğudan ve batıdan gelen saldırılardan kurtulamamıştır.
Kısacası, öyle görülmekteki, önceki yüzyıldaki vahşi saldırısında perişan olmuş olsa da, denizler ve deniz ticaret yolları üzerinde hâkimiyet mücadeleleri sürdükçe, emperyalizim bu yöreye vahşi saldırılarına her zaman devam edecektir.
Sözlerimizi yöreyle ilgili güncel bir konudan söz ederek kapatalım. Madem konu destan-şiir filan, bizde bir tane söyleyelim.
İda Dağı Destanı; “Kaz Dağları,/Kaz Dağları,/Dozer, kepçe/kaz dağları./Del altını, /al altını./Biri sana,/ biri bana./Ne oluyor,/ne oluyor./ Bilen’yum’dan sor./Bilen’yum’dan olmazsa /Uranyum’dan sor.” İdaalist.
Ağaç demiş ki; “Baltaya kızamıyorum, ateşi kömürdendir, cevheri demirdendir, benden değildir, amma, sapına kızıyorum, çünkü kökü bendendir. Yapan insana da kırgınım, gölgemle ben yaşattım, meyvemle ben besledim, dallarımdaki kuşlarımın şarkılarıyla ben mutlu ettim. Güçlenince yanıma gelip baltasıyla beni kesti. Tüm bu güzel şeyler benimle beraber kayboldu, gitti. Şimdiyse, kim, gölgem olmadan yaşayabilir, kim, meyvem olmadan beslenebilir, kim, kuşlarım olmadan mutlu olabilir. Ben şimdi ne yapayım? Hiç kendimi bu kadar çaresiz hissetmemiştim. Ben olmayınca, İnsan, Nasıl Mutlu Olacak? Ben asıl, onun için üzülüyorum.”
Kıssadan hisse; “Ha bir orman, ha bir toplum, kesilirken yok edilirken kolay da, yeniden yeşertmek, yaşartmak çok güç oluyor.
Saygılarımla.
Bu haber toplam 1.509 defa okunmuştur
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ünye Kent Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans