HABER ARAMA
-
YAHYA CUMHUR TAPÇIKIRMIZI ÇİZGİ
-
HAKAN KORKMAZBüyükşehir olduk.. Ama bütün şehir olamadık.
-
MİSAFİR KALEMİbrahim Hakan Gün - ORGANİK TARIM VAZGEÇİLMEZİMİZ , ORGANİK FINDIK GELECEĞİMİZ.
-
FATMA CANBULAT ERDEMÇocukluğumun Ramazanları
-
ARİF TAKICIBİR ZAMANLAR KIBRIS - 1
-
MUSA Ö. KIROĞLUBüyükşehir’i daha çok hissetmek istiyoruz
-
İSMAİL SARIBU ÜLKE, SANDIĞINIZ KADAR UCUZ DEĞİL AĞALAR !..
-
İNCİ ÇETİRUmutlara Tutunmak!
-
TEMEL OVALIGelecekte Bizi Nasıl Bir Eğitim Sistemi Bekleyecek?
-
ERCAN ARSLANAnapa Kalesi ve Ünye
-
İSMAİL CANBULATKENDİNİ ASLAN SANAN KÖPEKLER!
-
AHMET DERYA VARİLCİMontrö Meselesi
-
MUSTAFA UĞUR ALANDrama Köprüsü
-
YAŞAR KARADUMANGavakdibi Fega-Fokfok
-
RECEP ÖZCANBana Değer Vermiyorsun!
-
MUHAMMED SIDDIK ÖZZİNA, LGBT, vb. Suç mu? Günah mı? Serbest mi?!!!
-
TURGAY GÜVEN100. YILINDA İNÖNÜ ZAFERLERİ. İLK ZAFERLER.
-
MUSA KIRANLINasırlı ellerin hakkı verilmelidir…
-
UZM. DR. ALİ COŞKUNİŞ YERİNDE PSİKO-TERÖR, YILDIRMA, BEZDİRME : MOBBİNG :
-
MUHAMMET KIŞLAPopülizmin Çarpan Etkisi
-
ELİF MİRAY KÜÇÜKKışın Habercisi
-
AYNUR ZEREN TANYılbaşı
-
CEMAL UYSALEğitim ve Uzaktan Eğitim
-
VEYSEL İLHAN“Seri katil aranıyor.”
-
AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLUKorona Kaygıları, Dünyayı Yönetenlerin Zırvaları (6. Bölüm)
-
EREN TOKGÖZÜnye Limanı
-
PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLUBİSİKLET YOLU ÇAĞDAŞLIKTIR
-
MELAHAT SABANCI YÜCELBayram neydi?
-
METİN TAMTÜRKSpor Sorunsalı
-
UZM. PSK. DAN. M. ZEKİ SAKAKARŞI KARŞIYA KALMAK AMA KENDİYLE
-
DİLARA ATEŞSiz Yeter ki Evde Kalın
-
O. İRFAN IŞIKEski Paralar ve Ölçüler
-
A. DERYA VARİLCİSorular…
-
HAKAN ŞAŞMAZ23 Nisan ve Egemenlik
-
PROF. DR. AYŞE YALINÇocuk Terör ve Savaş (1)
-
HACER ÖZTÜRKParmaklıklar ardından ikinci şansa altın bilezikle merhaba...
-
ALİ ÖZTÜRKwww.unyekent.com
-
DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜREManipülasyonlarla Fiyatı Serbest Piyasada Sürekli Dalgalanan Fındığı Yazmak
-
MEHMET KARAYALMANTEKKİRAZLI HÜSEYİN REMZİi( TİMAÇ) HOCA EFENDİ

SON DAKİKA HABERLER
- 17:40 Hastane camına çarpan ebabil kuşuna şefkat eli!
- 15:48 Belediye’den, 3 bin kişiye iftar yemeği
- 15:42 Biontech aşısı randevusu alanlar; dikkat…
- 15:35 Kızılay Ramazan çadırlarını kurdu
- 15:26 ÜDH'de göz doktoru hasta kabulüne başladı
- 15:22 19 ilçe trafiğinde yeni düzenlemeleri yapılacak
- 15:15 Adıgüzel’den köy kütüphanesi…
- 14:16 Kazım Tikence, Türkiye Şampiyonu oldu
- 13:28 Atatürk Parkı sezona hazırlanıyor
- 13:13 Tepe, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nde
- 13:05 Ordulu ikizler finalde karşı karşıya geldi!
- 13:02 Ordu ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılsın
- 12:55 Ünye’de 61 koronavirüs cezası
- 12:21 Afet ve acil durumlarda toplanma alanları belirlendi
- 12:15 Bal Ligi’nin ertelenmesi kınandı
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
FINDIK BORSASI
14 Nisan 2021 Çarşamba
Fındık Fiyatı
Fındık Fiyatı
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
TURGAY GÜVEN

100. cü Yılına Girerken 23 Nisan. Kutlu Meclis ve Çocuk Bayramı
21 Nisan 2020 Salı Saat: 09:57
‘23 Nisan 1920-23 Nisan 2020 ‘
“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.” Vazgeçilemez ve değiştirilemez. Kesin hüküm.
Her yıl Nisan ayının ortaları geldiğinde, pembe beyaz çiçeklerle donanmış erik, kiraz ağaçlarını gördükçe, hep aklıma takılan bir şey vardır. Hani, Mustafa Kemal’e sormuşlar. “Acaba, doğum gününüz neydi, biliyor musunuz? Diye, o da, “Annem, çağlaların çiçek açtığı bir zamandı diye söylerdi, neden bir 19 Mayıs günü olmasın?” demiş ya, bence birden bire sorulunca yanıldı. Bende diyorum ki; Atatürk tam da bu günlerde doğmuş, “Neden bir 23 Nisan günü olmasın. Hem, daha sonra, neden, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti? Bir sebebi olmalı.”
Bugün de sizlere, bugünlerden tam bir yüz yıl kadar önce, yüce milletimizin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlattığı, Aziz Vatanımızın Kurtuluş Mücadelesi’nin ikinci aşaması olarak, 23 Nisan 1920’de, kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla, Milli Mücadele’mizin ikinci aşaması olarak ulusumuzun göz bebeği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını anlatacağız.
Samsuna çıkarken Mustafa Kemal’in arkasında askeri –ordusu-hükümeti-parası hiçbir şeyi yoktu. Sadece Vatanseverliği-azmi ve cesareti vardı. Vatan mevzu bahis ise, gerisi teferruattı.
İlk Milli Kongre Erzurum’ da açılmış ve daha sonra, Sıvaş kongresi ile Reddi İlhak-Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Bağımsızlık ‘hukuk yolu’ ile halledilecektir.
Ankara’ya gidiş yolu açılmıştır. Hazırlıklar tamamlanır. Mustafa Kemal ve Heyeti Temsiliye üyeleri, 1919 Aralık ayının sonunda Ankara’ya ulaşırlar. Halk, seymenler ve resmi, gayri resmi birçok gurup tarafından karşılanırlar.
“Ankaranın taşına bak gözlerimin yaşına bak..biz düşmana esir olduk, şu feleğin işine bak….”
Hemen ilk hükümet kurulur. Zaman geçirilmeden İstanbul’da göreve başlayan yeni hükümete politik baskı yapılarak, epey zamandır boş duran Meclis-i Mebusan’ın yeniden açılması- açtırılması sağlanmaya çalışılır. Şurası da bir gerçektir ki, T.B. M. M.nin İlk öncesi, Osmanlı Meclisi Mebusanıdır ve üyelerinin büyük çoğunluğu da o meclisin vatansever üyeleridir. Mustafa Kemal, bir yandan İstanbul’da Meclisi Mebusan’ın açılış hazırlıkları yapılırken hiçte boş durmamış, Meclisi Mebusan da görevli bir çok meclis üyesi ile görüşerek veya temas kurarak, Meclisi Mebusan açıldığında, nasıl davranacakları, neler söyleyecekleri, neleri isteyecekleri konusunda bizzat direktifler vererek, onları yönlendirmiş, ne kararlar aldıracaklarına dair bilgilendirmiştir.
12 ocak 1920 tarihinde açılan ve üyelerinin büyük çoğunluğu Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti taraftarı olan Osmanlı Mebusan Meclis,i 28 Ocak 1920 ‘de yaptığı gizli bir oturumla, vatan topraklarının, İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan ve Ermeni, Kürt , Arap vb. gibi değişik milletler ve azınlıklar arasında, bölgeler olarak pay edilmesinin yolunu açan Sevr anlaşmasını kabul etmeyerek, hakimiyet hakkının sadece Türkiye’ye-Türklere ait olduğuna dair kesin kararı olan ve vatan topraklarının , ancak, Türk milletinin kendi gücüyle savunulacağını ilan eden , bu şekilde, bugünkü ülkemiz topraklarının büyük bir kısmını oluşturan vatan topraklarının, sadece bize ait olduğuna dair kesin kararını tüm dünyaya bildiren, bugünkü ulusal sınırlarımızın büyük ölçüde oluşmasını sağlayan , Ulusal And, Milli Yemin, Misak-ı Milli’ yi kabul eder. Mustafa Kemal amacına ulaşmıştır.
Meclisi Mebusanın, bu kesin Misak-ı Milli kararına karşı, İngilizler ve Fransızlar, ilk hamle olarak, 16 Mart 1920 sabahı, güzel İstanbul’u ve çaresiz İstanbul hükümetini, kararı alan Meclisi Mebusanı ve daha da ve hatta en önemlisi,o anda Misaki Milli’ yi uygulayabilecek tek yetkili askeri güç olan Harbiye Nezaretini işgale va bu kararı alan milletvekillerini tutuklamaya başlarlar. Muhtemelen, niyetleri , bu kararı yeniden gözden geçirtip, yeni bir toplantı ile Milli Sınırlardan vazgeçirtmektir.
Ancak, büyük çoğunluğu Mustafa Kemal yanlısı olan, ayrıca Anadolu ve Rumeli toprakları üzerindeki hakimiyet yetkisi de üzerlerinde bulunan Meclisi Mebusan Üyeleri’nin, gizlice İstanbul’dan ayrılıp, Anadolu’ya geçmeye, Ankara’ya ulaşıp, Mustafa Kemal’e katılmaya başlamalarıyla, Mustafa Kemal’in ve Ankara’ daki hükümetin gücü daha da artmıştır.
Kendi deyimiyle ‘ Kurtuluş Savaşı bir hesap işidir’ diyen ve bu işte , zeka ve dehasını çok iyi kullanan Mustafa Kemal , vatan toprakları üzerindeki hakimiyet yetkisini Ankara Hükümetine ve dolayısıyla kendi üzerine almayı planlamaktadır. Eline geçmiş böyle bir fırsatı çok iyi kullanır ve yayınladığı bir genelgeyle ‘ Milletin istiklalini ve vatanın kurtarılmasını temin edecek tedbirleri konuşup görüşmek üzere, en kısa zamanda, Ankara’da, büyük çoğunluğu Ankara’ da ikamet eden, kendisine bağlı Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti üyeleriyle birlikte, kendisine katılan Meclisi Mebusan üyelerinin ve ayrıca, eksik kalan illerden de tesbit edilecek, toplumda yöresini temsil yetkisine sahip, güvenilir, vatansever kişilerin de katılımıyla, Ankara’da, “’bütün sivil ve askeri makamların ve bütün milletin emir alacağı en yüksek makam’ olarak, ‘Olağanüstü Yetki’ verilecek, bir meclis toplanması kararı alır.
Mustafa Kemal, bu şekilde, Samsun’a çıktığından beri yanında bulunan , çok sayıda, değerli üst rütbeli komutanlar ve subaylardan aldığı güçle, Misaki Milli yi, yani ‘milli sınırları’savunma yetkisini üzerine almayı deneyecektir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920 Cuma günü, Ankara Hacı Bayram Camii’nde Cuma namazı kılınıp, kurbanlar kesildikten sonra, hep birlikte yapılan dualarla açılır. Mustafa Kemal Meclis Başkanı seçilir. Vergi toplamaktan ordu kurmaya kadar, bütün yetkileri üzerine almıştır.
Meclis, hemen çalışmalara başlar. Vatan kurtarılmış, yeni Türk Devleti, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Vatanın ve milletin en zor günlerinde açılan TBMM, o günlerden başlayıp, Türk Milleti’nin, Türk Yurdu’nun, Türk’ün Ulusal Egemenliği’nin, Türk’ün Milli İradesi’nin vazgeçilmez ve değiştirilemez bir sembolü olarak, bugünlere kadar gelir. Türk milleti ve Türk Yurdu yaşadıkça, ‘ O ’ hep bir tane olarak kalacaktır.
Aziz Atatürk’ün şu sözleri, bugün bile Yüce Meclis’in duvarlarında çınlamaktadır . "Hep birlikte bakışlarımızı, vicdanımızın merkezi olan millete dikelim. Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenileme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmeyen ateşi yanmaktadır. Bu kutsal ateş, kendi içindeki bilgisizlik ve karanlığı yakacak ve bağımsızlığımızın önüne dikilecek olan bütün engelleri yıkacaktır. Efendiler, millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenileme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.”
Saygılarımla.
Bu haber toplam 680 defa okunmuştur
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ünye Kent Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans