HABER ARAMA
-
FATMA CANBULAT ERDEMKadının Adı Var
-
ARİF TAKICISEKİZ MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL BİTER KADINLARIN HÜZNÜ
-
MUHAMMED SIDDIK ÖZBİZİM YUNUS, SİZİN YUNUS, DÜNYANIN YUNUS’U
-
İSMAİL SARIHAFTA PAZARLARI VE KÜÇÜK ESNAF
-
MUSA Ö. KIROĞLUÜnye’de yatan Yunus, Ünye’de anılmalı…
-
İSMAİL CANBULATSOSYAL MEDYA MAPUSHANESİ VE ‘AKRABA’ TERÖRÜ...
-
İNCİ ÇETİRKörelen Kalpler!
-
YAŞAR KARADUMANCemre nedir Neden düşer Nereye düşer?
-
MUSTAFA UĞUR ALANÖmer Çayırezmez -dosta vefa, rahmetle-
-
AHMET DERYA VARİLCİSahil Yolu Kaldırım Yenileme Çalışmaları
-
YAHYA CUMHUR TAPÇIGÜVENSİZLİK EN BÜYÜK SORUN
-
RECEP ÖZCANBugünün Dünyasında (Onurumuzla Yaşamak)
-
HAKAN KORKMAZOldu mu Şimdi?
-
ERCAN ARSLANEşkıya Reşid ve Ünye’deki Şenaatleri
-
MİSAFİR KALEMAyşe Ümmühan Fidan Argan / Yüksek Mimar / ÜNYE, TARİHİ BİR LİMAN KENTİDİR
-
TURGAY GÜVEN100. Yılında İstiklal Marşımız
-
TEMEL OVALIBİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETMENLER
-
UZM. DR. ALİ COŞKUNİŞ YERİNDE PSİKO-TERÖR, YILDIRMA, BEZDİRME : MOBBİNG :
-
MUSA KIRANLI“Ahlâk çökerse”
-
MUHAMMET KIŞLAPopülizmin Çarpan Etkisi
-
ELİF MİRAY KÜÇÜKKışın Habercisi
-
AYNUR ZEREN TANYılbaşı
-
CEMAL UYSALEğitim ve Uzaktan Eğitim
-
VEYSEL İLHAN“Seri katil aranıyor.”
-
AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLUKorona Kaygıları, Dünyayı Yönetenlerin Zırvaları (6. Bölüm)
-
EREN TOKGÖZÜnye Limanı
-
PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLUBİSİKLET YOLU ÇAĞDAŞLIKTIR
-
MELAHAT SABANCI YÜCELBayram neydi?
-
METİN TAMTÜRKSpor Sorunsalı
-
UZM. PSK. DAN. M. ZEKİ SAKAKARŞI KARŞIYA KALMAK AMA KENDİYLE
-
DİLARA ATEŞSiz Yeter ki Evde Kalın
-
O. İRFAN IŞIKEski Paralar ve Ölçüler
-
A. DERYA VARİLCİSorular…
-
HAKAN ŞAŞMAZ23 Nisan ve Egemenlik
-
HACER ÖZTÜRKParmaklıklar ardından ikinci şansa altın bilezikle merhaba...
-
ALİ ÖZTÜRKwww.unyekent.com
-
DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜREManipülasyonlarla Fiyatı Serbest Piyasada Sürekli Dalgalanan Fındığı Yazmak
-
MEHMET KARAYALMANTEKKİRAZLI HÜSEYİN REMZİi( TİMAÇ) HOCA EFENDİ

SON DAKİKA HABERLER
- 17:58 Turizm sektörü aşı takvimine alınsın
- 17:47 Kadın kursiyerlerden anlamlı sergi!
- 17:23 Akar ve Özkan kadın esnafları kutladı
- 17:03 Yılın Annesi Derya Gök…
- 16:58 AK Parti ve MHP’den birlikte ziyaret etti
- 16:50 Güney ve Tavlı ilk doz aşıyı yaptırdı
- 16:44 Güney ve Tavlı karanfil dağıttı!
- 15:30 Geleceğin mimarı kadınlardır
- 15:27 Büyükşehir’den kadınlara 8 Mart karanfili
- 15:03 Tüketen değil düşünen ve üreten kadın…
- 14:59 Büyükşehir’den 2 TL’ye şipşak!
- 14:54 52 Orduspor üst sırayla makası daralttı!
- 14:44 ÜTSO 1 günlüğüne kapatıldı
- 14:18 Samsun-Sarp Demiryolu için tüm kesimler bir araya gelmeli
- 14:13 66 kişiye 59 bin TL yasaklı gün cezası!
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
FINDIK BORSASI
9 Mart 2021 Salı
Fındık Fiyatı
Fındık Fiyatı
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
TURGAY GÜVEN

Çılgın Fizikçi, Mucit; Nikola Tesla ve Elektromanyetik Buluşları
19 Ekim 2020 Pazartesi Saat: 08:47
“Bir mucidin çabası, aslında, hayat kurtarmaktır. İster enerji toplasın, isterse yeni aletler geliştirsin ya da yeni konforlar ve yeni kolaylıklar tasarlasın, var oluşumuzun güvenliğine katkıda bulunur.”
Yukarıda ki cümleler, dahi mucit Nikolay Tesla’nın buluşlarını ve yaşam boyu edindiği tecrübelerini bizzat kendi anlatımıyla kaleme aldığı, ‘Buluşlarım: Bir dahinin yaşam öyküsü’ kitabından alınmıştır.
Sırp kökenli olan Amerikalı bir mucit Nikola Tesla kimdir? Alternatif akım ve elektrik kaynağı sistemlerine yaptığı katkılarla tanınan, elektrik ve makine mühendisliğinin yanında, fizikçi ve elektrofizik otoritesi döneminin çok ilerisinde olan bir mucit, güçlü bir fütürist, dünyayı kökten değiştirecek bir çok icatlara imza atmış bir deha olarak bilinir. Günümüzde bilinen en büyük buluşları, Tesla bobini ve kablosuz elektrik iletimidir. Ancak Tesla'nın hala bilinmeyen ya da kullanılmayan birçok icadı bulunduğu da söylenmektedir.
Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 tarihinde, Sırbistan'ın Similjan kasabasında doğar. Babası papaz, annesi ise ev aletleri ile ilgilenen, ev aletleri mucidi olarak tanınan bir kadındır. Tesla'nın Milca, Angelina ve Marica isimli üç kız kardeşi vardı. Gençlik yıllarında çabuk öfkelenen bir mizaca sahip olan Tesla’nın ömrü, sürekli hayat mücadelesi ve buluşlarla geçmiş ve hiç evlenmemiştir. Demek ki kısmeti çıkmamış. Dahilerin kaderidir.
Tesla’nın, bu dehasında annesinin fizik ve matematik alanındaki pratik bilgi ve tecrübesinin ( artı genetik kalıtım) çok yararı olduğu tahmin edilmektedir. Avusturya Prag Politeknik Üniversitesi'nin Graz'daki okulunda teknik bilimler okur. Burada, elektrik konuları üzerine olan bilgilerini pekiştirir ve ayrıca, ana dili olan Slav-Rus dilinin yanında, Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi bilim dillerini de öğrenir. Ancak, kumara, kahveye veVoltaire’ yi okumaya düşkünlüğü, vb. gibi değişik kişisel takıntıları ve asosyalliği nedeniyle okulu bırakır, mezun olamaz.
Tesla, ilk teknoloji eğitimini Avrupa’da alır. Paris'te bir telefon şirketinde çalışırken, doğru akım motorları ve dinamolar konusunda önemli tecrübeler edindiği, döner makinelerini korumak için regülatör benzeri kontrol cihazları icat ettiği söylenir. Daha sonra, Amerika’ya geçer ve Amerikan vatandaşı olur.
Nikola Tesla, uzaktan kumanda sistemini bir araca uygulayan ilk kişidir. Bir gösteri alanında su tankının içine yerleştirdiği 1 metrelik bir tekneyi uzaktan kumanda-Radyo frekans ile yüzdürmüş, Kozmik radyo dalgalarını floresan ekran üzerinde toplamayı başararak, bugünkü GPRS sisteminin, uzaktan kumandalı tüm sistemler ile uzay teknolojileri ve uzaktan iletişim sistemlerinin temelini atmıştır.
Tesla’yı dünya çapında meşhur eden şey, Edison şirketinde çalışması ve kamuoylarında Edison’a rakip olarak gösterilmesidir. Kendi adıyla anılan Tesla bobini ve transformatörlerin keşifleriyle beraber, Tesla yaşamı boyunca 700 civarında buluş yapmıştır ki, bu rakam Edison’un toplam buluşlarından daha fazladır. Yedisi Amerika’da, diğerleri de Avrupa ve dünyanın birçok değişik ülkelerinde olmak üzere, çok sayıda icadının patentini de almıştır.
Sıradışı bir karaktere sahiptir. Çalışırken not alma alışkanlığı yoktur. Her şeyi aklında tutmakta ve pratiğe uygulamaktadır. En önemli buluşu olan, elektriğin kablosuz olarak taşınabileceğinin deneysel olarak Londra fuarını aydınlatarak ispatlayacak kadar cesaretli olabilmesi, kendisine olan özgüveninin bir belirtisidir.
Para yönetiminde hiçbir zaman başarılı olamamış, hayatının son yıllarını borçlarından kaçmak için sürekli otel değiştirerek geçirmiştir. Hayatının son dönemlerinde giderek garipleşerek içine kapanır. Bibliyografisini yazmak için kendini arayanları da red eder.
Nikola Tesla’nın icadları ve dahi yaşamı, 7 Ocak 1943 tarihinde 86 yaşındayken New Yorker Otelinin bir odasında ölü olarak bulunmasıyla son bulur.
Tesla, kitabında, ‘ilk yıllar’ başlığıyla anlattığı, çocukluk ve gençlik anılarında, bir şeyler icat etme konusundaki güdülerinin- yeteneklerinin, daha çok küçük yaşlardan itibaren kendisini sarmaya başladığını, yıllar içerisinde sürekli yaptığı deneylerde edindiği tecrübelerin, kendisini insan hayatını kolaylaştırıcı ve hayati öneme sahip niteliklerde olduklarını anlatmaktadır.
“..Gözlerimin önünde çoğunlukla güçlü ve ani ışıkların eşlik ettiği görüntüler beliriyordu. Bu görüntüler gerçek objeleri görmemi engelliyor, düşünce ve hareketleri mi etkiliyordu. Bunlar gerçek hayatta gördüğüm şeylerin ve manzaraların görüntüleriydi. Asla hayali bir görüntü görmüyordum. Bana bir şey söylendiğinde, o objenin görüntüsü gözlerimin önüne son derece canlı bir şekilde geliyordu ve ben bazen gördüğüm şeyin gerçek olup olmadığını anlamakta güçlük çekiyordum…”
“ Aklıma yeni bir fikir geldiğinde, işe öncelikle onu kafamda inşa etmekle başlıyorum. Aracın yapısını kafamda değiştiriyor ve kafamda nasıl çalışacağını hayal ediyordum .”
Görüldüğü gibi Tesla, zekasıyla son derece gurur duymaktadır. Başarsızlıklarından hiç söz etmeyip, anlattıklarının içerisinde zaman zaman başarısızlıklarını da gösteren, alçak gönüllü, tek bir örnek dahi yoktur.
Tesla’ nın icatları veya hayalleri diyelim, çağdaşları tarafından çok eleştirilmiş, bilimsel değil, spekülatif oldukları söylenir. Tesla’ nın bu kadar efsanelere konu olmasının asıl sebebi ise, belki de, zekasından ve egosundan ödün vermemesi, yine de inkar edilemeyecek kadar geniş bir hayal gücü olduğunun da kabul edilmesindendir. Dahilerin yaşantılarının, söz ve hareketlerinin her zaman ilgiyle karşılandığı bir gerçektir.
Nikola Tesla’nın bilim tarihinin en çılgın figürlerinden biri olduğu, çağdaşlarının deyimiyle Çılgın Mucit-Çılgın Fizikçi deyimlerini hak eden bir insan olduğu da herkesçe kabul edilmektedir.
Günümüzde ilk elektrikli otomobili icat eden kişi Tesla değildir, ancak, aynı adı kullanarak otomotiv sektörüne girmeye çalışan bir elektrikli otomobil firmasının ve benzer firmaların, Tesla’ nın yukarıda anlattığımız fikir ve deneylerinden ne derece yararlandığını bilinmese de, kişisel olarak, ben, en azından, provokatif-ilham verici- heveslendirici-heyecanlandırıcı-coşku verici olarak inkar edilemez katkıları olduğu kanaatindeyimdir.
Yine de, kafasında yarattığı çılgın fikirler ve yaptığı deneyler, o zamanlar birçok bilim ve teknoloji insanına son derece değerli birer esin kaynağı fanteziler olmuş, birçoğu bilim dünyasında pek bir işe yaramadıysa da, o zamanlar, Hollywood filmlerinin çılgın sahnelerinde, çok işe yaramıştır.
Saygılarımla.
Bu haber toplam 373 defa okunmuştur
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ünye Kent Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans