HABER ARAMA
-
ERCAN ARSLANÜnye’den Milli Mücadeleye Destek Telgrafları
-
MUSA Ö. KIROĞLUAşı olunmalı mı, olunmamalı mı?
-
İSMAİL SARITabakhane Köprüsü Uykularımızı Kaçırıyor
-
İNCİ ÇETİRSahi İyilik Neydi ?
-
İSMAİL CANBULATOlmuş Bir Masal: “Tarık’ın Hazinesi”
-
MUSTAFA UĞUR ALANYİNE GELMEDİN
-
YAŞAR KARADUMANPlastik Dünya
-
FATMA CANBULAT ERDEMDikkat Vücudunuz Konuşuyor!
-
HAKAN KORKMAZBir fotoğrafla umutlanılır mı?
-
YAHYA CUMHUR TAPÇIBazı Kelimeler Üzerine Bir Kaç Söz
-
ARİF TAKICIOlaylar ve İnsanlar
-
TURGAY GÜVENKARADENİZ’İN YEŞİL ALTINI; FINDIK
-
RECEP ÖZCANMesafe ve Toplum
-
AYNUR ZEREN TANYılbaşı
-
UZM. DR. ALİ COŞKUNOBEZİTE ’ YE NASIL YAKLAŞMALI ?
-
MUHAMMED SIDDIK ÖZBir Cuma mesajı ve Nuri BAŞAR Abimiz.
-
AHMET DERYA VARİLCİÜnye Kalesi Dehlizleri Temizlendi
-
TEMEL OVALIAİLELER UZAK EĞİTİMDE NELER ÖĞRENDİ?
-
MİSAFİR KALEMBABAM, CORONA? VE ÖLÜM
-
MUSA KIRANLIİnsanca yaşamak için asgari ücret 2021
-
CEMAL UYSALEğitim ve Uzaktan Eğitim
-
ELİF MİRAY KÜÇÜKEn Büyük Yardımsever
-
VEYSEL İLHAN“Seri katil aranıyor.”
-
AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLUKorona Kaygıları, Dünyayı Yönetenlerin Zırvaları (6. Bölüm)
-
EREN TOKGÖZÜnye Limanı
-
PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLUBİSİKLET YOLU ÇAĞDAŞLIKTIR
-
MELAHAT SABANCI YÜCELBayram neydi?
-
MUHAMMET KIŞLAAskıda Futbol
-
METİN TAMTÜRKSpor Sorunsalı
-
UZM. PSK. DAN. M. ZEKİ SAKAKARŞI KARŞIYA KALMAK AMA KENDİYLE
-
DİLARA ATEŞSiz Yeter ki Evde Kalın
-
O. İRFAN IŞIKEski Paralar ve Ölçüler
-
A. DERYA VARİLCİSorular…
-
HAKAN ŞAŞMAZ23 Nisan ve Egemenlik
-
HACER ÖZTÜRKParmaklıklar ardından ikinci şansa altın bilezikle merhaba...
-
ALİ ÖZTÜRKwww.unyekent.com
-
DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜREManipülasyonlarla Fiyatı Serbest Piyasada Sürekli Dalgalanan Fındığı Yazmak
-
MEHMET KARAYALMANTEKKİRAZLI HÜSEYİN REMZİi( TİMAÇ) HOCA EFENDİ

SON DAKİKA HABERLER
- 17:55 Belediyeler için örnek çalışma!
- 17:34 Ünye Port’a uzanan çalışmalar başladı
- 15:54 İlçe Jandarma Komutanı Gökkan’dan Ünye Kent’e ziyaret
- 15:47 Büyükşehir’den Liman’da beklenmedik karar!
- 14:44 Sokak hayvanları için anlamlı işbirliği!
- 14:21 Tavuk çiftliğinde gergin anlar..
- 13:30 Kırsal mahalle indirimleri nerede?
- 13:25 Sarıçiçek Yaylasına cam fanus yapılacak
- 13:17 Uzaktan eğitim sürecine webcam desteği..
- 13:11 Müdür Vargeloğlu şube müdürleri ile toplandı
- 13:00 Ordu Çevreyolu 2022'nin sonunda bitecek
- 12:50 Kayıp kadın 13 saat sonra bulundu
- 12:45 CHP Gençlik Kolları pazarcıları dinledi
- 11:52 AK Parti’de Ayşegül Baysal güven tazeledi
- 11:48 Kredi kullanarak emekli olmak isteyenlere sicil engeli!
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
FINDIK BORSASI
16 Ocak 2021 Cumartesi
Fındık Fiyatı
Fındık Fiyatı
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
YAŞAR KARADUMAN

Noel Baba’nın Hikâyesi Noel Baba, Aziz Nikola adıyla Antalya-Demre’de yaşadı. Mezarı Demre’de dir
3 Aralık 2020 Perşembe Saat: 09:11
2020 yılına veda ediyor yeni bir yıla doğru yaklaşıyoruz, her yeni yıla girerken bir tartışma başlar, yeni yıl kutlamalarını Hristiyanların Noel kutlamalarına benzeten bir kesim, insanların kafasını karıştırmaya yönelik söylemlerle yeni yıl kutlamanın günah olduğunu iddia ederler.
Yılbaşı kutlamalarında dini bir motif yoktur, bütün dünyanın kutladığı bir gelenektir, dini motif olan, yılbaşından önce 24 Aralıkta kutlanılan Hz. İsa'nın doğumu olan Noel kutlamalarıdır.
Biz Müslümanlar Noel bilmeyiz ve kutlamayız.Türkiye'de kutlanan Noel değil yılbaşıdır,
Yeni yıl ise bütün dünyanın kutladığı bir gelenektir, Hıristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler, Budistler, dinsizler, zengin fakir herkes, yeni yılı kutlar. Dünyada yeni yıl kadar yaygın olan bir kutlama yoktur, dinlerden bağımsız bütün dünyada kutlanan gelenek olmuş bir umut festivalidir, bazıları çam ağacı süsler, çam ağacının Hristiyanlıkla bir ilgisi yoktur, birileri onu Hz. İsa'nın doğumuna monte etmiştir. Hz. İsa' ve Hristiyanlığın doğduğu doğduğu Filistin'de çam ağacı yetişmez.
Peki, Noel Baba Kimdir?
Noel Baba Hz. İsa değildir.
Noel Baba o gün için uydurulmuş bir figürdür. Bu figür için çocukları seven, onlara hediyeler dağıtan Antalya’nın Demre kasabasında yaşamış din adamı Aziz Nikola seçilmiş ve ona Noel Baba demişlerdir.
Asıl adı Aziz Nikolaus'tur, MS. 324 -337 de Antalya-Demre'de eski adı ile Myra'da piskopos olarak görev yapmıştır. Çocukları koruma, sevindirme, denizcileri kurtarma, fakirleri doyurma, parasız olanları evlendirme, gibi pek çok iyiliği anlatılır, çocukların, gemicilerin ve koruyucu azizidir. Demre'de ölmüş oraya gömülmüştür.
Noel Baba Efsanesi
Ortodoks Hristyanlar ona Aya Nikola derler “Aya” kelimesi Hıristiyanların din adamlarına verdiği bir unvandır “Aziz” anlamına gelir. Ünye'deki eski kiliseye de “Aya Nikola” adı verilmiştir, Dünyada “Aya Nikola” adı verilmiş üç bin kilise vardır. Bu kiliselerin Noel Baba ile bir ilgisi yoktur, tek ilgisi Noel Baba denilen Aziz Nikola'nın yani Aya Nikola'nın adının verilmiş olmasıdır.
Noel Baba ise yılbaşlarında kırmızı elbiseleri ile çocuklara hediye veren kişidir.
Diğer ülkelerdeki adı, İtalyada "Babbo Natale", Brezilyada "Papai Noel" Portekizde "Pai Natal", Almanyada "Weihnachtsmann", Fransada "Le Pere Noe«l", İspanya ve Meksikada "Papa Noel", Türkiyede "Noel Baba" Hollandalılar Sinter Klas, Norveç Julenesen Finlandiya’da Joulipuki dir..
Aziz Nikola’nın 6 Aralık 343'te 65 yaşında iken Antalya'nın Demre kasabasında öldüğü sanılmaktadır. Demreliler onun adına bir kilise yaparak içindeki mezara gömmüşlerdir..
İtalyanlar mezarını açarak, kemikleri yağmalayıp Bari kentine götürmüşlerdir.. Mezarı İtalya'nın Bari kentindedir. Yalnız ondan kaldığına inanılan bir kol kemiği halen Antalya müzesinde sergilenmektedir.
Ben geçtiğimiz yaz tatilimi Antalya Olimpos ve Çıralı’da yaptım, Anyalya’ya gittiğimde Demre’deki Aya Nikola kilise müzesini ve kilisedki Aya Nikolanın soyulan boş mezar lahitini ziyaret etmiş oradan seksen kilometre uzaklıktaki Antalya’ya geçerek Antalya Arkeoloji Müzesinde saklanan İtalyan mezar hırsızlarının geride bıraktığı kemik parçalarını görmüş ve fotoğramıştım.
Ayanikolanın Demre’deki müze kilisesi ve boş mezarı turist akınına uğramışlardı Ortadoks Rus turistler çoğunluktaydı. Batılıların Noel Baba dedikleri aziz bizim topraklarımızda doğup yaşamış ve burada gömülmüştü. Bunu bilen çok kimse yoktur.
Aziz Nikola hayatında hiç kar görmemiş, hiç kızağa binmemiştir. Kuzey Avrupa ülkeleri Hıristiyanlık öncesi ait bir masal kahramanını, Noel Baba'ya, Noel Baba'yı da Aziz Nikola'ya uydurmuşlardır. Aziz Nikola, yaşadığı günlerde Noel Baba olduğunu bile bilmiyordu, bugünkü gibi kırmızı giysileri yerine, koyu renkli din adamı elbisesi giyerdi, yaşlı bir eşeği vardı, çocuklara hediyeleri onun la dağıtırdı.
Kırmızı Elbiseli Noel Baba Nasıl
Ortaya Çıktı?
1863'de Amerika'da Thomas Nast, adlı bir karikatürist Aziz Nikola'yı kırmızı yanaklı, tombul ve göbekli olarak çizdi..
Çam ağacını Germenler (Almanlar) eski dinlerinden getirip Hristiyanlığa uydurdular, Noel'de çam ağacı süslemeleri ilk kez on altıncı yüzyılda Kuzey Avrupa'da ortaya çıktı.
Ortodoks Hristiyanlar Rusya ve Ermeni kilisesi 24 Aralıkta kutlanan Noel'i hiçbir zaman kabul etmedi.. Türkiye'deki en büyük Hristiyan grup olan Ermeniler Noel'i 6 Ocak tarihinde kutlarlar.
Müslümanlar İsa'nın doğumu kutlanmaz, fakat yılbaşı akşamı, hindi dolduruyoruz, hediyeler alıp veriyoruz, yılbaşı yemeği yiyoruz diye bunların Noel kutlamalarına benzediğini iddia ederek yılbaşına karşı çıkmanın akıl ve mantıkla bir ilgisi yoktur, boş işlerle uğraşmaktır, amaç eğlenmektir.
Hz İsa'nın Doğumu
Hristiyanlar arasında Noel'in tam tarihi konusunda bir anlaşma yoktur. Bazı iddialara göre İsa kış mevsiminde doğmamıştır. Luka İncili'ne göre İsa'nın doğduğu zaman çobanlar çayırlarda sürülerini otlatmakta idiler. Bazı kaynaklara göre 15 Nisan'da doğmuştur. Kur'an'a göre Meryem, hurmaların taze olduğu bir zamanda doğum yapmıştır.
Bazı kaynaklara göre Hz. İsa 24 Aralıkta değil de 6 Ocakta doğmuştur, bu nedenle bazı Ortodoks kiliseleri Noeli 6 Ocakta kutlarlar.
Noelde yani Hz İsanın doğumunda kullanılan çam ağacı, Noel baba, hindi yemek gibi simgeler sonradan uydurulmuştur. Hz İsa iklimi çok sıcak olan bir ülkede Filistin’de doğdu, Filistin’de çölde çam değil hiçbir ağaç yoktu.
Çam ağacı ve yenil kutlamaları eski Orta Asya Türklerinde vardı. En uzun gecenin bittiği 21 Aralıkta Türklerin kutladığı bir Gün Doğan bayramları vardı ve bu bayramda Türkler çam ağacı süslerlerdi.
Daha Hz, İsa’nın doğmasına bin yıl vardı.. Hristiyanların Noel bayramı Türklerin Müslümanlığı kabul etmeden önceki dinleri Gök Tanrı dininde iken kutladıkları kış gün dönümünde Gün Doğan bayramına çok benzemektedir.
Noel Kutlamaları
Günümüzün Noel kutlamalarında genellikle, İsa'nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir, Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır, hediyeler alınır, verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.
Türkiye'de Noel
Türkiye'deki en büyük Hristiyan grup olan Ermeniler Noel'i 6 Ocak tarihinde kutlarlar. Rum Ortodoks Kilisesi Mensupları: Rumlar Noel'i 25 Aralık tarihinde kutlarlar. Katolik Kilisesi mensupları ve İstanbuldal Latinler (Fransız-İtalyan-İspanyol) Noel'i 25 Aralık tarihinde kutlarlar.
Bu haber toplam 772 defa okunmuştur
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ünye Kent Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans