Bilgi Toplumunun gelişimi; bilgi özgürlüğü, bilgiye evrensel erişim, herkes için nitelikli öğrenme gibi alanlara bağlıdır. Teknoloji, hayat boyu öğrenme fırsatlarına erişme ve topluma katılma açısından öğrenenlere çözümler sunmaktadır.
Modern toplumlar bilgi ve teknolojinin artan bir şekilde aynı anda, her yerde bulunması durumu üzerine temellenmektedir. Buna bağlı olarak toplumların bazı kazanımları elde etmek için uygulamaları gereken hedefler vardır. Bu sosyal ve ekonomik hedeflerin gerçekleştirilmesi, dünyanın her yerindeki eğitim sistemlerinin önemli bir odak noktasıdır. Bu hedefleri benimsemeleri ve elde etmeleri noktasında gelecek nesillere rehberlik yapmak adına öğretmenlerin donanımlı olması gerekmektedir.
Dijital vatandaşlık, topluma çevrim içi olarak katılma becerisi ve ilgili etik değerlere sahip olma durumunu ifade etmektedir. Bu durum 21. yüzyılda giderek önemli bir unsur haline gelmektedir. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin okullara ve sınıflara etkili bir şekilde dâhil edilmesi öğrenmeyi dönüşüme uğratabilir ve öğrencilere güçlü nitelikler kazandırabilir. Bu bağlamda öğretmenlerin mesleki uygulamalarına bilgi ve iletişim teknolojilerini dâhil etmeleri gerekmektedir.
Öğretmenlerin gerekli yetkinliklere sahip olması, öğrenmenin eşit ve nitelikli olmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Ayrıca öğretmenlerin, eleştirel ve yenilikçi düşünme, karmaşık problem çözme, iş birliğinde bulunma ve sosyal-duygusal beceriler gibi Bilgi Toplumu Becerilerinin geliştirilmesi konusunda öğrencilere rehberlik yapmaları için bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanmaları gerekmektedir.
Öğretmen eğitimi ve devam eden sürekli öğretmen mesleki gelişimi Bilgi ve İletişim Teknolojileri konusundaki yatırımlardan faydalanılması noktasında gereklidir. Eğitim ve öğretmene verilen destek, öğretmenlerin gerekli Bilgi ve İletişim Teknolojileri yetkinliklerini geliştirilmelerini mümkün kılmalıdır. Böylece öğretmenler hayat ve kariyerlerine yönelik dijital yetkinlikler dâhil olmak üzere öğrencilerinin ilgili becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacaklardır.
Öğretmenlere yönelik, yapay zekâ, mobil teknolojiler, nesnelerin interneti ve açık eğitim kaynakları gibi eğitim ve öğrenme ile ilgili güncel alanlarda eğitim verilmelidir.
Buradaki amaç kapsayıcı bir Bilgi Toplumunun oluşturulmasını desteklemektir.