HABER ARAMA
-
M. HASAN ÖZÜNYE STK PLAZA, KÜLTÜR SANAT VE SPORDA GELİNEN DURUM
-
İBRAHİM HAKAN GÜNSürdürülebilir Yaşam ve Sürdürülebilir bir Tarım.
-
MUSA Ö. KIROĞLUÜnye’de sürpriz 2 festival…
-
SİBEL KURUHayır Diyememek
-
FATMA CANBULAT ERDEMBayramımız Kutlu Olsun
-
ARİF TAKICIAN VE VAKTİN MANASI
-
İSMAİL SARICennet Ehli
-
DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖPGastrit ve Beslenme
-
İNCİ ÇETİRSaygı Adına Sevgiyle!
-
İSMAİL CANBULATBENİM 19 MAYISLARIM… ÇATALTEPE GAZUZU VE DONDURMA!
-
AHMET DERYA VARİLCİSuriyeli Sığınmacılar ve Müjde Filmi
-
MUSTAFA UĞUR ALANÇıktı Atam Samsun’a
-
HÜSEYİN OKUŞGeride Kalanlar
-
BERKAY YALINMUCİZE
-
İSMAİL AYDINEdep İlimden Önce Gelir
-
HAKAN KORKMAZSizden gelenlerle baktım hayata!
-
MUSTAFA ÇAKMAKÇIYALAN SİYASİ TARİH VE BU GÜN...
-
AV. KORAY MARAL / GURBET ten...Hizmet TV mi Flash TV mi?
-
TURGAY GÜVENELENA’DAN MEKTUP VAR
-
A. DERYA VARİLCİSuriyeliler Gitsin mi?
-
RECEP ÖZCANYalnızlık İçinde
-
EREN TOKGÖZÜnye’yi sevmezse gönül Aşk’ı ne anlar!
-
PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLUDAVULCU İDRİS
-
TEMEL OVALIÖğrenciler Neden Unutur?
-
MUSA KIRANLI“Elektrik temel tüketim ürünü olup toplumsal ve kamusal hizmettir.”
-
PROF. DR. AYŞE YALINÇocuğumuzla birlikteliğimiz ve onun yaşamını etkileyenler
-
YAHYA CUMHUR TAPÇINE GÜNLERE KALDIK YA RABBİ…
-
ELİF MİRAY KÜÇÜKZamanın Habercisi Yapraklar
-
MUHAMMED SIDDIK ÖZKENDİNİ BİLMEYEN NEYİ BİLİR? Kendini bilen de RABBİNİ BİLİR!
-
YAŞAR KARADUMANBabam Yaşar Karaduman’a Veda (Berkhan Çağlar Karaduman)
-
ERCAN ARSLANÜnye’de Mürûr Tezkeresi Uygulaması
-
MİSAFİR KALEMNur Gölünde Yatasın GÜZEL İNSAN (Bilgin Hasdemir)
-
AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLUDOKTOR OSMANI MEZARDAN ÇIKARALIM
-
UZM. DR. ALİ COŞKUNYANMAYAN AĞAÇLAR
-
MUHAMMET KIŞLAPopülizmin Çarpan Etkisi
-
AYNUR ZEREN TANYılbaşı
-
CEMAL UYSALEğitim ve Uzaktan Eğitim
-
VEYSEL İLHAN“Seri katil aranıyor.”
-
MELAHAT SABANCI YÜCELBayram neydi?
-
METİN TAMTÜRKSpor Sorunsalı
-
UZM. PSK. DAN. M. ZEKİ SAKAKARŞI KARŞIYA KALMAK AMA KENDİYLE
-
DİLARA ATEŞSiz Yeter ki Evde Kalın
-
O. İRFAN IŞIKEski Paralar ve Ölçüler
-
HAKAN ŞAŞMAZ23 Nisan ve Egemenlik
-
HACER ÖZTÜRKParmaklıklar ardından ikinci şansa altın bilezikle merhaba...
-
ALİ ÖZTÜRKwww.unyekent.com
-
DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜREManipülasyonlarla Fiyatı Serbest Piyasada Sürekli Dalgalanan Fındığı Yazmak
-
MEHMET KARAYALMANTEKKİRAZLI HÜSEYİN REMZİi( TİMAÇ) HOCA EFENDİ

SON DAKİKA HABERLER
- 20:27 Müdür Aktürk 2. Sınıf Emniyet Müdürü oldu
- 19:46 Yaşlı adam ölü bulundu
- 18:28 Yaşar Argan’dan Şirin Ünye’ye 61. yıl ziyareti…
- 18:18 Dr. Dilek Gürsoy Ünye Belediyesi’nde…
- 18:13 Ergün ve Cerrahoğlu’ndan 61.yıl ziyareti…
- 18:09 Vali Sonel, Rafting Gençler başlangıç töreninde…
- 17:44 Yunus Veisoğlu vefat etti
- 16:30 Muhammed Enes Sünnet oldu
- 16:17 SMA hastası Fatma Zehra’ya destek…
- 16:07 Çakırtepe MTAL’de TÜBİTAK Fuarı açıldı
- 15:58 Asarkaya, sezonu yoğun katılımla açtı
- 15:48 Ünye Futbol Kulübü: 8 - Ünye 1957 Spor: 0
- 15:36 Tosun’dan Şirin Ünye’ye 61. Yıl Ziyareti…
- 14:43 Divanev, Gürsoylu imzasıyla Ünye’de…
- 14:39 Ordu Kitap Fuarı’nda yazarlar geçidi
PUAN DURUMU
TURGAY GÜVEN

Osmanlı Dönemi’nde Ünye’de Eğitim. Sadullah Bey Medresesi ve Dergâhlar
24 Ocak 2022 Pazartesi Saat: 08:30
Tarihi bilgilere göre, İslahat Fermanı’yla birlikte Memalik-i Osman-i’de büyük bir Medrese açılışı furyası başlamış ve yurdun birçok yerinde, daha çok dini ve içtimai- sosyal konuların yanında, bir miktarda matematik ve fen eğitimi de veren medreseler açılmıştır. Benim kendi memleketim olan Rize ve Artvin vilayetlerinde de açılan medreselerde aile büyüklerimiz den birçok gencin eğitim gördükleri ve Osmanlı Devlet kademelerinde, devrin Medine Müftülüğü’ne kadar uzanan bir çok mevki makama sahip oldukları, daha ileri nesillerinde, o devirlerde yeni açılan modern eğitim kurumları rüştiye –orta okul ve idadi-lise eğitimleriyle subaylık, hekimlik vb. gibi eğitimlere dahi ulaşabildikleri hakkında, büyüklerim ile ilgili hatıralardan dolayı bilgi sahibiyimdir. Bildiğim kadarıyla, hatıralarında yer alan, eski adıyla Vona, günümüzdeki adıyla Perşembe İlçemize bağlı Medreseönü beldesinin adı da, o zamanlar burada açılmış olan medreseden ileri gelmektedir.
Bölgemizdeki bu tür eğitim kuruluşlarından biride, Ünye Sadullah Bey Medresesidir. Konuyla ilgili kuruluşların desteği ve bu Medrese’den yetişen Müderris Taslızade Hacı Yusuf Efendi’nin, halen günümüzde yaşamakta olan yakınlarının da katkılarıyla hazırlanan ve yakın tarihlerde yayınlanan Ünye Sadullah Bey Medresesi’nin tarihini, Medreseye adını veren kurucusu Müderris Sadullah Bey’in ve buradan yetişen ve daha sonra burada eğitim veren Taslızade Yusuf Efendinin hayat hikayelerini anlatan eserden aldığımız bilgilere göre, Tokat kökenli Canikoğlu ailesinden Sadullah bey, Ünye’de Süleyman Paşazade isimli bir hayrat kurmuş ve bugünkü tarihi Orta Çarşı bölgesinde, Orta Cami, Suluhan, Kefeli han, Çifte Hamam ve Bakırcılar Arastası’nın arkasında, günümüz Kaledere İlköğretim Okulu’nun bulunduğu yerde, o vakfa ait arazide Ünye Sadullah Bey Medresesi’ni inşa ettirmiştir. Medresenin bulunduğu sokak, halen bile, Medrese Sokak adıyla anılmaktadır.
Sadullah Bey Medresesi’nde başta müderris, müftü ve mutasavvuf Taslızade Hacı Yusuf Efendi olmak üzere ünlü alimler, Osmanlı devlet kademelerinde önemli görevler almış ünlü hattat Mustafa Rakım Efendi, Arapzade Osman Fehmi Efendi, Kudüs Naibi Mehmet Nuri Efendi, Beyrut Kadısı Mustafa Naif Efendi gibi devlet adamları yetişmiştir. Bunlardan en tanınmış ve Ünye’de uzun yıllar hizmet vermiş olan kişi, Taslızade Hacı Yusuf Efendi’dir. Babası Taslızade Feyzullah Efendi, annesi Meryem Hatun’dur. Ailesi Bağdatlılar namı ile anılmaktadır. Aslen Yemen kökenli olup, dedeleri Feyzullah – baba oğul aynı isim.- Efendi’nin 16. Yüzyıl sonlarında, irşad göreviyle Bağdat’a geldiği, oradan Bitlis’e geçtiği ve en son olarakta Ünye’ye yerleştiği, o zamanlarda haylice önemli bir nüfus barındıran Taflancık köyünde bir medrese açtığı bilinmektedir. Yusuf Bahri Efendi, Feyzullah Efendi’nin en büyük oğludur. Doğumu 1839. Yusuf Bahri Efendi ilk tahsilini Ünye Sadullah Bey Medresesi’nde görmüş, daha sonra İstanbul Süleymaniye, İstanbul’da Darül-Hadis Medreseleri olan, başta Süleymaniye, Fatih ve Beyazıd Medreselerinde hadis, tefsir, şer-i ve akli ilimleri okumuş, devrin büyük alimi, mütefekkiri, mutasavvıf ve Nakıbendi şeyhi olan Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’nden hadis ve tasavvuf alanında ilim tahsil ederek, ihtisas yapıp, Şeyh ül Müderrisin ünvanını almış, daha sonra Şeyhinden aldığı icazet ile Ünye’de müderrislik yapmak üzere geri dönmüştür. 1869.
Yusuf Bahri Efendi bugünkü Çamurlu Mahallesi’nde bulunan evine yakın bir yerde bulunan Gemicioğlu sokağın ilk köşesinde yaptırdığı mescitte ve halk içerisinde görev yapmış, öğrencileriyle birlikte yaşamış, sohbetlerinde İslam’ı ve Tasavvuf Yolu’nu anlatmıştır.
Hacı Yusuf Bahri Efendi’nin, öğrencilik yıllarında, bir vesile ile Padişah II. Abdülhamidle tanışmış olduğu, hocalarının kendisini Sultan’a karşı övmelerinden dolayı, Sultan tarafından, kendisine ‘hırka’ tabir edilen, siyah uzun bir cübbe hediye edildiği, Ünye’de iki kez müftülük yaptığı, Hacca gittiği, dönüşünde getirdiği bazı kutsal emanetleri ve Sakalı Şerifi Büyük Cami’de emanete teslim ettiği, Ünye’de bayram namazlarını bu cübbe ile kıldırdığı, öğrencilerine karşı gayet şefkatli olduğu, çevresinde itibarlı bir kimse olduğu, o devirlerde Ünye’de bolca bulunan gayri Müslim esnaf ve ahaliden de takdir ve anlayış gördüğü, kendisinden hayli yaşlı çok yaşlı kişilerin dahi kendisine hürmetkâr oldukları, çevre Trabzon ve Samsun gibi uzak komşu vilayetlerden gelen devlet ve ilim adamlarının, mutlaka kendisini ziyaret ederek hürmet ve iltifat ettikleri, kendisinden söz edilirken, ‘Ünye Evliyası’ olarak tabir edildiği bilinmektedir. Ölümü. 1922. Türbe Kabri Ünye Çakırtepe mevkiindedir.
Yusuf Bahri Efendinin bölgede yetiştirdiği tanınmış kişiler arasında Çataklı Hacı Ali Efendi, Akkuş ve Niksar bölgesinde Deryaoğlu Mehmet Efendi, Fatsa.. ve Ünye-Dizdar-Kabadirek’te müderris Osman efendi, Pencik-Esenceli Hacı Ali Efendi, Ünye Nakşi dergah alimi Arif Efendi ve Kıbrıs Şeyhi Ünyeli Musa Kazım Efendi gibi kişiler sayılabilir.
Yusuf Bahri Efendi’nin tek oğlu Feyzullah Bey, Ünye Sadullah Bey Medresesi’nde eğitim görmüş ve uzun yıllar Ünye’de muallimlik yapmıştır. Torunlarından birçoğu Ünye’de yaşamış olup, bir kısmı halende Ünye’de ikamet etmektedir, yaşamaktadır.
Sadullah Bey Medresesi, faal olduğu dönemde haylice geniş bir alanda devlet ve ilim görevlerinde bulunmuş olan kadrolarda yetiştirmiştir. Bunlardan, Ünye Sadullah Bey Medresesi müderrisi Taslızade Yazıcı Mustafa Efendi, Burunucu- Hamidiye Medresesi müderrisi Gazioğlu Mehmet Ali Efendi, Kurudere Medresesi müderrisi Enginar oğlu Hasan Efendi, Kumru –Fizme müderrisi Abdi Hoca, Kumarlı müderrisi Süleyman Efendi, Akkuş-Karakuş ve Niksar Medresesi müderrisi Deryaoğlu Mehmet Efendi, Tekkiraz- Kabadirek Medresesi müderrisi Osman Efendi, Ağudere Hatibi, Ahmet Cansız, Ünye Rüştiyesi mualimi Hasan Efendi, Terme ve Fatsa, Perşembe, Medreseönü vb. bir çok ordu medreseleri, Kurna hatibi vb Kadılar, Kudüs kadısı kadı Mehmet Nuri Efendi, kadı Sabri Efendi, kadı Osman Şükrü Efendi, kadı Mustafa Nazif Efendi, Kadızade kadı Mümin Efendi vb. ile daha yakın tarihlerde adları geçen, Kurtuluş Savaşına yüzbaşı olarak katılan Ordu Müftüsü Gazi Yusuf Ziya Işık, Ünye Müftüsü Mahmut Hamdi Efendi, Niksar, Çarşamba, Terme, Safranbolu müftüleri vb. kişilerin yanında, Cumhuriyet ile beraber birçok muallim, Ağudere hatibi, Kurna Hatibi vb. köy hatibleri ile cami hocaları, Duman Hoca lakaplı Erenyurt-Fartul-Dumanlı mahallesi camii hocası Alevi asıllı Ali Hoca efendi, çok sayıda hafızlar… , Yusuf Bahri Efendi’nin icazetiyle, Peygamberimizin halası ve Kıbrıs’ın manevi sultanı Hala Sultanın, Kıbrıs-Larnaka’da bulunan Hala Sultan Tekkesi’ne irşad görevlisi olarak gönderilen Kıbrıs Şeyhi Ünyeli Musa Kazım Efendi. ayrıca başta ..* olmak üzere, Fatma Hoca Hanım, Bergüzar Hoca Hanım, Hafize Hoca hanım vb. gibi çok sayıda hoca hanımlar.. da sayılabilir.
Devirlerinde ve zamanın ihtiyaç hallerinde, millet ve memleketlerine hizmet eylemişlerdir. Mevla cümlesine rahmet eylesin. Âmin.
Saygılarımla.
Bu haber toplam 319 defa okunmuştur
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ünye Kent Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans