Tarih: 27.12.2025 16:59

Fındık üretimi yüzde 38,5 azaldı!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 Bitkisel Üretim İstatistikleri, fındık üretiminde yaşanan ciddi düşüşü ortaya koydu. Verilere göre, 2025 yılında fındık üretimi bir önceki yıla göre yüzde 38,5 azaldı.

TÜİK verilerine göre, meyveler, içecek ve baharat bitkileri grubunda toplam üretim yüzde 30,9 azalarak 19,6 milyon tona geriledi. Bu grup içinde fındık, en fazla üretim kaybı yaşayan ürünler arasında yer aldı. Sert kabuklu meyveler grubunda ceviz üretimi yüzde 38,2, Antep fıstığı üretimi ise yüzde 61,5 oranında azalış gösterdi.

Uzman değerlendirmelerine göre, fındık üretimindeki sert düşüşte iklim değişikliği, don olayları, kuraklık ve buna bağlı verim kayıpları etkili oldu. Özellikle 2025 sezonunda yaşanan olumsuz hava koşullarının rekolteyi önemli ölçüde aşağı çektiği ifade ediliyor.

Bitkisel üretimde genel düşüş

2025 yılında Türkiye genelinde bitkisel üretimde de gerileme yaşandı. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi yüzde 9 azalarak 68,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

Sebze üretimi yüzde 0,9 düşüşle 33,3 milyon tona gerilerken, meyve üretimi ise sert bir düşüşle 19,6 milyon ton seviyesinde kaldı.

Fındıkta gelir ve piyasa dengesi risk altında

Fındık üretimindeki yüzde 38,5'lik azalışın; üretici gelirleri, ihracat rakamları ve piyasa dengeleri üzerinde doğrudan etkili olması bekleniyor. Bu nedenle destekleme politikalarının gözden geçirilmesi ve üreticinin korunmasına yönelik adımların önem taşıdığı belirtiliyor.

Ünye Kent / Haber Merkezi 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —