FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin dokuzuncu yıl dönümünde Ünye’de düzenlenen Demokrasi ve Milli Birlik Günü programında, şehitler rahmetle anıldı, gazilere minnet duyguları sunuldu. Gün boyunca süren etkinlikler, gece Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce vatandaşın katılımıyla düzenlenen törenle tamamlandı.
Gün, kabir ziyaretleri ve mevlitle başladı
Anma etkinlikleri sabah saatlerinde, 15 Temmuz’un simge isimlerinden Şehit Polis Memuru Aydın Türkmen ve Şehit Asker Fatih Coşkan’ın kabirlerinin ziyaret edilmesiyle başladı.
Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Oğuzhan Sarıkaya ve ilçe protokolü üyelerinin katıldığı ziyarette Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.
Kabir ziyaretinin ardından, Ünye Büyük Camii’nde tüm şehitler için Mevlid-i Şerif okutuldu. Camiye gelen vatandaşlar hep birlikte dualar ederek şehitler için rahmet diledi.
Gazilere evlerinde ziyaret
Öğleden sonra ise protokol üyeleri, 15 Temmuz Gazisi Dursun Cuni, İsa Tokatlı ve TSK Gazisi Ramis Rıza Oral’ı evlerinde ziyaret etti. Gazilerle sohbet eden protokol üyeleri, gösterdikleri kahramanlık ve fedakarlık dolayısıyla minnetlerini iletti. Ziyaretlerde Kur’an-ı Kerim okunarak sağlık ve afiyet temennilerinde bulunuldu.
Cumhuriyet Meydanı'nda coşkulu ve duygu dolu anlar
Cumhuriyet Meydanı’nda akşam saatlerinde başlayan anma programına, Ünyeliler yoğun ilgi gösterdi.
Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından 15 Temmuz gecesini anlatan kısa filmlerin izlenmesiyle devam etti.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Ünye Müftüsü Ali Fuat Baycan tarafından yapılan duada duygu dolu anlar yaşandı.
“15 Temmuz’da bizler Türk milletinin devletine bağlı olduğunu tüm dünyaya gösterdik”
Yeniden Refah Partisi Ünye İlçe Başkanı Mehmet Üstündağ, konuşmasında 15 Temmuz’un yalnızca bir darbe teşebbüsü değil, milletin dirilişi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“15 Temmuzda bizler Türk milletinin her bir ferdinin ne kadar devletine bağlı olduğunu tüm dünyaya gösterdik. O gece sadece asker ya da polis değil, meydanlarda hayatlarını hiçe sayarak direnen milletimizin her ferdi demokrasiye sahip çıktı.15 Temmuz’lar bir daha yaşanmasın diye, daha çok çalışmaya, daha çok düşünmeye ve daha çok kenetlenmeye mecburuz.” dedi.
Üstündağ ayrıca, “Terör devleti İsrail’i ve bütün zalimleri lanetliyor, tüm insanlığı bu soykırıma sessiz kalmamaya davet ediyorum.” diyerek dünya gündemindeki adaletsizliklere dikkat çekti.
“Birlik ve dayanışma ruhu FETÖ’yü durdurmuştur”
MHP Ünye İlçe Başkanvekili Eyüp Öztürk, milletin 15 Temmuz’da gösterdiği kahramanlığı ve cesareti şu sözlerle dile getirdi:
“Birlik ve dayanışma ruhu FETÖ’yü durdurmuştur. FETÖ Türkiye’ye pusu kurmuş, tuzağa çekmiştir. Ancak vatanını seven insanlar, hiçbir siyasi görüş farkı gözetmeden Türkiye’nin bekası için omuz omuza mücadele etti.“Türkiye’mizin ihtiyacı olan ayrıştıran değil, birleştiren bir iradedir. Bu irade 15 Temmuz gecesi kendisini göstermiştir.”
“15 Temmuz vatan sevgisinin, inancın ve birliktelik ruhunun zaferidir”
AK Parti Ünye İlçe Başkanvekili Enver Arslan, 15 Temmuz’un milletin iradesine vurulmak istenen zincirin kırıldığı bir gece olduğunu belirterek, “15 Temmuz vatan sevgisinin, inancın ve birliktelik ruhunun zaferidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milletimiz meydanlara inerek hainlere geçit vermemiştir.” dedi.
“15 Temmuz Türk Milletinin vatanına ve istikbaline bağlılığının adıdır”
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, yaptığı konuşmada 15 Temmuz’u sadece bir darbe girişimi değil, milli ruhun yeniden ayağa kalkışı olarak tanımlayarak, şunları söyledi:
“15 Temmuz yalnızca bir darbe girişimi değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin temellerini sarsmak isteyenlere karşı verilmiş kurtuluş mücadelesinin adıdır. 15 Temmuz Türk Milletinin vatanına ve istikbaline bağlığının adıdır. Milli mücadelenin ışığından aldığımız güçle 15 Temmuzda bir kez daha gördük ki Türk Milleti her şart altında bağımsızlık ve özgürlük için ödenecek bedelden asla kaçmaz. O gece herkes tek bir ses ve tek bir yuva olmuş destan yazmıştır. Her birimiz tek bir hedef için özgür bir Türkiye için nefer olmuş hainlerin karşısında durduk. O gece sadece bir darbeye değil tüm şer odaklarına teröre verilmiş bir mücadele yaşandı. 15 Temmuz terörsüz bir Türkiye hedefimizin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. 15 Temmuz Türk Milletinin vatanına ve istikbaline bağlılığının adıdır. O gece herkes tek bir ses, tek bir yürek oldu. Hainlere karşı özgür bir Türkiye için nefer olduk.” dedi.
Başkan Tavlı, Türkiye’nin terörden arındırılması sürecine dikkat çekerek, “Bugün ülkemiz 40 yıldır başının belası olan terörden arınma sürecine girmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçelinin devlet adamı olma bilinciyle başlattıkları terörsüz Türkiye adımı somut bir anlam kazanmıştır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun gazilerimizin başı dik dursun, terörsüz Türkiye onların fedakarlıklarının sonucudur. Ülkemiz bundan sonra geleceğe daha aydınlık bakacaktır. Demokrasi ilk kez bizleri ayrıştıran değil birleştiren bir güç olarak varlığını sürdürecektir. Türk Milletinin zaferini bir kez daha yüceltmekteyiz. Zaferin adı Türkiye Türk Milletinin birliğinin ve direncinin adıdır. Türkiye Dünyanın her yerinde hakların savunucusu olmaya devam edecektir. Şehit olan kahramanlarımızı saygıyla anıyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Onların fedakarlıkları bağımsızlık mücadelesinin taçlanmış simgesidir. Onların mirasını sonsuza kadar koruyacağımız konusunda inancımız tamdır. Türkiye’nin demokrasisi bizim en büyük mirasımızdır.” diye konuştu.
“Yüreğinde vatan ve millet sevdası taşıyan milyonlar o gece kirli hesapları bozdu”
Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, 15 Temmuz gecesi milletin Çanakkale ve Milli Mücadele ruhunu yeniden ortaya koyduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Demokrasimize, birlik ve beraberliğimize kasteden FETÖ terör örgütü nün hain darbe girişiminin dokuzuncu yılındayız. Binlerce yıllık tarihinde sayısız savaşları ve felaketleri geride bırakan necip milletimiz, 15 Temmuz 2016 gecesi milli iradeyi yok etmek isteyen hainlere karşı şanlı bir zafer kazanmıştır. Söz konusu vatansa gerisinin teferruat olduğunu tüm dünyaya gösteren aziz milletimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına kulak vererek tıpkı Çanakkale'de, milli mücadelede olduğu gibi tüm fertleri ile bir olmuş, sokaklara, meydanlara çıkarak istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır. Yüreğinde vatan ve millet sevdası taşıyan milyonlar o gece kirli hesapları bozarak, demokrasiye ve Türkiye'nin aydınlık geleceğine sahip çıkarak, canlarını ortaya koydular. Milletin silahlarıyla milletin vurulduğu o gece 251 vatandaşımız şehit düştü 2193 vatandaşımız gazi oldu. Milletimiz, bu ülkeyi kendisine yar etmemek için saldıranlara karşı Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da ne cevap vermişse, 15 Temmuz'da da aynı cevabı vermiştir. 15 Temmuz, milletimizin; kökü nerede olursa olsun, hangi güce dayanırsa dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin, bu millete ve bu ülkeye ait olmayanlara karşı tarihi bir meydan okumasıdır.”
Kaymakam Işık, milletin tarihi bir meydan okumaya imza attığını vurgulayarak, “Türkiye böylesine zor bir geceden milli birlik ve beraberliğini daha da güçlendirerek çıkmış, tüm hainlere ve şer odaklarına gereken cevabı vermiştir. Aziz milletimiz kadim medeniyetimizden aldığı ilhamla milli birlik ve beraberlik şuuru içinde hür ve bağımsız yaşama azmini ve kararlılığını ilelebet sürdürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününüzü kutluyor, demokrasi için can vermiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor; kahraman gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Anma Günü Programımıza katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Program şiirlerle, türkülerle ve sela ile tamamlandı
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından 15 Temmuz temalı şiirler seslendirildi, Ünye Müftülüğü İlahi Grubu’nun söylediği ezgilerle duygulu anlar yaşandı. Kahramanlık türküleriyle süslenen programda son olarak 15 Temmuz Belgeseli izletildi.
Gece 00.13’te Ünye’deki tüm camilerden okunan sela ile anma programı son buldu.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
11060,36%0,80
40,70% 0,04
47,27% -0,26
4397,48% -1,05
7050,40% -0,67
Niğde
12.08.2025