Akkus ilçesi Alan Mahallesi’ndeki Kevgir Kalesi'nde bulunan 3 odali magaranin altindaki alanda gizlendigi iddia edilen 60 ton altin için bir kisi, Ordu Müze Müdürlügüne ruhsatli izin basvurusunda bulundu. Söz konusu defineci, beraberindeki ekiple birlikte farkli tarihlerde 6 kez yaptigi kazilarda hiçbir bulguya rastlayamadi.
Ayni kisi, Fatsa ilçesi Bolaman mevkisinde 9 kez yaptigi kazidan da sonuç alamadi.
- “Efsaneye dayali hareket ediliyor” -
Kültür ve Turizm Il Müdürü Ugur Toparlak, yapilan kazi basvurularinin bilgiye degil, söylentiye dayali oldugunu ifade ederek, 'Bu durum orayi kazanlarin hayali, '60 ton var' diyor. Bu konularda efsaneye dayali hareket ediliyor. Bir kayda veya bilgiye dayanmiyor.' dedi.
Akkus ilçesinde altin bulmak amaciyla sürdürülen kazilara son verildigini dile getiren Toparlak, 'Define arayanlar efsanelere dayali olarak hareket ediyor. Ruhsati öyle aliyorlar. Biz gelen kisilere gerekli uyarilari yapiyoruz ama maalesef aliyorlar. Neticede bu zamana kadar bu anlamda hiçbir kazida hiçbir emareye rastlanmamistir. Hepsi efsane.' diye konustu.
Toparlak, bu yil 8 aylik dönemde 10 kazi basvurusu yapildigini, bunlardan 3'üne izin verildigini kaydetti.
-Definenin yüzde 50’si devletin -
Türkiye'deki mevzuata göre, yapilan define kazisinda buluntunun yüzde 10'u mülk sahibinin, yüzde 40'i definecinin, yüzde 50'si de devletin oldugu bildirildi.
Daha önce bu konuda bir arastirma yapan ve bir makale yayinlayan Arastirmaci Tarihçi Yasar Karaduman, haber üzerine su açiklamayi yapti:
“Bu 60 ton altinin ilginç bir hikayesi vardir. 60 ton altin sonradan Pontus Krali olan Altinci Mitridat tarafindan baskent olan Sinope’den (Sinop’tan) bir gemi ile kaçirilmisti. Altinci Mitridat Pontus Kralliginin baskentini Ünye’ye tasimak istiyordu. Bunun için Ünye’de bugün Midrebolu (Yüceler Mahallesi) dedigimiz yerde bir sehir insa etmeye basladi. Midrebolu adi Mitrapoli- Midridatin sehri demektir, buradan gelmektedir.
Altinlarin kir kismini Ünye Kalesi’ne geri kalan kismina da Akkus Kevgir Kalesi’ne sakladi. Yani Akkus Kevgir Kalesi’ndeki altin eger varsa atmis ton degildir.
Mitridat, MÖ 66 yilinda Romalilarla yaptigi savasta yenilmis, Pontus Kralligi ortadan kaldirilarak bölge Romalilarin hakimiyetine geçmistir, bin yil kadar süren bu hakimiyete Fatih Sultan Mehmet 1461’de Trabzon Pontus Imparatorlugu’nu ortadan kaldirip Trabzon’u alarak son vermistir.
Bu kalelerdeki altin ve silahlar Romali General Pompei tarafindan alinmis ve kalelerin dehlizleri bir daha kullanilmasin diye agir kaya ve taslarla doldurulmustur. Tarih bize bu bilgileri çok açik olarak verir.
Buna ragmen Ünye ve Akkus kalelerindeki bu altin hikayesi günümüze kadar gelmistir.
Ünye Kalesinin dehlizleri günümüzde bosaltilmaya baslandi, bakalim altinlar çikacak mi?
Pontus Kralligi’ndan ve Mitridat’tan bize kalan miras sadece Midrebolu ismi ve o bölgede kurulmak istenen sehrin denizin içindeki kalintilari midir?”
Ünye KENT Haber
10592%-0,23
40,43% 0,00
47,66% 0,19
4395,16% -0,24
7108,96% 0,00
Ordu
24.07.2025