“Fındık 200 TL’den aşağı olmaz”

Zirai don olayı sonrası fındık fiyatının serbest piyasada 170 TL’ye kadar yükseldiğini ifade eden Ünyeli fındık Tüccarı Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Eray Şahin Arzanoğlu, fındığın taban fiyatının kısa bir sürede 200 TL’ye ulaş

GÜNDEM 23.04.2025 09:00:00 1224 0
 “Fındık 200 TL’den aşağı olmaz”

Fındığın kıymetli ve katma değerinin yüksek bir ürün olduğunun altını çizen Arzanoğlu, fındık fiyatının 170 TL’ye yükseldiğini, bu fiyatlara üreticilerin fındığını sattığını ancak elinde imkanı olan üreticilere fındığını bekletmesini tavsiye etti.

Fındık fiyatının kısa bir sürede 200 TL’ye çıkacağını ve serbest piyasada 200 TL’lik taban fiyatının oluşacağını işaret eden Arzanoğlu,  fiyatların 200 TL’nin üzerinde de önünün açık olduğunu vurguladı. 

Bir yandan Kahverengi Kokarca, diğer yandan zirai don ile birlikte önümüzdeki sezonun zor bir sezon olacağının altını çizen Arzanoğlu, üreticinin ürününe sahip çıkmasını ve satmamasını tavsiye etti. 

Arzanoğlu, TMO’nun fındık satışı noktasında kapılarını kapatsa fiyatların daha da yukarıya gideceğini ifade etti. 

Ünyeli fındık Tüccarı Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Eray Şahin Arzanoğlu gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

“Serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık fiyatı faturalı 175 TL’den hesap ediliyor, üreticinin eline 170 TL’den de para geçiyor. Tabi ki fındık fiyatı bölge bölge değişiyor. Geçtiğimiz günlerde bir zirai don olayı atlattık. Bununla ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmaları tamamlanıp, zarar tam ortaya çıktığında fiyatların tam oturacağını düşünüyorum. Ama fındık artık 200 TL’lerden aşağı olmaz. 

Önümüzdeki sezon zor bir sezon olacak 

Önümüzdeki yıl rekoltenin düşük olacağını anlayanlar fındığa saldırmaya başladı. TMO’nun kapılarında kuyruk var. Herkes ürün almaya çalışıyor. Zirai don ile birlikte Kahverengi Kokarca sıkıntısı var. Fındığın yarısı zirai don dolayısıyla yandı, diğer yarısı kokarcalı olacak. Önümüzdeki sezon zor bir sezon olacak. 

Hasar oranı ortaya çıktığında fiyatlar oturur ama 200 TL’nin altı olmaz 

Fındığın kısa zamanda içinde 200 TL’den aşağı olacağını düşünmüyorum. Taban fiyat 200 TL’ye oturur, 200’den yukarısı olur ama aşağısı olmaz. Üreticilerimizle görüştüğümüzde yüzde 70 hasar var diyor. Kimi tamamen gitti, kimi yüzde 30 hasar var diyor. Resmi rakamlar ortaya çıktığında hasar belli olur ve ona göre fiyat ve piyasa oluşur. Ama 200 TL’den aşağı olmaz. 

Elinde fındığı olan üretici satmasın

Üretici bu fiyatlara fındığını satıyor. Biraz daha bekleyeyim diyen var ama çoğunluğu satıyor. Elinde fındığı olan üretici ürününü satmasın, sahip çıksın. Paraya ihtiyacı varsa ihtiyacı kadar satsın ama ihtiyacı yoksa bekletsin. Fındık kıymetli artık yakında kilo kilo satılır. 

Üretici fındığa küsmesin 

Üreticilerimiz fındığa küsmesin. Eğer üretici küserse geçmiş olsun, fındık bulamayız. Fındığın bakımlarını yapsın, sahip çıksın. Gübresini düksün, kokarca ilacını vursun. Fındığına baksın, küsmesin. 

TMO satış yapmasa fiyatlar daha da yukarı gider 

TMO fındık satışında kapıları kapatsa fiyat daha da artar. Çünkü piyasadaki talebi karşılıyor. Satmıyorum dese fiyatlar daha yukarı doğru gider” dedi.

Ünye KENT Haber/Yücel ARSLANTEKE

  • Pazar 19.2 ° / 12.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 22.1 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Ordu

15.06.2025

  • İMSAK 02:49
  • GÜNEŞ 04:49
  • ÖĞLE 12:34
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 20:09
  • YATSI 22:00
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593