Ünye'nin kültürel zenginliklerini ve değerlerini yeni nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirilen, Ünye'nin Dünkü Çocukları Derneği Kültür Sanat ve Eğitim Komisyonu tarafından geliştirilen ve Ünye Belediyesi’nin desteklediği, Prof. Dr. Ayşe Yalın’ın üstlendiği "Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi etkinlikleri sürüyor.
Proje kapsamında Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde Uzm. Klinik Psikolog Mustafa Sungur ve Dr. Klinik Psikolog Nurdan Güleç “Ergenlik, Olası Sorunlar ve Ele Alınışı” konulu eğitim semineri düzenlendi.
Ailelere, ergenlik, ergenlik dönemi sorunları, ergenlik süreci ve bu süreçte karşılaşılan sorunlara karşı neler yapılması gerektiği ailelere tüyolar verildi.
Projenin ilk etabının yüzde 90’ı tamamlandı
Prof. Dr. Ayşe Yalın, seminerin açılış konuşmasında, “Kasım ayından bu yana Ünye’ye her ay bir ya da iki öğretim üyesi geldi. Bize çocuk-ergen, anne ve baba tutumları ile ilgili sorunlarla ilgili konferanslar verdiler. Biz 2024-2025 yılında amaçladığımız programı yüzde 90’ı şuana kadar tamamladık. İlçe merkezinde 8 mahallede eğitimler düzenledik. Önümüzdeki hafta “çocuklarda zorbalık” konulu bir konferansımız var. Bunun dışında iki etkinliğimiz daha var. Bunları da tamamladığımızda 2024-2025 sosyal sorumluluk projesinin ilk etabını tamamlamış olacağız. Önümüzdeki ekim ayında tekrar mahallelere gideceğiz. Bu defa biraz daha aile ve çift ilişkilerine ağırlık vereceğiz. ” dedi.
Seminerin ilk konuşmacısı Uzm. Klinik Psikolog Mustafa Sungur, ergenlik dönemine dair önemli bilgiler paylaştı. Seminerde, ergenlik döneminin biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimleri bilimsel bir çerçevede ele alındı.
Prefrontal Lob ve Limbik Sistem Gelişimi
Seminerde, beynin prefrontal lobun gelişiminin davranış ve duygular üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. Sungur, bu bölgenin tam olarak gelişmemiş olmasının gençlerin duygularını yönetmekte zorlanmalarına, riskli ve dürtüsel davranışlarda bulunmalarına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, planlama ve sorumluluk alma becerilerinin de bu dönemde yeterince gelişmediğine vurgu yaptı.
Limbik sistemin gelişimi üzerinde duran Sungur, özellikle amigdalanın korku, öfke ve heyecan gibi temel duyguları yönettiğini, hipotalamusun ise stres tepkisi, açlık, susuzluk gibi işlevleri kontrol ettiğini belirtti. Bu yapılar ergenlikte oldukça aktif olduğundan, gençlerin yoğun duygular yaşayabileceği ve duygusal dalgalanmaların normal olduğu anlatıldı.
Ergenlikte Biyo-Psiko-Sosyal değişimlere dikkat
Seminerin ikinci konuşmacısı Dr. Klinik Psikolog Nurdan Güleç, ergenliğin sadece fiziksel değil aynı zamanda duygusal ve zihinsel gelişim dönemi olduğunun altını çizdi.
Güleç konuşmasında, ergenlerin biyolojik değişimlere paralel olarak gelişimsel görevleri yerine getirme, kimlik oluşturma ve gelecek tasarımı yapma gibi önemli süreçlerden geçtiğini belirtti.
İletişim özellikleri ve ailelere tavsiyeler
Ailelere tavsiyelerde bulunan Güleç, ergenlerin iletişimde gösterdiği tepkisellik, akranlara yönelme ve aileyle mesafe koyma eğilimlerinin gelişimsel süreçlerin doğal bir parçası olduğunu aktardı.
Dijital iletişime yönelimin arttığı bu dönemde, gençlerin yüz yüze yerine çevrimiçi platformlarda daha rahat hissettiklerinin altını çizen Güleç, ailelere ise sabırlı, anlayışlı ve destekleyici bir iletişim dili benimsemeleri konusunda önerilerde bulundu.
Ergenlik dönemine dair farkındalığı artırmayı hedefleyen seminerin sonunda ailelerin ergenlik ve çocukları ile ilgili merak ettiği sorular cevaplandı.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
9704,56%0,47
39,18% -0,02
44,98% 0,36
4195,30% 0,19
6755,09% -0,21
Ordu
11.06.2025