AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1924 tarihinde Ordu’ya gelmediği yönündeki açıklamaları kamuoyunda tartışmalara neden oldu.
Kaynak, bir dijital platformda yaptığı açıklamada, Atatürk’ün Ordu’ya yalnızca deniz yoluyla yaklaştığını, limana kadar geldiğini ancak şehir merkezine inmediğini öne sürdü. Bu görüşünü babasından dinlediğini ifade eden Kaynak, halkın büyük iskelede toplandığını, Atatürk’ün karaya çıkmadığını iddia etti.
Resmi Arşivler İddiayı Çürütüyor
Kaynak’ın açıklamalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı resmi arşivlerde yer alan belgeler ve fotoğraflar yeniden gündeme geldi. Arşiv kayıtlarında bulunan fotoğraflarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordu’da Hürriyet Caddesi üzerinde protokol heyetiyle birlikte Valiliğe doğru yürüdüğü görülüyor.
Söz konusu fotoğraflarda Atatürk’e; Ordu Mebusu Recai Bey (Kadıoğlu), Ordu Mebusu Hüsnü Bey (Akyol), Ordu Askerlik Şube Başkanı, Belediye Başkanı Yusuf Bey (Furtun) ve Ordu Valisi Rıfat Bey’in (Vona) eşlik ettiği yer alıyor. Belgeler, Atatürk’ün Ordu’ya fiilen gelerek şehir merkezinde temaslarda bulunduğunu ortaya koyuyor.
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun Atatürk’ün Ordu ziyaretinin belgelerle sabit olduğunu vurgulayarak, bunun tartışmaya kapalı bir tarih gerçeği olduğunu söyledi.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de açıklamayı eleştirerek, tarihi belgelerin kişisel yorumlarla gölgelenmemesi gerektiğini ifade etti.
Tartışma Kamuoyunda Sürüyor
Kaynak’ın açıklamaları, Atatürk’ün Ordu’ya yaptığı 1924 ziyaretine ilişkin tarihi belgeleri yeniden gündeme taşırken, kamuoyunda resmi arşivler ile kişisel anlatılar arasındaki fark bir kez daha tartışma konusu oldu. Resmi kayıtlar ve fotoğraflar ise Atatürk’ün Ordu ziyaretinin belgeli bir tarihsel gerçek olduğunu ortaya koyuyor.
Ünye Kent / Burak KAYMAK
16407,98%-1,86
43,54% 0,05
51,43% 0,06
6757,37% -2,19
11644,36% -3,02
Ordu
06.02.2026