Arıcılıkta ‘akıllı kovan’ dönemi!

Arıcılıkta ‘akıllı kovan’ dönemi!

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının geliştirdiği "akıllı kovan" sayesinde arıların durumu takip edilebilecek.

Sistem sayesinde kovanla ilgili ani degisiklikler olmasi durumunda programin yüklendigi cep telefonuna uyari ikazi geldigini anlatan Konak, 'Bu sekilde mekanik sistemleri de aricilik sektöründe uygulamaya çalisiyoruz. Burada temel amaç su, hem uzaktan algilama sistemiyle kovanlari hem de arilari fazla rahatsiz etmeden bakimini takip etmek ve üretimde de verimliligi artirmak.' Enstitüde görevli teknik personel, 2016 yilinda Türkiye'nin de aralarinda bulundugu 5 ülke tarafindan AB'nin finansal destegi ile yürütülen, 'Balarisi Kovan Sicakliginin Kablosuz Online Takibini ve Düzenlenmesini Saglayacak Akilli Kontrol Sisteminin Gelistirilerek Koloni Kayiplarina Etkisinin Test Edilmesi' projesinin de sonuçlarini degerlendirerek 'Akilli kovan' gelistirdi.

Enstitü uzmanlarinin fikirleri dogrultusunda akilli kovan sistemi aparati gelistirildi. Ekip, arazi sartlarina uygun aparat ve GPS'i kovana yerlestirdi.

Bilgisayar ya da cep telefonuna yüklenebilen program sayesinde kovanin bulundugu yerin yani sira petegin sicakligi, agirligi ve içerisindeki oksijen miktari gibi çesitli degerler ölçülebiliyor.

Maliyeti yaklasik 2 bin lira olan akilli kovanin yayginlastirilarak, hirsizlik ve bölgede zaman zaman meydana gelen ayi saldirisi gibi olaylarin da önüne geçilmesi hedefleniyor.

 Ani degisikliklerde telefona uyari ikazi geliyor

Ordu'da 1994 yilinda faaliyete baslayan Aricilik Arastirma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, yaptigi açiklamada, akilli kovanin aricilarin da rahatlikla kullanabilecegi pratik sekilde tasarlandigini söyledi.

Akilli kovani gelistirirken özel sektörden destek aldiklarini belirten Konak, bu firmalardan birinin sistemi, digerinin ise uygun GPS aparatini gelistirdigini aktardi.

Konak, akilli kovana iliskin su bilgileri paylasti:

'Akilli kovan sistemi sayesinde gerek bilgisayar üzerinden, gerekse telefondan kovanlarin iç sicakligini, agirligini, içerisindeki oksijen miktarini, ayrica kovanin yerinden oynatilip oynatilmadigini, kovanin tasinip tasinmadigini takip edebiliyoruz. Sistem sayesinde kovanla ilgili arzu edilen bilgilere sahip olabiliyoruz. Bu ani gelismeleri anlik inceleyebiliyoruz.'

dedi.

Kovan hirsizligi ortadan kalkacak

Konak, kovan içine yerlestirilen cihaz sayesinde aricilikta sik görülen hirsizlik olayina da çözüm üretilebilecegine dikkat çekerek, 'Bu sistemin hirsizlik olaylarina karsi kesin çözüm sunma imkani var. Ayni zamanda sisteme eklenecek ses aparatlari ile kovanlara ayi saldirilarinin önlenmesi son derece muhtemeldir.' ifadelerini kullandi.

Türkiye'de alaninda tek olan Enstitünün müdürü Konak, ekonomik hale getirilmesi ve desteklenmesi durumunda sistemi yayginlastirarak, tüm aricilarin kullanimina sunmak istediklerini sözlerine ekledi.