Ayanikola’nın Şifreleri

Çocuklumuz Çakırtepe’nin eteklerindeki Türbe Mahallesinde geçti. Burası Ortayılmazlar Mahallesinin Türbe Mezarlığı’na yakın kısmıdır, eski Ünyeliler Türbe Mahallesi derler.

Canik Dergisi 30.06.2021 08:30:18 3101 0
Ayanikola’nın  Şifreleri

Mahalle, adini biraz ileride mezarlikta bulunan Halka Baba’nin türbesinden  almaktadir, türbe önceki yillarda restore edildi, içinde üç mezar vardir.

Halka Babanin kim olduguna dair bir bilgi yoktur, çocuklugumuzda burasi çok ziyaret edilirdi, ziyaret edenler mum yakarlardi. Bundan yola çikarsak Halka Baba’nin Alevi Oguz Türklerinden biri oldugu kanaatine variriz. Mezarlarda mum yakma adeti bazi Alevi Oguz Türklerinde vardir.

Halka Baba burada yasamis ve burada ölmüstür. Hayirsever bir oldugundan baska bir bilgi yoktur. Mezari gözden irak oldugu için eskiden defineciler tarafindan senede birkaç kere kazilirdi.

Müslüman mezarinda define ne arar diyeceksiniz. Definecilerin inancina göre, kimse dokunmaz diye defineleri Müslüman mezarlarina en çokta evliya mezarlarina sakladiklari mantigi hâkimdir. Definecilerin evliyasi falan olmaz, bulduklari yeri kazarlar. Çogu da acemidir ömrü boyunca hiçbir sey bulamazlar,  bu yolda servetlerini harcamis insanlar vardir.

 

Demir Kapinin esrari

Ayanikola adasi ve çevresi bizim mahalle tarafindan çok iyi bilinir, geçmiste adanin karsisindaki düzlüklerde bildircin aglari kurulurdu gece sabaha karsi denizden gelen bildircinlar kurulan aglara takilirlardi. Bugün bu sekilde ve baska bir sekilde bildircin avlamak yasaklanmistir.

Mahallenin çocuklari yaz gelince Çakirtepe’den asagi iner Ayanikola adasinin üzerinde denize girerdik. Balik tutar, adanin arkasindan çikardigimiz midyeleri yaktigimiz ateste pisirir yanimizda getirdigimiz domates, ekmekle, yer bütün günü orada geçirir sonra geldigimiz yoldan mahalleye dönerdik.

Deniz adanin arkasinda üç dört metre derinlige ulasirdi. Midye çikarmak için dalan arkadaslar asagida demir bir kapi gördüklerini söylerlerdi. Bu demir kapi efsanesi o günlerde oldukça yaygindi. Demir kapinin adanin üzerinde var olmus kilisenin adanin hazine odasinin kapisi olduguna inanilirdi.

 

Burasi küçük bir

Rum balikçi Köyü idi..

Adanin karsisindaki eskiden küçük bir Rum köyü vardi. Balikçilikla geçinen köy halki adanin üzerine tahminen 1800 yillarinda küçük bir kilise insa etmisti. Kilisenin adin denizcilerin koruyucusu olduguna inandiklari Aya Nikola’nin adini vermislerdi.

Aya kelimesi Grekçe-Yunanca aziz anlamina gelir, Hristiyanlarin, dünyada yasadigi müddetçe iyilik yapmis ve Tanri’nin sevgisini kazandigina  inandiklari kisilere verdigi dini bir unvandi bizde karsiligi yoktur. Nikola ise  bir eksek ismidir.

Denize çikan köylüler avlarinin bereketli ve kazasiz belasiz geçmesi için kiliyse gider dua ederlerdi. Bundan baska yeni evliler, nisanli çiftlerde mutluluk için kilisede dua ederlerdi, çevredekiler hastalarini buraya getirtir sifa umarlardi.

 

Aya Nikola Kimdir?

Aya Nikola Antalya’nin Demre kasabasinda 4 cü yüzyilda yasamis bir Hristiyan azizidir. Nikola Hristiyanlar da çok kullanilan bir erkek ismidir Dünyada Aya Nikola adi verilmis iki bin kilise vardir

Aziz Ayanikola ayni zamanda bizim bildigimiz Noel Baba’dir. Ünye ile bir ilgisi yoktur Yalnizca adi bu kiliseye verilmistir.

Adanin üzerinde bugün eski kiliseden birkaç duvar parçasindan ve adanin üzerindeki birkaç kalintidan baska bir sey kalmamistir.

Ama efsanesi günümüze kadar ulasmistir.

1955 yillarinda Ünye’den Mübadele ile Yunanistan’a gönderilen Ünyeli Rumlarin içinde bir sarraf olan Alex giderlerken buraya sakladigi altinlarin bir kismini yillar sonra gelip aldigi söylenir.

Ancak Alex halen adanin altindaki varligi kanitlanamayan hazine odasina denizdeki demir kapidan girmemis, adanin üzerindeki gizli bir geçitten girmistir. Bu güne kadar bu gizli geçit ve asagiya inen merdivenler bulunamamistir bu efsane halen esrarini korumaktadir.

Bundan baska adanin üzerinde asagidaki odaya inen merdivenlerin ve gizli geçidin girisi oldugu iddia edilen bir kalinti birçok defalar kazilmistir. Geçidin bulunup bulunmadigina dair hiçbir bilgi yoktur. Aleksin inerek altinlari aldigi yol ve oda bulunamamistir.

Denizin içindeki demir kapi iddiasi ne kadar dogrudur bilinmez ama çocuklugumuzda adanin etrafinda yüzen arkadaslar kumsalda bazi eski madeni paralar bulduklarini ve gördüklerini söylerler hatta bunlari toplayip mahallede pitik diye bir oyun oynadiklari söylenirdi. Bu paralarin hazine odasindan geldigi söylentileri o günlerde çok yaygindi.

Bu bilgilere zamaninda derlenip yazilmadigi için bugüne aktarilirken birçok ilgisi olmayan seyler eklenmistir, gerçek nedir bilmek zordur.

 

Ayanikolanin Sifreleri

Ada ile ilgili anlatilanlarin yaninda bazi ilginç seylerde vardir.

Bunlardan biri adanin karsisindaki bir kayaya kazilmis bir birkaç harften ve isaretten olusan bir sifre bugüne kadar çözülememis bu harflerin ne zaman kimler tarafindan ne amaçla kayaya kazindigi anlasilamamistir. Kayada bugün halen kazili duran sifreye gidip bir defa da siz bakin.

Iki garip olay daha vardir, bunlardan birincisi asagidaki hazine odasina indigi sanilan gizli geçidin adanin üzerinde olduguna dair definecilerin iddia ettigi, yerin de esrari çözülememistir.

Sakin siz kazi falan denemeyin izinsiz kazi yapmak tarihi eser ve hazine aramak suçtur., bunun için izin almak zorunlulugu vardir.

Ikinci gariplik ise günes günün belirli bir saatinde adanin üzerinde kayalara vurmasiyla bir kartal basi gölgesi meydana getirmektedir. Kartal basinin  gösterdigi yerin ne anlama geldigi de  anlasilamamistir.

 

Ayanikola adasi dün oldugu gibi bugün de sirlarini korumaktadir. Ada Ünye’den geçen bazi Yunanli turistler tarafindan ziyaret edilmektedir.

Ada’nin karsisinda bulunan evler tarafindan her gün ve gece gözlenen adada kaçak kazi yapmak bugün adeta imkansiz hale gelmistir.

Fakat bu, gizli geçit ve demir kapi hikayeleri halen eski canliligini korumakta adanin altinda var olduguna inanilan hazine odasi definecilerin istahini kabartmaktadir.

Lütfen unutmayin, izinsiz define ve tarihi eser aramak için kazi yapmak  suçtur.

 


  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.9 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Perşembe 20.4 ° / 9.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Ordu

07.05.2024

  • İMSAK 03:30
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:23
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:13
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593