Konuyla ilgili olarak Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nce yapilan açiklamada, “Su ürünleri kaynaklarinin korunmasi, sürdürülebilir isletilmesinin saglanmasi için su ürünleri avciligina iliskin yükümlülük, sinirlama ve yasaklari düzenleyen Denizlerde ve Iç Sularda Ticari Amaçli Su Ürünleri Avciligini Düzenleyen 5/1 Numarali Teblig ile su ürünleri avciligina getirilen genel yasaklar 15 Nisan'da basliyor.
Akdeniz'de 15 Nisan-15 Eylül, diger denizlerimizde 15 Nisan - 31 Agustos tarihleri arasinda, girgir aglari ile su ürünleri istihsali yasaktir.
Trol avciligina açik tüm karasularimizda ise Akdeniz'de 15 Nisan – 15 Eylül, diger denizlerimizde 15 Nisan - 31 Agustos tarihleri arasinda trol aglari ile su ürünleri avciligi yasaklanmistir.
Alamana (Voli) aglari ile 15 Nisan-15 Mayis tarihleri arasinda su ürünleri avciligi yasaktir.
Bütün karasularimizda 15 Nisan – 31 Agustos tarihleri arasinda algarna ile deniz salyangozu avciligi yasaktir. Sadece Dalma yöntemi ile deniz salyangozu avciligi dönem boyunca serbesttir.
Bütün karasularimizda 15 Nisan – 15 Haziran tarihleri arasinda her türlü istihsal vasitasi ile kalkan avciligi yasaktir. Parakete ve fanyali aglar ile kalkan avciligi dönem boyunca yasaktir. Kalkan avciliginda kullanilacak aglarin göz açikligi 400 mm'den küçük olamaz.
Bütün karasularimizda 1 Nisan – 31 Agustos tarihleri arasinda ag dalyanlari dâhil her türlü istihsal vasitasi ile palamut ve torik avciligi yasaktir. Ancak 15 – 31 Agustos tarihleri arasinda çapari ile palamut avciligi serbesttir.
Karides, deniz salyangozu ve midye avciligi için özel avcilik izni almis gemiler hariç, 12 metrenin altindaki gemilerde vinç, çelik halat, bom diregi, matafora ve bu amaçlarla kullanima yönelik uyarlanmis, modifiye edilmis, donanim, alet ve ekipman bulundurulmasi yasaktir.
Denizlerde yapilan su ürünleri avciliginda monofilament (tek kat) misina aglari, multimonofilament (çoklu tek kat) misina aglari ve dolanan (drift-net) aglarin kullanilmasi yasaktir. Bu aglarin, gemilerde, balikçi barinaklarinda, barinma ve çekek yerlerinde bulunmasi yasaktir.
Sürdürülebilir avcilik, baliklarin yasamlarinda en az bir kere üremelerine imkân vermekle saglanir. Stoklarin korunmasi için balikçilarimizin Teblig ile getirilen düzenlemelere uygun avcilik yapmalari önem arz etmektedir.” denildi.
Ünye KENT Haber