Tarih: 02.06.2022 08:30

Bu işe acilen çözüm bulunmalı!

Facebook Twitter Linked-in

Tarim üretimlerde findiktan hayvanciliga, ariciliktan örtü alti üreticiligine kadar her alanda maliyetlerin her geçen artigini hatta haftada birkaç kez zam geldigini vurgulayan Ünye Ziraat Odasi Baskani Osman Sarikahraman, ilgili bakanliklarin ve ülkeyi yönetenlerin buna çözüm üretmesi gerektigini söyledi.

Osman Sarikahraman konuyla ilgili olarak söyle konustu; “Findik Allah’in Türk milletine armaganidir. Bu cografyanin içerisinde de biz Karadenizliye özel bir armagandir. Findiktan yola çikarsak, findigin bugün maliyeti çok yüksek. Su anda maliyet hesabina girecek degilim fakat gelecek günlerde bu hesaplari arkadaslarimizla birlikte yapacagiz.

Seker 200 TL’den 1000 TL’yi asti…

Hayvansal ürünlerde ve kanatli hayvanlarda, diger örtü alti üreticilerimizin de çok zor kosullarda karsi karsiya kaldigini biz biliyoruz. Örnegin geçen sene, arida sekerin çuvali 200 TL bile degildi, su anda 1.000 TL’yi asmis bulunmakta.  Bu maliyet girdileriyle üretme sansimiz azaliyor.

Köye dönüs projesi karsilik bulamadi

Köye dönelim projesi henüz sahaya yansimis degil. Bir ögrenci de olsa okulu açacagiz, deniyor. Bunlar çok begendigimiz sözler. Keske bugünlere gelmeden insanlari orada tutabilseydik. Ama bu insanlar köye nasil gidecek? Keske biz köydeki ögrencileri vakti zamaninda asagiya degil de asagidaki ögretmenleri götürüp getirseydik. “ diye konustu.

Üretimde zorlaniyoruz

Tüketici de bunu pahali almak durumunda kaliyor. Ana üretmezsek de parayla satin alamayiz, çünkü karsi taraftaki de bunu bize veremeyecek.  Bunlarla karsi karsiyayiz. Artik ehil insanlar tarafindan yönetilmek istiyoruz. Üretim modelinden bahsettiler, kabul ettigimiz bir durumdur. Ama üretici temsilcileriyle,  birlik yöneticilerle oturup konusulmasi lazim.

Planlamaya ihtiyaç var

Biz bunu keske denemek zorunda kalmasaydik. Çünkü bunu yapan insanlar var ülkemizin çesitli yerlerinde. Ben onu burada yaparsam, benim ürünümü baska bölgede baska insanlar yaparsa o zaman bir sikinti var demektir. Tarim planlamasina ihtiyaç var. Maliyet girdilerinin hesaplanarak düsmesine ihtiyaç var. Basimizi iki elimizin arasina alip hesap kitap yapmamiz lazim. Nerede hala hata yapiyoruz birilerinin düsünmesi lazim.”

Ünye KENT Haber




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —