Ordu'da 2014 yilinda yasamini yitiren ve bir dönem yilin ahisi de seçilen klarnet ustasi Ahmet Özdemir'in torunlari dedelerinin meslegini sürdürüyor. Dedelerinin vefatinin ardindan Altinordu ilçesinde kendi imkânlariyla atölye kuran Özdemir kardesler, burada abanoz, zeytin, gül ve erik agaçlarinin yani sira tastan da el yapimi klarnet üretiyor. Yaklasik 100 metrekarelik atölyede siparislere göre klarnet imal eden üç kardes, ayni zamanda bozuk enstrümanlarin de tamirlerini gerçeklestiriyor. Ilk defa 2015 yilinda tastan klarnet yapan kardeslerin bu enstrümanina Türkiye'deki birçok sanatçi ilgi gösterirken yurt disindan da talep geliyor. Üç kardes, dedelerinden kalan ve atölyelerinde olusturduklari özel kösede sakladiklari hatiralara adeta gözü gibi bakiyor.
Dedelerinden ögrendiler
Klarnet ustasi Erman Özdemir yaptigi açiklamada, bu meslege dedelerinin sayesinde basladiklarini belirterek bugün aile meslegini sürdürmenin gururunu yasadiklarini söyledi. Erman Özdemir, klarnet yapimina çok erken yaslarda basladigini aktararak, “Dedemiz, bize bu meslegi çok küçük yasta asiladi. Ondan çok sey ögrendik ve bugünlere geldik. Insallah dedemizin bize devretmis oldugu bayragi torunlari olarak en iyi yerlere ulastirmaya çalisiyoruz” dedi.
Ilk defa mermerden klarnet yapmislardi
Dedesinin hayattayken ilk defa mermerden klarnet yaptigini belirten Erman Özdemir, torunlari olarak kendilerinin de tastan klarnet yapmaya basladiklarini ve su anda bu enstrümanlara ilginin oldukça fazla oldugunu anlatti. Tastan yaptiklari klarnetlerin yapiminin oldukça zor oldugunu ifade eden Özdemir, “Tasi islemek çok mesakkat istiyor. Çok sert bir malzemeden klarnet yapiyorsunuz. Ama biz ayni dedemin mermerden yaptigi gibi bir ilki yaparak tastan klarnetleri üretiyoruz” diye konustu.
Yurt disina gönderiyorlar
Yaptiklari ürünleri simdiye kadar birçok ünlü sanatçiya verdiklerini anlatan Özdemir, bunun yani sira bu ise gönül vermis, bu isten gelir kazanan kisilere de siparis özelliklerine göre tas klarnet gönderdiklerini vurguladi. Yurt disindan ise ABD basta olmak üzere Fransa, Almanya, Azerbaycan ve Arap ülkelerine de ürün gönderdiklerini söyleyen Erman Özdemir, buralardan yeni siparisler aldiklarini da aktardi.
“Dedemizden çok sey ögrendik”
Tas klarnetin ince isçilik gerektiginin altini çizen Özdemir, bunun agaçtan yapilanlara göre çok daha güzel kullanildigini ve daha az ariza verdigini, mikrop barindirmadigini dile getirdi. Temizlenmesi oldukça kolay olan tasin renginin solmadigini aktaran Özdemir, tas klarnetin özellikle akort ayarlarinin iyi olmasi, ses frekansinin yüksek olusu ve diger donanimlari itibariyla agaç klarnetlere göre daha avantajli oldugunu sözlerine ekledi.
Eren Özdemir ise kardesleriyle birlikte ayni isi yapmaktan ve dedelerinin izinden gitmelerinden dolayi mutlu oldugunu söyledi. Kardesleriyle birlikte günlerinin tamamini atölye ortaminda geçirdiklerini ifade eden Özdemir, “Bizim de hedefimiz bu meslegi gelecek nesillere aktarabilmek. Dedemizden çok sey ögrendik. Simdi bu ögrendiklerimizi tek tek hayata geçiriyoruz.” dedi.
Ege Özdemir de dede meslegini kardesleriyle birlikte yapmanin kendisine ayri bir huzur verdigini aktararak, “Dedem, meslegi belli bir yere kadar getirdi, simdi sira bizde. Dedemizden aldigimiz bu meslegi daha ileriye tasiyacagiz” diye konustu.
Ordu Olay
10225,48%-1,28
40,22% 0,13
46,69% -0,34
4303,44% -0,35
6902,17% 0,06
Ordu
16.07.2025