DENİZ ve KUM

İnsanoğlu olarak ektiğimizi biçiyoruz… Hızlı sanayileşme ve şehirleşme, insanları doğadan ve doğal olandan uzaklaştırdı.

Canik Dergisi 11.06.2021 08:30:52 2863 0
DENİZ ve KUM

Son günlerde Marmara ve Ege de dehset ve kaygi verici Deniz salyasi görüntülerinin Karadeniz de hatta tüm sahil kentlerimizde görülmesine sasirmayalim. Çünkü Deniz salyasi ne dogaldir ne de doga olayidir. Tabiat doga ananin yaptigi gibi Denizimizin kendisine ait olmayan pisligi sahibine, kirletenlerin yüzüne tükürmesidir. Allah’in bizlere bahsettigi doga ve diger nimetleri hoyratça kullanmamizin sonucudur. Dogayla dostça ve barisik olmaliyiz!...

DENIZ ve KUM

Gerçekten çok sansli bir cografyada yasiyoruz. Sahane denizlerimiz, plajlarimiz var. Var olan imkanlarin degerini bilemiyoruz.

Deniz bulamayanlarin imdadina deniz sulu havuzlar, jakuziler kosuyor. Teselliyi ‘talassoterapi’ adi altinda sicak deniz suyu yagmuru altinda masajda bulanlar da var. Sicak deniz suyuyla yapilan terapilerin metabolizmayi hizlandirdigi ve yag yaktirdigi söyleniyor.

Bölgemizde hem termomineralli su (kaplica) hem deniz, hem de ormanin birlikte oldugu bölgeler var. Bu gibi yerler degerlendirilmeli ve saglik turizmi açisindan desteklenerek öne çikarilmali.

Deniz ve kumun sagliga yararlari!

Sivilceye, astima, kamburluga, depresyona, alerjiye birebir... Cilde, beyne, bagisiklik sistemine, psikolojiye faydasi büyük.  Bu mucizenin adi deniz! Uzmanlar, denizde vakit geçirmenin nimetlerini saymakla bitiremiyor.

DENIZ ve KUM TERAPISI

Denizin tibbi kullaniminin bilimsel adi ‘talassoterapi’. Deniz suyu basta sodyum klorür (tuz) olmak üzere birçok miner bakimindan zengin. Isitilarak kaplica tedavisinde oldugu gibi kür halinde kullanilabiliyor. Yüzme ise egzersiz amaçli yapildiginda omurga için çok faydali. Gelisme çagindaki çocuklarin uygun bir fizik yapiya sahip olmasi için en sik önerdigimiz egzersiz yüzme. Ayrica sicak kum ve deniz çamurlari da tedavide kullaniliyor. Alglerden zengin deniz çamurlari kozmetik amaçli kullanim alani bulabildigi gibi isitilarak kas ve eklem hastaliklarinin tedavisinde de kullanmak mümkün.

D VITAMINI BIR HORMON

Ülkemiz günes açisindan çok sansli. Kuzeydeki ülkeler yil boyunca daha sinirli gün isigi alirken, ekvatora yaklastikça yeryüzüne düsen günes isinlarinin siddeti artiyor ve uzun süre maruziyette istenmeyen etkiler ortaya çikiyor. Günes kaynakli ultraviyole cilde hizli yaslanmadan kanser hastaliklarina kadar genis bir yelpazede zararli olabiliyor. Günes, enerjisiyle bize hayat verirken, D vitamini sentezini uyariyor. D vitamini cildimizde kolesterolden sentezleniyor ve sindirimle aldigimiz kalsiyumun ve diger minerallerin bagirsaklardan emilerek kana karismasini sagliyor. Her yasta kemik sagligi için çok önemli bir hormon. Covid 19 da bile uygulanan bir Vitamin D vitamini.

Hazir mevsimiyken ve ilimiz ve sahil kiyi ilçelerimizde birbirinden güzel kumsallar varken terapileri bir yana birakalim da kendimizi plajlara atalim. Çünkü faydalari saymakla bitmiyor. Sayarken içim titriyor. Ve soruyorum; Niçin yoksun birakiyorsunuz bu büyük nimetten insanlari.

CILDE FAYDASI ÇOK!

1- Deniz suyunun cilde yararli oldugunu artik bilmeyen kalmadi. Kozmetik ve ilaç sektörleri de bu yüzden deniz suyundan vazgeçemiyor. Deniz suyunda bulunan magnezyum ve hidrat, cildin genç ve parlak görünmesi için önemli bir mineral.

2- Sivilcelerin kurutulmasinda, cildin yenilenmesinde ve siyah noktalarin temizlenmesinde de etkili.

3- Anksiyete ve depresyon gibi çesitli ruhsal bozukluklari deniz suyundaki magnezyum, brom, lityum maddeleri tedavi ediyor. Bu maddeler, beyindeki melatonin ve serotonin seviyesini dengeliyor.

4- Denizin tuzlu suyu saçlarin kepeklenmesini önlüyor, saçiniza parlaklik katiyor.

5- Deniz suyunda bulunan iyot bagisiklik sistemini güçlendiriyor. Deniz suyundaki vitaminlerin, minerallerin emilmesi vücudun hastaliklara yakalanmasina neden olan toksinlerin atilmasini saglamak için ciltteki gözenekleri açiyor ve alerjik hastaliklarin tedavisinde önemli yöntemlerden. Antiseptik olan deniz suyu enfeksiyonlara karsi savasiyor, mantar, bakteri ve mikroplari öldürmek için vücudun direncini artiriyor.

6- Kendinizi yüzerken denizin elektromanyetik enerji alaninda hissedersiniz ki bu vücudunuzun yenileme sürecine katkida bulunuyor. Dahasi kumsaldaki hava, kanin ve dokularin temizlenmesine yardimci olan negatif iyonlarla yüklü.

7- Uzmanlar hafif dalgali denizin bile faydali olabilecegini söylüyor çünkü böylece suyun yüzeyinde kalmaya çalisirken harcadigimiz kaloriyi artiriyor ve vücudumuza masaj yapiyor. Kan dolasimimi hizlandiriyor.

8- ABD’li biyolog Wallace J. Nichols, deniz suyunun insan kaninda bulunan içeriklere en yakin sivi oldugunu söylüyor. Kalsiyum karbonat, magnezyum klorür, magnezyum sülfat gibi çok faydali maddeleri bol miktarda içerdigini ifade ediyor. Cilde nüfuz eden deniz suyu dolasim sisteminde vücut fonksiyonlarini dengeliyor.

9- Deniz suyu yara izlerini iyilestiriyor, egzamaya, kurdesene, isilige iyi geliyor.

10- Denizin tuzlu suyu tüm sinüs yollarini temizliyor. Üst solunum yollarina iyi geliyor. Astim, öksürük gibi solunum problemleri için en iyi tedavi yöntemlerinden.

11- Yüzmek, akcigerlerin kapasitesini artiran en önemli fizik tedavilerin basinda geliyor. Dik duramama problemlerinin de önüne geçiyor.

12- Harvard Medical School, kumsalda geçirilen günün en büyük faydasinin vücudumuzda D vitamini depolamak oldugunu söylüyor.

13- Deniz kenarinda geçirdiginiz birkaç saatte vücudunuzu dinler, daha da önemlisi Isveç’deki University of Gothenburg’a göre teknolojiden uzak kalmak için iyi bir firsat yakalamis olursunuz.

14- Kumsalda geçirdiginiz bir günün ardindan deliksiz uyursunuz. Deniz suyunda bulunan magnezyum, kaslari ve sinirleri sakinlestirerek stresi azaltmaya yardimci olur.

15- Kum, ayaga uygulanabilecek en güzel peeling. Dahasi bu deri elastikiyetini de artirir.

 

DENIZLERDEN TEMIZ ENERJI ÜRETIMI

2015 yilinda Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, “Termoelektrik Generatör Temelli Enerji Üretimi” projesi ile denizden temiz enerji üretimi ile ilgili Proje kapsaminda yapilan prototip bir deney düzenegi ile yapilan ölçümlerden olumlu sonuçlar alindigini hatirlatmak isterim.

Bölgemizde RES ve GÜNES enerji üretimi ile birlikte Temiz enerji üreten bu sistem ile hem denizlerden çevre dostu enerji üretilmesi, hem de bir istihdam alani olusturulmasi kaçinilmazdir.

Simdi her zaman ifade ettigim gibi kisilere hayatta sans bir defa güler misali sehirlere de sans güler. Evet; Ordu olarak çok çok sansliyiz Enerji bakanligi yapmis üstün basari, bilgi ve yeteneklere sahip olan bir büyük sehir belediye baskanimiz var. Çok kiymetli ve çevreye dogaya duyarli Valimiz var. ODÜ Rektörümüz var. Bölgemiz denizle barismali. Bu ve benzer çevre dostu ve bir o kadar istihdama yönelik projeler sehrimizi yönetenler tarafindan dikkate alinmalidir.

'DENIZDEN TEKNOLOJIK OLARAK DAHA FAZLA YARARLANMALIYIZ'

Ülkemizin üç tarafini çevreleyen denizlerden ne derecede yararlaniyoruz? Akdeniz ve Ege kiyilarimizda yapilan deniz turizmi disinda gerek balikçilik, gerekse deniz tasimaciligina da daha fazla önem vermeliyiz. Hiç degerlendirmedigimiz elektrik enerjisi üretimi gibi birçok alanda denizlerden teknolojik olarak daha fazla nasil yararlanabilecegimiz konusuna da el atmamiz gerektigini düsünüyoruz.  Gel-git, dalga          enerjisi vb.

Ülkemiz cografi özellikler itibari ile deniz sahasi anlaminda çok önemli bir avantaja sahip. Dünyada temiz enerji alaninda büyük yatirimlar yapilirken, ülke olarak bu duruma kayitsiz kalamayiz. Örnegin, yakin bir zaman içinde Amerika Birlesik Devletleri Arizona çölüne kurdugu bir günes enerjisi santraline 2 milyar dolar para harcadi. Ayni sekilde Singapur deniz üzerine kuracagi bir yüzen günes enerji santrali çalismalarina basladi. Bu çalisma bir baslangiçtir. Ilerleyen süreç içerisinde denizlerde çok daha farkli çalismalarin yapilmasi gerektigini düsünüyoruz.

Nasil ki sevgiler paylasildikça çogalir, üzüntüler paylasildikça azalir misali bilgilerde paylasildikça faydalidir. Duyarli olmaya çalisan bir yurttas olarak; Sehrimizi ve insanlarimizi yakindan ilgilendiren konularda yaptigim arastirma sonucu edindigim bilgileri yaziyorum. Sevgi dolu, baris dolu, saglikli günlere…

 

 

 

 

 


  • Çarşamba 18.9 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Perşembe 20.4 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Cuma 18 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Ordu

08.05.2024

  • İMSAK 03:28
  • GÜNEŞ 05:11
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:23
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:14
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593