Durak Fındık’tan, Türkiye’de örnek proje…

Ünye Durak Fındık A. Ş.’nin, mevsimlik tarım işçilerin çocuklarının daha iyi şartlarda kamp süreçlerini geçirmesini sağlamak üzere uygulanan Her Çocuk Bir Dünya projesi Türkiye’de örnek gösterildi.

GÜNDEM 31.08.2023 18:19:00 3507 0
Durak Fındık’tan, Türkiye’de örnek proje…

Projedeki hedefin çocuk işçiliğini önüne geçmek olduğuna işaret eden Durak Fındık A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, “Bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu’dan gelen çocuklarımıza gerekli hizmeti sunuyoruz” dedi.

Durak; “Başladığımız 2018 yılından bu yana çok ciddi yol kat ettik. Projemizde akademisyenlerimizden de akademik destek alıyoruz. Projede tamamen gönüllülük esasına dayalı çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Tamamı Durak Fındık A. Ş. tarafından finanse edilen ve ilk kez 2018 yılında düzenlenerek 6. yıldan bu yana devam eden “Her Çocuk Bir Dünya” projesi Türkiye’de örnek proje… Projeden bu yıl 200 çocuk yararlandı. 

Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daha iyi şartlarda kamp süreçlerini geçirmesini sağlamak üzere İkizce Anadolu İmam Hatip Lisesinde uygulanan Her Çocuk Bir Dünya projesi ile çocuklar, oyunlar oynayıp, robotik kodlamadan müzik, resim ve yiyecek-içecek atölyelerine kadar eğitim alıp keyif dolu zaman geçiriyor.

Proje kapsamında çocuklar okul bahçesinde oyunlar oynayıp Robotik Kodlama sınıflarında Robotik Kodlama öğreniyor. Resim, yiyecek- içecek atölyesinde basit tatlı, kek ve yemek yapımını öğrenen çocuklar resim ve sanat sınıflarında yeteneklerini keşfediyor. Müzik sınıfında müzik öğretmenleri eşliğinde türküler öğrenen çocuklar proje kapsamında eğitimler alıp keyif dolu zaman geçiriyor. 

Sağlık kontrolleri yapılıyor

Öte yandan mevsimlik çocukların sağlık taramaları yapılıp, rahatsızlanan ve tedaviye ihtiyacı olan çocukların tedavileri tamamen ücretsiz olarak Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi’nde tamamlanıp, ilaçları da ücretsiz olarak ulaştırılıyor. 

Ailelere destek sağlanıyor

Ayrıca Mevsimlik tarım işçilerinin barınma alanlarında ise ailelere gıda paketleri, hijyen setleri ve çeşitli hediyeler dağıtılıp, tarım işçilerine çeşitli eğitimler veriliyor.  Tarım işçilerinin kamp alanındaki ihtiyaçları da Durak Fındık A. Ş. tarafından karşılanıp, tarım işçileri İkizce’de oldukları sürece tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Sağlık hizmetlerini de Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi’nde sağlanıyor. 

Her yıl büyüyerek devam eden “Her Çocuk Bir Dünya” projesinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği bildirildi

Durak Fındık A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, “Her Çocuk Bir Dünya” projemizin ilk amacı ve hedefi çocuk işçiliğini önüne geçmek. Bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu’dan gelen arkadaşlarımızın çocuklarını alıp bunlara burada gerekli hizmeti sunuyoruz. Sağlık, okul ve eğitim, sanatsal çalışmalar ve oyun gibi çalışmalar yürütüyoruz. Bu projede çalışan arkadaşlarımızın, öğretmenlerimizin, aşçımızın, minibüs şoförümüz hepsi gönüllü olarak çalışıyor.” dedi. 

Bu yıl 200 çocuğa ulaştıklarını vurgulayan Durak, şöyle devam etti; 

“Her Çocuk Bir Dünya projemiz tamamen Durak Fındık A. Ş. Tarafından finanse ediliyor. Bu yıl 200 çocuğumuza ulaştık. Bu seviyeye gelirken de çok merhalelerden geçtik. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gönüllüğümüz devam ediyor, inşallah uzun yıllarda devam edecek. Projeye başladığımız 2018 yılından bu yana çok ciddi yol kat ettik. Projemizde akademisyenlerimizden de akademik destek alıyoruz. Biz bu projeye hiç bir şey beklemeden tamamen gönüllülük esasına dayalı çalışıyoruz.

Ailelerinin de tüm ihtiyaçları karşılanıyor

 Mevsimlik tarım işçilerimizi sağlık taramasından geçiyoruz. Sağlık ve ilaca ihtiyacı olanları Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi’nde kontrollerini yaptırıyoruz. İlaçlarını alıyoruz. Hijyen kitlerinden gıda paketlerine kadar çeşitli hediyelerimiz ve neye ihtiyaçları varsa bunları ulaştırıyoruz.

Türkiye’ye örnek bir proje…

Bu proje bugün Türkiye’de örnek alınacak bir projedir ve daha iyi nasıl olabilir kısmını çalışıyoruz. Çocuk işçiliğini önlemek, mevsimlik tarım işçilerimizin çocuklarının burada daha iyi bir ortamda olmalarını sağlamak, eğitim, sağlık, oyun ve sanatsal faaliyetlerde bulunup projemizi uzun yıllar sürdürmeyi hedefliyoruz.

“Her Çocuk Bir Dünya” projesi Akademik Danışmanı Dr.Tuğba Kontaş Azaklı ise şöyle konuştu;

Ailelerle birlikte bütüncül bir proje haline geldi

“Her Çocuk Bir Dünya programını 2018 yılından bu yana yürütüyoruz.  Arık proje demiyoruz. Çünkü gerçekten sistematik olarak kendimizi çok geliştirdik ve her yıl düzenlediğimiz için bir programa dönüştü ve örnek bir model oldu. Her Çocuk Bir Dünya programını başlatırken fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek amacıyla başlattık. Ama ailelerden ve mevsimlik tarım göçüne katılan çocuklardan ortaya çıkan ihtiyaçlar bizi gün geçtikçe zenginleştirdi. Dolayısıyla çocukların iyi olma hallerinin de desteklendiği, ailelerin de desteklendiği daha bütüncül bir program haline geldi.

2009’da organik tarımla başladık…

Durak Fındık A. Ş. Sürdürülebilirlik Uygulamaları Müdürü Vedat Macit, konuşmasında, “Her Çocuk Bir Dünya” programımız sürdürülebilir uygulamalar kapsamında yürüttüğümüz bir çalışma. 2009 yılında organik tarımla bu işe başladık. Organik tarımın haricinde çeşitli çalışmalar yürüttük. Ama bu çalışmaların temelinde çocuk işçiliğinin önlenmesi yer alıyor. Bu kapsamda Ordu ili genelinde resim yarışması düzenledik. Çocuk işçiliğinin önlenmesi ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla. makineli tarıma geçip maliyetleri düşürmek amacıyla fındık toplama makinesi dağıttık. Ticaret Borsaları ve Odaları ile birlikte aflotoksinin giderilmesi ile ilgili jüt bag çuvallar dağıttık. Bu kapsamdaki sürdürülebilir çalışmalarımızı artırmaya çalıştık. “Her Çocuk Bir Dünya” projemizi oluşturduk ve daha sonra program haline geldi. Bizim amacımız fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek. Hem üreticilerin hem de mevsimlik tarım işçileri olmak üzere paydaş olan her kesimin sürdürülebilir bir şekilde geleceğe güvenle ve emin adımlarla güvenli gıda üretip tüketmelerini sağlamaktır” dedi. 

Ünye KENT Haber/Yücel ARSLANTEKE


  • Cuma 16.8 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 13.2 ° / 6.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    8872,85%1,81
  • DOLAR

    34,29% 0,18
  • EURO

    37,16% 0,05
  • GRAM ALTIN

    3006,73% -0,16
  • Ç. ALTIN

    5010,59% 0,00

Ordu

25.10.2024

  • İMSAK 05:19
  • GÜNEŞ 06:44
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 15:12
  • AKŞAM 17:41
  • YATSI 19:01
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593