Esrarlı halının sırrı

Bu esrarengiz halı hikayesi çok bilinmez.. İstanbul TaksimTepebaşındaki Pera Palas Oteli 1892 yılında Paristen İstanbul’a sefer düzenleyen Orient Expresi treni yolcularının konaklaması için yapılmıştı zamanın en iyi ve lüks oteliydi.

Araştırma 4.03.2019 09:36:13 8285 0
Esrarlı halının sırrı

Bu esrarengiz hali hikayesi çok bilinmez..

Istanbul TaksimTepebasindaki Pera Palas Oteli 1892 yilinda Paristen Istanbul’a sefer düzenleyen Orient Expresi treni yolcularinin konaklamasi için yapilmisti zamanin en iyi ve lüks oteliydi. Pera Palas Oteli 130 yili bulan geçmisiyle bugün sadece bir otel degil adeta bir müze gibidir..

Otel ilk yapildiginda, zamanin en görkemli ve degerli esyalariyla dösenmisti,. Simdi hepsi antika deger tasiyan bu esyalar  aynen durmaktadir.  Pera Palas yapildigi yillarin en yeni teknolojisi ile donatilmis bir oteldi. O günler için büyük bir lüks sayilacak elektrik ve asansörü vardi, elektrigini kendi üretirdi.

Burada kalan ünlü kisilerden biri Cinayet Romanlari Yazari Agathe Christi’dir. Dünyaca ünlü polisiye romanlari yazari Agatha Christie'nin hayatinda kimsenin bilmedigi kayip 11 günün sirrinin da, “Dogu Ekspres'inde Cinayet” romanini tasarladigi Pera Palastaki odasinda oldugu söylenir. . Christi otelin  411 numarali odasinda kalmistir. Oda  halen onun adini tasir ben  gittigimde  bu oda kapaliydi burayi göremedim.

Pera Palas’ta kalan çok ünlü kisiler arasinda siyasetçiler, sanatçilar, yazarlar kadar, krallar, kraliçeler de kaldi Kral VIII. Edward, Kraliçe II. Elizabeth bu konuklardan bazilariydi. Mustafa Kemal Atatürk, Ismet Inönü, Celal Bayar, Fahri Korutürk,  Adnan Menderes,  Falih Rifki Atay, Yakup Kadri Karaosmanoglu, Adile Osmanoglu, Refik Saydam gibi degerli isimlerin yani sira,  Makedonya Prensi Ferdinand, Bulgaristan Krali I. Ferdinand,  Arnavutluk Krali  Ahmet Zogo, Romanya Krali II. Carol, , Franz Von Papen, Josip Broz Tito, Iran Sahi Riza Pehlevi, Italya Krali Victor Emmanuel II de Pera Palas’ta kaldilar.
Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy Onasis, Mata Hari, Mikis Theodorakis, Sheikh Sunusi, Josephine Baker, Eric Ambler, Joseph Brodsky, Valéry Giscard d'Estaing, Julio Iglesias, Maharani Bubiyya, Inge Meysel, Lord Kinross, Manuel Rivas Vacuna da, otelin diger ünlü konuklari arasindaydi…

Pera Palas’in en ünlü konugu Atatürk’tü

Atatürkün Müze Odasi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Pera Palas’in gelmis geçmis en degerli misafiri olan Mustafa Kemal Atatürk idi. savas ve baris dönemlerinde defalarca Pera’da kaldi. Cephe dönüslerinde adeta evi gibi kullandigi, ülke için önemli kararlar aldigi ve üst düzey misafirlerini agirladigi 101 numarali odasi, dogumunun 100. yili olan 1981’de, Ata'nin sahsi esyalarinin da sergilendigi bir müze oda haline getirildi.

Bu oda uzun zaman kapali kaldi ve adeta unutuldu. Geçen ay Istanbul’a gittigimde buranin yillar sonra yeniden düzen ziyarete açildigini duyunca bu adayi görmek  istedim. Bu odanin birçok özelliginin yaninda hikayesini duydugum ve hiçbir zaman görmek nasip olmayan “Esrarengiz  Hali”yi görmekti.

 

Atatürk’ün Odasi ve gizemli

 Hint Seccadesi

1929 yilinda Atatürk’ ü ziyaret eden bir Hint Mihracesi, Atatürk'e ipek bir duvar halisi hediye etmistir. Bu hali üzerinde bir saat motifi vardir ve saat 09.07' yi göstermektedir. Bilindigi üzere Atatürk' ün ölüm saati 09.05' tir. Ancak beyin, kalpten sonra iki dakika daha yasamaktadir. Buna göre, ölümünden 9 yil önce kendisine hediye edilen bir hali üzerinde Atatürk' ün ölüm ayi, yili ve ölüm saatini gösterir bir motifin bulunmasi, bütün Dünya TV ve yazili basinin birden ilgisini çekti.

 

Mihracenin Hediyesi

1930 yilinda bir Hindistan Mihracesi Atatürk’e sunulmak üzere kahinine hediye edilmek üzere bir hali hazirlamasini söyler, hali dokunduktan sonra Türkiye’ye gelir Atatürk’le görüsmek ve hediyeyi sunmak için  Cumhurbaskanligindan randevu ister, randevu istegi kabul edilen mihrace, görüsmeden sonra Atatürk’e Hint isi ipek bir seccade hediye eder. Bu armagan, Atatürk’ün Istanbul’a geldiginde siklikla ikamet ettigi Pera Palas’taki 101 numarali odaya gönderilir. 1938 yilina kadar siradan bir ipek seccade olan ve odada duran mihracenin armagani, Atatürk’ün vefatindan sonra gizemli bir hal alir. Arastirmacilar seccadenin üzerinde çok ilginç motifler oldugunu fark ederler.

Mihrace’nin kim oldugu ve Atatürk’ü hangi amaçla ziyarete geldigi bilinmiyor… Bilinmeyen bir baska nokta da, Mihrace’nin ziyaretinde içinden çikilamayan çok ilginç bir baska nokta daha vardir…


Halidaki sir
Arastirmacilar seccadenin üzerinde çok ilginç motifler oldugunu fark ederler. Halinin üzerinde  on lambali bir samdan görülüyordu, bu ayin onunu isaret ediyordu, üst tarafta kasimpati çiçekleri vardi Kasim ayini anlatiyordu asili halinin etrafinda otuz sekiz adet fil motifi vardi bu 38 yilini anlatiyordu, en ilginci ise, Romen rakamli bir saatti saat dokuzu yedi geçeyi gösteriyordu. Bu Atatürkün beyin ölümünün gerçeklestigi saatti

Atatürk bu halinin hediye edildigi tarihten dokuz yil sonra vefat etmisti.
Hali bir cam çerçevenin içinde sergilenmekte olup esrari halen çözülebilmis degildir.

Bana odayi gezdiren otel görevlisinden fotograf çekmesini rica ettim halinin koruma altina alindigi cam parladigi için hali tam net çikmadi.

Hali hakkinda bugüne kadar baska bir bilgiye rastlanmadi, kim dokudu neden dokudu, dokuyanin halinin üzerine isledigi desenler bilinçli mi yapilmisti yoksa bir tesadüf müydü hiçbir zaman bilinemedi ve Atatürk’ün hayatindan diger bilinmezler gibi tarihe mal oldu.

 

Son bir Ani

Yilar önce Istanbul’da iken Kayisdagi Bakimevinde Atatürk’ün akrabasi var dediler, gittim görüstüm, bire bir Atatürk’e benziyordu, dedesiyle dedesinin kardes oldugunu söyledi, birkaç yere müracaat etmis bir sonuç alamamisti fakat benzerlik beni çok sasirmisti. Sanki Atatürk karsimdaydi..

Ikincisi, Istanbul Okmeydani Darülaceze bakimevinde ise Atatürk’ün oglu var dediler, gittim doksan yaslarinda bir ihtiyardi, akli dengesini yitirmisti Atatürk’e babam diyor bir çok hayali hikaye anlatiyordu. Sonra adamin manevi kizi Sabiha Gökçen’in uçaginin makinisti oldugunu zar zor  söylettirebildim,  sizlerle paylasmak istedim.

 


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593