Giresunlular, findigin baskenti olarak geçmisten günümüze Giresun'un bilindigini belirterek, Ordu'nun findigin baskenti olmasinin imkansiz oldugunu söylüyorlar.
Buna karsilik Ordulular, Türkiye'de en çok findik üreten ilin açik ara Ordu ili oldugunu, eger findiga baskent olacaksa bunun Ordu'dan baska bir yer olamayacagini belirtiyorlar.
Diger taraftan Türkiye'de en çok findik üreten ilçenin de Ünye olduguna dikkat çekilerek 'Findigin Baskenti Ordu, Basilçesi Ünye' olarak ifade ediliyor.
6 Agustos'ta Ordu'da Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin katilimiyla gerçeklesen findik hasadi baslama töreninde 'Findigin Baskenti Ordu' sloganiyla pankart asilmasinin ardindan Ordu ile Giresun arasinda 'Findigin Baskenti' tartismasi basladi.
Geçmisten günümüze findigin baskenti Giresun...
Ordulularin findigin baskenti olarak Ordu'yu göstermelerinin yeni bir olay oldugunu, bunun da Giresun'a haksizlik oldugunu belirterek; 'Ordulularda biliyor ki Findigin Baskenti olarak yillardir Giresun olarak kabul edilir, Giresun olarak söylenir. Komsu ilimizin bunu bile bile Ordu'yu findigin baskenti olarak ifade etmesinin açiklanabilir bir izahi ve nedeni olamaz. ' diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
'Kirazin Anavatani, Findigin Baskenti'
Konuyla ilgili açiklama yapan Giresun Milletvekili Kadir Aydin, 'findikta baskentlik' tartismalarina isaret ederek, hem geçmisi hem de konumuyla Giresun'un dünya standartlarinda findigi ile kendini tanitan bir il oldugunu belirtti. Kadir Aydin söyle dedi; 'Findigin Baskenti ibaresi yillardir Giresun tarafindan kullanilan bir ibaredir. Giresun'u yillardir 'Kirazin Anavatani, Findigin Baskenti' sloganlariyla tanittik. Bunda kesinlikle bir süphe yoktur.' ifadelerini kullandi.
'Biz findigin baskentiyiz, demek gerçegi degistirmez'
Konuyla ilgili Giresun Il Genel Meclisi toplantisinda konusan AK Parti Grup Baskanvekili Ahmet Sahin; 'Bilindigi üzere FISKOBIRLIK Genel Müdürlügü, Karadeniz Findik Ihracatçilar Birligi Merkezi, Findik Arastirma Enstitüsü Giresun'da bulunmaktadir. Bunun yani sira findigin isimleri arasinda 'Giresun Kalite findik' diye isim zikredilmektedir. Birilerinin 'Biz findigin baskentiyiz' demesi bu gerçegi degistiremez' ifadelerini kullandi.
'Findigin Baskenti Ordu'
Ordu Büyüksehir Belediyesi'nin Ordu'da bu yil ilk kez düzenledigi Tarim Bakani Bekir Pakdemirli ile Azerbaycan ve Gürcistan Tarim Bakanlarinin da katildigi Findik Hasadi etkinliginde 'Findigin Baskenti Ordu' slogani kullanilmisti. Bunun gerekçesi olarak ta Türkiye'de bir yilda üretilen toplam findigin ortalama % 32'sinin Ordu ilinde üretildigi, bu üretim miktariyla da diger illerden açik ara önde olusu belirtilmisti.
Türkiye'de illere göre findik üretim miktari ve yüzdesi;
Türkiye'de illere göre findik üretimi ortalama olarak su sekilde gerçeklesmektedir; Ordu: % 32 ile yaklasik 230 bin ton, Samsun: % 14 ile yaklasik 90 bin ton, Giresun: % 14 ile yaklasik 90 bin ton, Sakarya: % 13 ile yaklasik 85 bin ton, Düzce: % 11 ile yaklasik 71 bin ton, Trabzon: % 6 ile yaklasik 40 bin ton, Zonguldak % 4 ile yaklasik 26 bin ton, Kocaeli % 2 ile yaklasik 13 bin ton, diger iller % 4 ile yaklasik 26 bin ton findik üretmektedir.
En çok findik üreten il Ordu, en çok findik üreten ilçe Ünye...
Ordu ili olarak sadece Türkiye'de degil dünyada en çok findik üreten il olduguna dikkat çeken Ünye Ziraat Odasi Baskani Osman Sarikahraman Ünye'nin de Türkiye'de ve dünyada en çok findik üreten ilçe oldugunu belirtti.
Sembolik bir ifade...
Findigin Baskenti ifadesinin resmi bir yani olmayan sembolik bir ifade oldugunu ifade eden Osman Sarkahraman, 'Komsumuz Giresun bundan alinganlik göstermesin, biz Ordu'nun Findigin Baskenti oldugunu ifade ederken ilimizde üretilen findik miktarina dikkat çekmek için bunu böyle söylüyoruz. Bu da son derece dogru bir ifade, çünkü ülkemizdeki findigin açik ara % 32'sini üretiyoruz. Kaldi ki bu oran da zaman içinde artarak yükseliyor.' seklinde konustu.
Ünye en çok findik üreten ilçe
Türkiye'de ve dünyada findik üreten ilçeler arasinda Ünye'nin birinci sirada yer aldigina da dikkat çeken Ünye Ziraat Odasi Baskani Osman Sarikahraman, 'Gerek il olarak gerekse ilçe olarak findik üretiminde bir numara olmanin gururunu yasiyoruz. Dolayisiyla diyoruz ki; 'Findigin Baskenti Ordu, Basilçesi Ünye'.