Bu yil ilk kez birbirinden bu kadar kopuk rakamlarla açiklanan rekolte miktarlari ilgili herkesin kafasini karistirirken, hangi rakamin dogru olugu bilmeceye dönüstü.
Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan, “Biz Bakanligin yaptigi rekolte çalismasini dikkate aliyoruz. Çünkü o çalismada her kurumun temsilcisi var. Asil, Tarim Bakanliginin açikladigi rekolteye itibar etmek lazim.” dedi.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan, 2021 yilinda farkli kurumlarin çok farkli rekolte tahmini açikladigini ancak kendilerinin sadece Tarim Bakanligi’nin açikladigi rekolte tahminine itibar ettiklerini ifade etti.
Tarim Bakanliginin tarihte ilk kez, bir yil içinde ikinci kez rekolte tespit çalismasi yaptigini vurgulayan Soydan gazetemize yaptigi açiklamasinda, tespit komisyonundaki teknik elemanlarin çok özverili bir sekilde çalisma yürüttüklerini, dolayisiyla bu rekolte tespit çalismasinda da dogru neyse onu açiklayacaklarini, yanlis bir rekolte açiklamayacagini belirtti.
Rekolte tespiti, 10 kurumun temsilcilerinin bulundugu komisyonca yapiliyor
Rekolte tespit çalismalarinin 10 kurumun temsilcilerinin yer aldigi komisyonca yapildigini söyleyen Soydan, “Daha önceki yillarda her kurum ayri ayri rekolte çalismalari yapardi. 2003 yilindan sonra Tarim Bakanligi özellikle diger kurumlarin rekolte çalismalarini yasaklayarak tek çati altinda Bakanligin bünyesinde tüm sektör temsilcilerinin üye vererek bir komisyon marifetiyle rekolte çalismalari karari alindi. 10 kurumun temsilcilerinin bulundugu komisyon 15 günlük bir çalismayla rekolte çalismalarini yapiyor.” dedi.
Sadece Tarim Bakanliginin açikladigi rekolte tahminine itibar etmek lazim
Kendilerinin sadece Tarim Bakanliginin yaptigi rekolte tespitine itibar ettiklerini söyleyen Soydan, “Komisyonda Fiskobirlik, TMO, Ihracatçilar Birligi, Ulusal Findik Konseyi, Tarim Il Müdürlügü, Ziraat Odalari, Borsa, Ticaret Odalari, Üniversite bunlarin hepsinin teknik elemanlari sahada çalisarak rekolte çalismasini 15 günlük süre ile yapiyor. Bizde Bakanligin yaptigi rekolte çalismasini dikkate aliyoruz. Çünkü her kurumun bir temsilcisi var. Ama farkli farkli kurumlar rekolte açikliyor. Burada Tarim Bakanliginin açikladigi rekolteye itibar etmek lazim. Rekolte çok olsun, az olsun. Biz onun neden çok neden az diye bir elestirimiz falan da yok.” ifadelerinde bulundu.
Farkli kurumlarin farkli rekolte açiklamalari kafa karistiriyor
Farkli kurumlarin farkli rekolte açiklamalarinin kafa karistirdigini vurgulayan Soydan söyle devam etti; “Zaten üreticimizde bahçesine çok ciddi sekilde bakiyor. Bu verim ve kaliteye yansiyacaktir. Önemli olan üreticimizin çok üretmesi, findiginin çok olmasi. Ama tabi ki bunun yaninda findik fiyatlarinin istikrarinin devam etmesi. Yani rekolteye çok takilmaya gerek yok. Ama maalesef farkli rekolte açiklamalari da yine kafa karistiriyor. Ama biz Tarim Bakanligi bünyesinde yapilan rekolteye itibar ediyoruz. Tüm üretici ve kamuoyunun da buna itibar etmesi gerekir.
Bakanlik, tarihinde ilk kez ikinci kez rekolte tahmini çalismasi yapiyor
Tarim Bakanligi’ndan komisyonlara yeniden rekolte tespiti yapilmasi için bir yazi geldi. Bakanlik tarihinde bir yil içinde ilk kez iki sefer rekolte tahmin çalismasi yapiliyor. Ama biz birinci yapilan çalismalarin dogru olduguna komisyon üyesi arkadaslarimizin çok ciddi özverili çalistigina inaniyoruz. Yanlis olan bir seyi de açiklayacaklarini zannetmiyoruz. Dogru neyse tekrar kamuoyuna açiklayacaklardir. Komisyon üyeleri de bununla ilgili bir çalisma yapiyor. Teknik elemanlarin çok özverili bir rekolte çalismasi yaptigina inaniyoruz. Ordu’da 400 noktada rekolte ile ilgili bir çalisma yaptilar. Teknik eleman arkadaslar bu isi bilimsel yönden bilen insanlar. Onlarin yaptigi rekolte çalismalarinin dogruluguna da inaniyoruz. Tekrar yapilan rekoltenin dogru bir sekilde sonuçlanacagina inaniyoruz. Bununla ilgili bir sikinti olacagini düsünmüyoruz. Gerçek neyse onu komisyon üyeleri ortaya çikaracaktir. Biz bu konulari yakinen takip ediyoruz. Üreticilerimiz hiçbir zaman rekolte üzerinden panik yapmasin. Yani findik fiyatlarinin devletin müdahalesiyle en iyi sekilde istikrarini koruyacaktir. Hasattan önce de fiyatlar açiklanacaktir ve üretici panik yapmasan bahçesine güle oynaya bahçesine girmesini istiyoruz. ”
Ünye KENT Haber