Gülyalı’dan Ünye’ye kıyılar halka açık kalmalı

Gülyalı’dan Ünye’ye kıyılar halka açık kalmalı

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, Gülyalı’dan Ünye-Terme sınırına adar tüm kıyının vatandaşın kullanımına açık olması gerektiğini belirterek;

“Tüm alanin kendi bakir niteliginin korunarak halkin kullanimina açilmasi lazim” dedi.

 

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Mekansal Planlama Genel Müdürlügü Ordu, Giresun, Trabzon‘un Bütünlesik Kiyi Alanlari Planlamasi isini ihale etti.  Ihale ile ilgili veri listesi çerçevesinde Mekansal Planlar Yapim Yönetmeligi’nin 8. Maddesi uyarinca TMMOB Mimarlar Odasi Genel Merkezi’nden kurum görüsü istendi. Mimarlar Odasi’nin Ordu, Giresun, Trabzon subelerinin ortak çalismasiyla bir rapor hazirlanarak ilgili bakanliga sunulmak üzere Mimarlar Odasi Genel Merkezi’ne gönderdi.

 

Sadece kiyiyi degil ilin tamamini kapsiyor  

Ordu Mimarlar Odasi Baskani Havva Güner Eris konuyla ilgili olarak,  “Çevre ve Sehircilik Bakanligi daha önce Mugla, Balikesir ve Çanakkale‘de de ayni çalismayi yapti.. Simdi Karadeniz’de yapmayi tasarliyor.  Bunun için kiyisi olan birkaç sehri birlestirerek ‘bütünlesik kiyi plani’ adi altinda bir plan hazirliyor. Burada aslinda sadece kiyi aksini ele almiyor, daha genis bir gözle olaya yaklasiyor.

Tepki çeken plan örnekleri de var

Bu çalisma çök önemli. Bir anlamda kiyilarin gelecegi belirlenecek. Ancak bu sehirlerin de geleceginin belirlenmesi anlamina gelecek.  Öyle plan çalismalari var ki büyük tepki çekti. Mugla, Balikesir ve Çanakkale’deki planlar gibi. Oralardaki mimarlar odasi dava asamasina geçti. Çünkü o planlarin birinde 50 kilometrekarelik bir dolgu alani ön görülmüs ve burayi sanayi alani olarak belirlemisler. Biz önce görüsümüzü bildiriyoruz  kayda alinmaz ise dava açiyoruz.         

Samsun-Trabzon gibi olmadik olmamaliyiz

Bizim bu tür planlar karsisindaki ana felsefemiz su; çevre korunmali, dogal denge korunmali, bütün insanlarin çevre sartlarindan faydalanmasi saglanmali,  herhangi bir yer kapatilarak tekellesme olusturulmamali. Ordu aksinda bizi Samsun’dan ve Trabzon’dan, kismen de Giresun’dan ayiran ve Rize’den tamamen ayiran en önemli özellik  Karadeniz sahil yolunun dolgu olmayisidir. Dolayisiyla biz kendi cografik kiyi alanini kullanabilen bir ilin insanlariyiz.

Gülyali’dan Ünye’ye kiyilarda tekel olusmamali

O nedenle bu durum planda göz önünde tutulmali. Biz bu durumu tamamiyla iyilestirerek kullanima açilmasi hedefi içinde olmaliyiz. Altinordu için düsünürsek Turnasuyu’ndan Cumhuriyet mahallesine Ordu olarak düsündügümüz zaman Gülyali’dan Ünye-Terme sinirina adar tüm kiyinin vatandasin kullanimina açik olmasi lazim. Hiçbir sekilde dolgu  yapilarak üzerinde herhangi bir alan tasarrufunun yapilmamasi lazim. Tüm alanin kendi bakir niteliginin korunarak halkin kullanimina açilmasi lazim.

 

Betona bogulmayalim nefes alalim

Biz Ordu olarak turizm sehri olalim metropole asla dönüsmeyelim. Metropol demek fazla yogunluk demek. Biz turizm sehri olalim, sakin sehir olalim, nefes alinabilen yasanabilen bir sehir olalim. Dolayisiyla yapilacak olan bütünlesik kiyi planinda bu kavram gözetlenerek, halkin kiyilara erisebilirliginin daha kolay olmasini saglamak gözetilmeli diyoruz. O nedenle yapilmasi gerekeni halkin kiyilara halka erisebilirliginin daha kolay olmasinin saglanmasi, dolgu yapilmamasi olarak özetleyebilirim. Teknik anlamda Ordu’nun bir turizm sehri olma potansiyeli çok yüksektir.  Baska bir tanima girmeden kiyi planini ele alalim diyorum.” 

 Ordu Olay