Kahverengi kokarcayla mücadele için Ünye’den seferberlik çağrısı

Ünye Ziraat Odası tarafından ilçedeki mahalle muhtarları ve Ziraat Odası delegelerine yönelik Kahverengi Kokarca ile mücadele eğitimi verildi, fındık ürününü tehdit eden böceğe karşı seferberlik çağrısı yapıldı.

Ekonomi 25.04.2024 13:55:00 686 0
Kahverengi kokarcayla mücadele için Ünye’den seferberlik çağrısı

Ünye Ziraat Odası ev sahipliğinde, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde ilçedeki 85 mahalle muhtarı ve Ziraat Odası delegelerine yönelik toplantı düzenlendi. 

Toplantıda Kaymakam Ayhan Işık, Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Dost Fındık Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı Osman Atik, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman yaptıkları konuşmalarda fındık ürününü tehdit eden zararlının oluşturduğu tehdide dikkat çektiler. 

-Tehlikeli ve istilacı bir böcekle karşı karşıyayız -

Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman, çok tehlikeli istilacı bir böcekle karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. 

Kahverengi kokarca böceği zararlısının fındık ürünü başta olmak üzere 300 ürünü tehdit ettiğini belirten Sarıkahraman, tehlikenin boyutunun idrak edilemediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Sıkıntılı bir süreçle karşı karşıyayız. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz ve Ziraat mühendislerimiz 1 yıl boyunca bizimde içinde bulunduğumuz bir katılımla köy köy belde belde eğitimler verdi, vermeye de devam ediyoruz. Ancak çok anlatabildiğimizi ya da karşı tarafın çok anlayabildiğini söyleyemiyorum. Anlatamıyoruz ya da karşı taraf anlamıyor halen. Bu zararı biz hissedeceğiz. 

-“Fatsa bu sene fındıklarını satamadılar” -

Kahverengi Kokarca 300 meyve ve sebzeye zarar verebiliyor. Biberinden patlıcanına, elmasından armuduna hele hele ki bizim geçim kaynağımız can suyumuz, can damarımız fındığa çok zarar veriyor. Komşu ilçemiz Fatsa bu sene fındıklarını satamadılar. Bununla alakalı mücadele etmezsek eğer mücadeleden kaçarsak ben ilaç atarken komşumu uyandırmazsam, onu ikna etmezsem gerçekten zararı çok olacak. Bu konuyla alakalı birbirimizi ikna etmek durumundayız. 

Bu mücadeleyi tek başımıza mı yapmalıyız? Hayır. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ki Karayollarının refüj alanları içerisindeki süs bitkilerinin içinde yoğun bir şekilde kokarca gördüm. Zakkumların diplerinde özellikle, palmiyelerin içlerinde. Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, bizler, Valilikler, Kaymakamlıklar hep beraber yapmamız lazım. Ama işin esas lokomotifi mahalle muhtarlarımız. Sizler olmadan, heyetiniz olmadan bu işin üstesinden gelmemiz çok zor. Mutlak suretle bir birimizi otokontrol yoluyla takip etmemiz lazım. Bir birimizi ikna ederek bu işin üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum.” 

Atik: Bölgesel olarak istilaya uğramış durumdayız

Ünye Dost Fındık Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı Osman Atik, söz alarak şunları söyledi:

“İstilalar sadece silahla olmuyor. İstilalar bazen böyle maalesef biyolojik şartlarda da oluyor. Biz şuanda bölgesel olarak istilaya uğramış durumdayız. Eğer bunlarla başkanlarımın anlattığı şekilde mücadele edemezsek ilerleyen günlerde toplayacak fındık, yiyecek meyve veya sebze bulamayacağız. Bunun için yapılması gereken her şeyi en üst seviyede yapmaya azami hepimiz beraber gayret göstermeliyiz.  Bu sene Fatsa bölgesinin yaşadığı bir sıkıntı var. O bölgede inanılmaz yoğun bir kahverengi kokarca istilasına uğramıştı ve inanın son dakikaya kadar o bölgenin fındıkları maalesef satılamadı. Tüccarlardan fındık geri geldi. Tüccarlardan giden fındıkta fabrikalardan geri geldi. Şimdi bu oran az olduğu için bir şekilde elden çıktı. Bu oran çok olsaydı maalesef satabilecek bir pazar bulamayacaktık. Kahverengi kokarcanın zarar verdiği fındığın şekli bizim bildiğimiz fındığın şekli şemalinden çıkıyor. Onu elinize aldığınızda inanın sizde yemek istemezsiniz. Onun için burada yetkililerin anlattığı örnekleri çok iyi dinleyerek, düşünerek gerekli olan bütün mücadeleyi elbirliği ile verelim. Ben bu çalışmanın içine mutlaka Diyanet İşlerinin de katılması, Cuma hutbelerinde bunu mutlaka halkımıza anlatılmasını tavsiye ediyorum.”

-“Asla panik yapmayacağız” -

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, bölgeyi istila eden Kahverengi Kokarca zararlısıyla mücadelenin önemli olduğunu söyledi. 

Mücadelenin başarılı sonuç alabilmek adına bir süre devam etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

“Mücadele önemli ama asla panik yapmamızı gerektirecek şekilde değil. Üstünde hep beraber yoğun olarak duruyoruz. Ama asla panik yapmayacağız, yapılması gerekenleri yapacağız. Kışlak mücadelesi çok çok önemli dedik. O dönemde tüm sektör paydaşları ile iş birliği halinde 40 tane kışlakta ilaçlama yaptık. Eğer bu ilaçlamalar yapılmasaydı bugün sokakta yürüdüğümüz yerde suratımıza kokarca çarpacaktı. O kadar yoğunlaşacaktı. Bazı sosyal medya hesaplarında kokarcanın ne kadar yoğun olduğunu göstermek, dikkat çekmek amaçlı paylaşımlar yapılıyor. Dikkat ederseniz o paylaşımlardaki kokarcaların neredeyse tamamı ölü kokarcalar. İmha edilmiş kokarcalar. Bu yapılan çalışmanın aslında başarısını ortaya koyuyor. 

-“Bir süre gündemimizi meşgul edecek” -

Biz şuana kadar yapılması gereken çalışmaları hep birlikte yaptık. Bu sadece benim, Tarım Teşkilatının, Ziraat Odası’nın veya kaymakamlığın veya belediyenin veya bir başkasının çalışması değil. Bunu hep beraber birlikte hareket ettiğimiz sürece yok edeceğiz. Bu sene hemen yaptık, bitti böyle bir şey yok. Bu bir süre gündemimizi meşgul edecek. Biz bu kokarca ile alakalı bir süre bahçelerimizde, evlerimizde göreceğiz. Ama bununla mücadele edeceğiz. Yapacağımız şey bu. 

Şu dönemde kokarcalar kışlaklardan çıkış aşamasında. Bir kısmı çıktı, bir kısmı kışlaklarda. İmha işlemini kışlaklardan çıkmadan bir kez daha yapacağız. Halk sağlığı ilaçları ile ilaçlayacağız. O kışlaklarda kalanların da çıkışını önleyeceğiz. Kışlaktan çıkanlar ise çıktığı kışlağın hemen yanı başındaki ağaçların ve fındık ocaklarının üzerinde ve oralarda beslenmeye çalışıyor. Bizim kışlak harici ilaçlamada ilk önceliğimiz kışlağın etrafındaki fındık ocakları. O dalları bir beyaz çarşafın üzerine silkeleyin. Eğer kokarca düşüyorsa o ocakları ilaçlayacağız. Daha kışlağın etrafındalar. Daha sonra bahçelere yayılacaklar. O esnada da fındık kurdu ilaçlama dönemi geliyor. O dönemde yapacağımız ilaçlama ile henüz kokarcalar yumurtlamaya başlamadan işte o fındık kurdu ile mücadele döneminde bahçelere yapacağımız mücadele çalışmalarıyla da olayı orada büyük oranda bitireceğiz. 

-“Biyolojik mücadelede etkili olan Samuray arısı” -

Biyolojik mücadelede etkili olan Samuray arısı da mayıs sonu haziran ayı gibi Ordu’da doğaya salınacak ve hep beraber yapacağımız bu mücadele çalışmalarıyla zararlının yaratmış olduğu, yaratacağı zararı minimize etmiş olacağız. 

Muhtarlarımız mahallelerinde üreticilerinizi duyarlı olmaya, son olarak kışlakları kontrol edip oralarda kokarca varsa ilaçlansın. Bu çalışma yapılığı takdirde bizim işimiz daha kolaylaşacaktır. Hep beraber başaracağız.” 

Kaymakam Işık: İlçemizde bir farkındalık ve mücadele ile ilgili de bir kararlılık oluştuğunu görüyoruz

Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Kahverengi Kokarca ile ilgili haftalık olarak mahallelerde bilgilendirme toplantıları yaptıklarını belirterek, “Bununla ilgili ilçemizde bir farkındalık ve mücadele ile ilgili de bir kararlılık oluştuğunu görüyoruz. Bu toplantıyı organize eden Ziraat Odası Başkanımıza ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

Konuşmaların ardından Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, katılımcılara kahverengi kokarca böceğiyle mücadele yöntemleri anlatıldı. 

Ünye Kent Haber


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593