Kore Savaşı 1950-1953 Kore Savaşına giden Ünyeliler

Çok uzaklarda, Asya kıtasının ucunda geçen bu savaşı bugün çok az kişi hatırlar. Kore Savaşı unutulmuş, ama Türk askerinin yazdığı destan unutulmamış, Koreliler yardımlarına koşan Türk Milleti’ni unutmamıştır.

Araştırma 18.02.2019 08:46:35 6605 0
Kore Savaşı 1950-1953  Kore Savaşına giden  Ünyeliler

Kore Savasi Nedir?

Kore “sabah ülkesi” anlamina gelmektedir. Kore Savasi 1950 yilinda Rusya ve Çin askerlerinin kuzeyden Kore’yi isgal etmeleri ile baslamisti, Kore’yi savunma görevi üstlenen Birlesmis Milletler Gücü’ne Türkiye 5 bin 500 kisilik bir Tugay ile katildi.

1945 yilinda Kore,  kuzeyi Sovyetler Birligi, güneyi de ABD’nin isgali altinda olmak üzere fiilen ikiye bölünmüstü. Kuzey Kore aniden Güney Kore’yi isgale basladi. Bunun üzerine Birlesmis Milletler Kuzey Kore’ye savas karari aldi.

Kore Savasi’na 16 ülke askeri birlik ile 6 ülke ise tibbi yardim araçlariyla katilmislardir.

Türkiye, ise bir tugay ile katilmistir.. -

Ilk Türk kafilesi 25 Eylül 1950 tarihinde Iskenderun Limani’ndan hareket etmis, Tuggeneral Tahsin Yazici’nin komutasindaki 5 bin 083 kisilik Türk Tugayi Kore’nin güneyindeki Pusan Limani’nda BM Kuvvetleri’ne katilarak savasin sona erdigi 1953 tarihine kadar; savasin her safhasinda görev almistir.

 

Türk Tugay’inin kod adi

North Star - Kuzey Yildizi idi.

Türk Tugayi 26 Kasim 1950’de Kunuri’de kendisini kusatan düsman çemberini yararak, çok zayiat vermesine ragmen imhadan kurtulmayi basarmistir. Türk Tugay’i, savasin kaderini degistirmis. Kunuri ve Kumyangjang-ni Muharebeleri ile yenilmez diye nitelenen Çin ordularini yenerek BM kuvvetlerini büyük bir hezimetten kurtarmistir.

Kore savaslarinda Türk Tugayi’nda 741 asker sehit olmus 2 bin 147’si yaralanmistir. 234 askerimiz esir düsmüs. 175 askerimiz ise kayip olmustur. Kore Savasi Türk ve Güney Kore halki arasinda sarsilmaz bir kardeslik bagi olusturmustur..

 

Ünye’den Kore’ye

Kore Savasi’na birer sene ara ile üç kafile gönderildi.. Gidenler arasinda  yirmi bir Ünyeli vardi.. Bu yirmi bir Ünyelinin isimleri söyledir.

Muammer Soysal, Mustafa Aslan, Hüseyin Aydin, Ismail Baltaci, Fevzi Kiliç, Yalçin Tasçioglu, Turgut Tatoglu, Ibrahim Bulat, Alaattin Baylav, Hüseyin Çayirezmez, Hüseyin Aksu, Emin Kavuncu, Hüseyin Özdamar, Ismail Sezer, Mahmut Kündür, Recai Sirmabiyik, Münir Özalp, Nuri Ocak, Ahmet Uzun, Dursun Ali Tombul, Mehmet Elmacioglu.

Ünye Muharip Gaziler Dernegi Baskani kendisi de bir Kore Gazisi olan Yalçin Tasçioglun’dan aldigimiz bilgilere göre, bunlardan bugün dört kisi hayatta kalmistir.

Kore Savasinda sehit olan Ünyeli yoktur.

Agir yarali ve yarali vardir. Agir yaralilardan Hüseyin Çayirezmez ilk giden kafileden olup Kunuri savasinda ayagindan ve sirtindan yaralanmistir. Hüseyin Çayirezmez dönüsünde Ünye’de bir kahraman gibi törenle karsilanmis, kendisinse ödül olarak bir ev, arsa ve nakit para verilmistir. Yaralilardan biri de Yalçin Tasçiogludur. Yalçin Tasçioglu da bir havan topu saldirisi altinda gözünden ve sirtindan yaralanmistir.

Ünye Muharip Gaziler Dernegi Baskani Kore Gazisi

Yalçin Tasçioglu’na sorduk:

 

Nasil gittiler?

Gidenler birliklerinde zaten askerdiler, birçogu seçilerek birçogu da gönüllü gitti

Ilk yaralilar nasil geldi, kimlerdi?

Ilk yarali Hüseyin Çayirezmez’di.. Ayagindan ve omzundan yaralanmisti. Ona Ünye’de dönüsünde muhtesem bir karsilama töreni yapildi.. Belediye ev ve arsa ile ödüllendirdi. Hayati boyunca ayagindaki yaradan dolayi topal dolasti.

Ilk ölenler kimler?

Resmi kayitlarda ölen bir Ünyeli yok. Fakat Ankara’daki Kore Sehitleri mezarliginda Torunoglu diye biri var. Arastirdik kim oldugunu bulamadik

Bugün kaç  gazi hayatta?

Sua anda ben de olmak üzere hayatta olan dört Ünyeli Kore Gazisi bulunmaktadir..

Ne is yapiyorlar?

Çogu emeklidirler, yaslidirlar bir is yapacak durumda degillerdir..

Koreliler bize nasil bakiyorlar?

Koreliler bize olan minnet borçlarini unutamiyorlar. Her firsatta bunu belirtiyorlar.. Kore Cumhurbaskani özel bir yazi ile bizi Kore’ye davet etti. Yine bize gelen bir yazida gazilerin torunlarina okul yardimi yapmak istiyorlar.

Siz nasil gittiniz ne yaptiniz?

Ben birligimde bir birbuçuk aylik askerdim, Kore’ye seçildim.

Kiyafetler duruyor mu?

Kiyafetlerimiz maalesef durmuyor.

 

Sonuç

Bugün Kore’de Pusan sehitliginde 750 sehidimiz yatmaktadir.

Türklerin Kore Destani bütün dünyaya savasçi ve insancil bir millet oldugumuzu bir kere daha kanitlamistir.

Agir yarali bacagina ragmen bir Amerikan askerini sabaha kadar sirtinda tasiyarak hayatini kurtaran bir askerimizi Amerika devlet protokolü ile agirlamisti..

Kore konusunu burada baglarken dünya basininda o yillarda yer almis birkaç satiri yazmadan geçemeyecegiz:

 “Türkler kahramanin da kahramanidirlar.” (General Mc Arthur)

“Türklerin Kunuri’de gösterdikleri kahramanlik, sanli tarihlerine layikti, bütün dünya onlara hayran kaldi” (Figaro)
“Türklerin kahramanliklarini anlatacak kelime bulmak mümkün degil” (Abend Post)

Kaynak: Canik Dergisi


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593