Külleme hastalığına hazırlıklı olalım

Külleme hastalığına hazırlıklı olalım

Ordu İl Tarım Müdürlüğü’nce, fındık bahçelerinde görülen, bitkiye ve ürüne zarar vererek verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen külleme hastalığına karşı mücadele zamanının yaklaştığı belirtilerek, hazırlıklı olunması istendi

Findik bitkisinin önemli hastaliklarindan olan külleme hastaligi bir fungus olup, kisi yere dökülen yapraklarda hastalikli bitki artiklarinda geçirdigi belirtilen belirtilen Ordu Il Müdürlügü açiklamasinda konu ile ilgili olarak sunlar söylendi;

Hastalik rüzgarla tasinir

“Hastalik ilkbaharda gelismekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalik rüzgarla tasinarak bitkiden bitkiye yayilir. Külleme hastaliginda, yapraklardaki belirtiler yapragin her iki yüzeyinde de olusabilir. Hastalik etmeninin, yapraklarin alt kisimlarinda gelismesi ile ilk baslarda üst kisimlarda renk açilimlari, sarimsi beneklenme seklinde lekeler olusur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengilesmeye, gevreklesmeye ve kivrilmaya baslar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmis gibi bir görüntü olusmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlasma ve kahverengilesme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastaliga yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir.

Kültürel mücadele ihmal edilmemeli

Kültürel mücadele yöntemleri olarak; bulasma kaynaklarinin azaltilmasi için yere dökülen yapraklar ile hastalikli bitki artiklari toplanmali, bulasik dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli isiklanma saglamak için budama ve yabanci ot mücadelesine önem verilmelidir.

Hava durumu izlenerek ilaçlama yapilmali

Kimyasal mücadele olarak; Ilimizde hava sicakliklarinin ani artmasina bagli olarak, hastalik Nisan ayi ortalarindan itibaren görülmeye baslar. Hastalik bahçede ilk defa çikiyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya baslanir. Daha önceki yillarda hastalik görülmüs ise belirtiler görülmeden önce, çotanak baglama döneminde, ilaçlamaya baslanir. Hastaligin siddeti, iklim kosullari ve ilacin etki süresi dikkate alinarak ikinci ve diger ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. Bakanlik tarafindan ruhsatlandirilmis bitki koruma ürünleri tavsiyesine uygun olarak kullanilmalidir. Ilaçlamada sirt pülveriztörü mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülvarizatörü kullanilmalidir. Ilaçlama tüm bitki yüzeyini kaplayacak sekilde yapilmalidir. Ilaç etiketi mutlaka okunmali, tavsiyeli ürüne, kullanma zamanina ve dozuna mutlaka uymaliyiz.Kimyasal mücadele iyi bir kaplama saglayacak sekilde yapilmalidir. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sicak olan günlerde ilaçlama yapilmamalidir. Ilaçlama esnasinda tüm koruyucu önlemler alinmali, hiçbir sey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalidir. Ilaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yikanmalidir.              

Arilara dikkat…

Ilimizin findiktan sonra diger önemli bir geçim kaynagi da ariciliktir. Arilarin zarar görmemesi için su içtigi kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulastirilmamasi, ilaçlamalarin aksam üzeri veya sabahin erken saatlerinde, arilarin uçus yapmadiklari zamanda yapilmasi ayrica zirai mücadele zamani gelmeden bir hafta önceden aricilarimizin arilarini mümkün mertebe 6 km. uzaga yerlestirmeleri gerekmektedir.

Ordu Il Tarim