Ordu’da fındıkta verimlilik artırılıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin FINVER Projesi kapsamında 1000 dönüm fındık bahçesinde kahverengi kokarca ile etkin mücadele yürütülüyor

Aktüel 23.06.2025 16:48:00 988 0
Ordu’da fındıkta verimlilik artırılıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin, fındık üretiminde verimliliği artırmak ve atıl durumdaki bahçeleri ekonomiye kazandırmak amacıyla başlattığı FINVER (Fındık Verimliliği) Projesi kapsamında kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadele çalışmaları sürüyor. Üreticilerden 5 yıllığına kiralanan 1000 dönüm fındık bahçesinde yapılan uygulamalarla, ürün kalitesinde ve verimde ciddi artışlar gözlemlendi.

4 yılda 300 dönümden 1000 dönüme

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde 4 yıl önce başlatılan FINVER Projesi, ilk yılında 300 dönüm alanda uygulanmaya başlandı. Bugün ise proje, üreticilerden 5 yıllığına kiralanan toplam 1000 dönüm fındık bahçesiyle önemli bir tarımsal dönüşüm örneği haline geldi.

ORTAR A.Ş tarafından yürütülen projede, ziraat mühendisleri eşliğinde bahçelere bakım, besleme, gübreleme, kireçleme, bordo bulamacı ve dip sürgünü temizliği gibi modern tarım uygulamaları yapılıyor. Bu uygulamalar sayesinde hem fındık kalitesi yükseliyor hem de bahçeler üretime yeniden kazandırılıyor.

Kahverengi kokarca ile yoğun mücadele

Yeni hasat sezonuna hazırlık kapsamında projeye dahil bahçelerde kahverengi kokarca zararlısına karşı yoğun ilaçlama çalışmaları başlatıldı. Zararlının yayılımını kontrol altına almak için yapılan düzenli ve hedefe yönelik uygulamalar, sahada olumlu sonuçlar veriyor.

ORTAR A.Ş Ziraat Mühendisi Abdülkerim Kurucu, mücadelede yalnızca kimyasal yöntemlerin değil, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemlerinin de kullanıldığını belirtti. 

Kurucu, “Tuzaklama sistemleri ve doğal düşman salımı gibi doğa dostu uygulamaları entegre ettik. Bu sayede sürdürülebilir ve çevreyle uyumlu bir mücadele yürütüyoruz” dedi.

Ürün kalitesi ve verimlilikte artış

Zararlı popülasyonunun azalmaya başladığını kaydeden Kurucu, “Yaptığımız çalışmaların etkisi sahada net bir şekilde görülüyor. Ürün kalitesinde ve verimlilikte gözle görülür artışlar yaşanıyor. Bu da projenin ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kurucu ayrıca, üreticilerin de sürece aktif olarak dahil edildiğini ve bilinçlendirme faaliyetlerinin aralıksız sürdüğünü vurguladı.

Ordu tarımında model oluyor

FINVER Projesi, yalnızca fındık üretiminde verimliliği artırmakla kalmıyor, aynı zamanda Ordu’daki tarım politikalarının dönüşümüne de öncülük ediyor. Başkan Güler’in vizyonuyla hayata geçirilen bu model, diğer bölgelerde de örnek alınabilecek bir kalkınma hamlesi olarak dikkat çekiyor.

Ünye Kent / Haber Merkezi 

  • Salı 27.6 ° / 20.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 28.8 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Perşembe 29.2 ° / 18.8 ° Güneşli
  • BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,13
  • EURO

    46,88% -0,35
  • GRAM ALTIN

    4329,44% -0,12
  • Ç. ALTIN

    6901,12% 0,03

Ordu

15.07.2025

  • İMSAK 03:09
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:40
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 20:07
  • YATSI 21:52
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593