“Parlamenterlere ayrıcalık kamu vicdanını rahatsız eder!”

CHP Ünye ilçe Başkanı İsa Maral, yeni ve eski milletvekillerinin trafik cezasından muaf tutulması kararının kamu vicdanını rahatsız eden bir uygulama olduğunu belirterek, bu uygulamaya onay verilmemesi gerektiğini söyledi.

Siyaset 11.02.2025 08:30:00 543 0
“Parlamenterlere ayrıcalık kamu vicdanını rahatsız eder!”

“Parlamenterlere böyle ayrıcalıklar sağlamanın ötesinde, parlamenterlerin kendi görevlerini yaparken engellenmemesi gerekiyor.” diyen Başkan Maral, muhalefet parlamenterleri üzerinde ağır baskı olduğunu, kürsü dokunulmazlığının dışında da her ağzını açan parlamentere döneminin sonunda yargılanmayı gerektirecek davalar açıldığına dikkat çekti. 

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, milletvekillerine sağlanan "Ceza Muafiyeti" hakkının kapsamı genişletilmesi kararı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından onaylanırsa yürürlüğe girecek. Karar kabul edildiği takdirde mevcut milletvekillerinin 2 aracı, eski milletvekillerinin de bir aracı trafik cezasından muaf olacak.

Milletvekili araçlarının plakaları trafik müdürlüklerinde kayda alınıyor ve cezadan muaf tutuluyor. Plakaya trafik cezası yazılırsa tutanaklar da vekile değil, TBMM’ye gönderiliyor. Ceza, Meclis bütçesinden ödeniyor. Daha önce milletvekilliği sona erdiğinde bu hak da sona eriyordu; şimdi ömür boyu trafik cezası muafiyeti getirildi.

Bu gelişmeye bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ünye İlçe Başkanı İsa Maral’dan geldi.

-Maral: Kamu vicdanını rahatsız eden bir uygulama -

 Başkan İsa Maral, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yeni ve eski Milletvekillerinin trafik cezasından muaf tutulmasının kamu vicdanını rahatsız eden bir uygulama olduğunu vurgulayarak tepki gösterdi. 

Muhalefet Milletvekillerinin üstünde yoğun bir baskı olduğuna vurgu yapan İsa Maral, bu uygulama yerine fikir özgürlüğü ilkesine odaklanılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Demokrasilerde parlamenterlere bazı ayrıcalıklar tanınmıştır çoğu ülkede. Parlamenter sisteme geçildikten sonra parlamentoların gelişimine bakarsak ilk başlarda İngiltere’de olsun, Kıta Avrupası’nda olsun parlamenterlerin maaşları yoktu ve varlıklı sınıflardan gelenler parlamenterlik yapıyordu ve geçim sıkıntıları yoktu. Daha sonra ki yıllarda bunun bir eşitsizlik yarattığı, hali vakti yerinde olanların parlamenter olmasının önüne geçmek amaçlı parlamenterlere maaş bağlanması gündeme geldi. Bu konuda bizim parlamentomuza da baktığımız zaman 1980 öncesi, 12 Eylül öncesi parlamenter maaşları, başbakanlık müsteşarlık maaşının 4’te 3’ünü geçmeyecek şekilde ayarlanmıştı. Yani bu ülkede 1980’den önce ki Başbakanlık yapan Başbakanların tümü kendi müsteşarlarının yüzde 75’i kadar maaş aldılar. Daha sonra 12 Eylül sonrası Anavatan döneminde bunun bazı istisnaları oldu. Bu kapsamda parlamenterlerin bir kısmı liste dışı kaldığı için Anavatan Partisi hükümetini düşürmek için gen soru vermeye kalktı. Bu sırada emekli parlamenterin maaşlarında orantısız ciddi bir artış yapıldı. Daha sonra parlamenterlerin maaşlarının normal devlet memurlarına olan orantısı endekslenme olayı ortadan kaldırdılar. Daha sonra bu maaşla da kalmadı özlük hakları ile bunu yapmaya başladılar.

-“Bu ve bu tür uygulamalar, eşitlik ilkesini ortadan kaldıran uygulamalar” -

Bugün gördüğümüz gibi trafik cezalarından muaf tutulması, kırmızı ışıkta geçilmesinin sağlanması gibi ayrıcalıklar, bunun gibi uygulamalar eşitlik ilkesini ortadan kaldıran ve ayrıcalıklı bir yönetici sınıf oluşturan uygulamalar. Buna şu şekilde bakmamamız lazım, görevi kolay yapma anlamında bu ayrıcalıkların sağlandığı şeklinde geçiştirmemek lazım bu konuyu. Kaldı ki mevcut parlamenterlerde bu zaten vardı. Emekli parlamenterlere de bunun sağlanması eşitlik, anayasanın temel hak ve hürriyetleri açısından da biz sakıncalı görüyoruz. Her kim buna imza atarsa, her kim bu doğrultuda oy kullanırsa yanlış yapılmış olur. 

-“Parlamenterlere böyle ayrıcalıklar sağlamanın ötesinde, fikir hürriyetinin olması gerekiyor” -

Parlamenterlere böyle ayrıcalıklar sağlamanın ötesinde, parlamenterlerin kendi görevlerini yaparken engellenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Muhalefet parlamenterleri üzerinde ağır bir baskı, ağır bir iklim var şuan Türkiye’de. Kürsü dokunulmazlığının dışında da her ağzını açan parlamentere döneminin sonunda yargılanmayı gerektirecek davalar açılıyor. Bunlar yanlış. Fikir hürriyetinin olması gerekiyor. Daha çok o konulara yönelinmesi lazım. 

-“Bu kamu vicdanını rahatsız eden bir uygulama” -

Parlamenterlerin rahat görev yapması, görev koşullarının iyileştirilmesini, çakarlı araba kullanma, trafik cezası ödememe konusuna indirgememek lazım. Toplumsal olaylarda, gösterilerde parlamenterlerin engellenmemesi gerekiyor. Çoğu defa halkın haklı isyanlarına yardımcı olmak isteten parlamenterler bile kolluk güçlerince engelleniyor, onlara odaklanılması lazım. Yoksa bu kamu vicdanını rahatsız eden bir uygulama.” 

Ünye Kent / Yücel Arslanteke 

 

  • Pazartesi 21.3 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 13.5 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 4.3 ° / 1.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • BIST 100

    10876,76%0,33
  • DOLAR

    36,66% 0,08
  • EURO

    39,97% 0,24
  • GRAM ALTIN

    3529,78% 0,39
  • Ç. ALTIN

    5676,40% 0,12

Ordu

17.03.2025

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:42
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 18:44
  • YATSI 20:03
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593