12-15 Ocak’ta Ünye Ramada Resort by Wyndham’da düzenlenen çalıştayda birçok üniversiteden, kurum ve kuruluşlardan çok sayıda katılımcı yer aldı.
Konuyla ilgili olarak yapılan bilgilendirme aaçıklamasında şöyle denildi; “Sagalassos Toplantılarını ilk kez 2018 yılında Burdur Ağlasun ilçesinde, Sagalassos Antik Kentinin eteklerindeki bir otel de yaptık. İTÜ Ekonomik ve Sosyal Araştırmaları Merkezi’nin (İTÜESAM) düzenlediği bu toplantılar, her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.
O günden bu güne dört toplantı yapma fırsatı bulduk. Bunlardan ikisini Sagalassos’da yaptıktan sonra, üçüncüsünü Antalya Kaş’ta düzenledikten sonra dördüncüsünü Ünye’de yapmaya karar verdik.
Ülkemizde ve dünyadaki önemli sorunlar tartışılıyor
Sagalassos Toplantılarının amacı ülkemizde ve dünyadaki önemli sorunları akademisyen, gazeteci ve siyasetçilerini bir araya getirilip, tartışılmasına vesile olmak ve bu bileşenler arasında ortak bir dil geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Toplantı konuları…
Bu amaçla yaptığımız toplantıların ilkinde Türkiye ve dünyada önem kazanan gelir dağılımı meselesi masaya yatırılmıştır. İkinci toplantımızın konusunu ise ülkemizde ve dünyada yükselen popülizm tartışmaları oluşturmuştur. Üçüncü toplantının konusu salgın sonrası ekonomide toparlanma sürecinin nasıl gerçekleştirileceğidir. Şu anda yapılmakta olan dördüncü toplantının konusu ise seçim sonrası Türkiye ekonomisinin krizden çıkış yollarının tartışılmasıdır.
Toplantı bir çok üniversiteden çok sayıda katılımcı ile gerçekleşiyor
Toplantıya birçok üniversiteden, kurum ve kuruluşlardan katılımcılar davet edilmiştir. Bu seneki toplantımıza kamuoyunun tanınmış birçok iktisatçısı ve simaları katılmaktadır. Bu seneki katılımcılarımız şunladır: Alpay Filiztekin, Asaf Savaş Akat, Aykut Attar, Aydan Gülerce, Aykut Kibritçioğlu, Ayşe Aylin Bayar, Bilin Neyaptı, Çiğdem Boz, Elif Karaosmanoğlu, Emre Deveci, Emre Erdoğan, Erol Taymaz, Fatih Özatay, Güldem Atabay, Hakan Kara, Haluk Levent, İhsan Seddar Kaynar, İbrahim Çanakçı, İnsan Tunalı, Kamil Yılmaz, Kerim Rota, Nebil İlsever, M. Recep Erçin, Mehmet Gün, Murat Aksoy, Öner Günçavdı, Ramazan Tezcan, Sedat Pişirici, Serdar Sayan, Serkan Özcan, Seyfettin Gürsel, Suat Küçükçifçi, Şevket Pamuk, Turan Hancerli, Ümit İzmen, Ünal Zenginobuz.
Günümüz Türkiye ekonomisinin maruz kaldığı sorunları konu eden bir toplantı oldu. Toplantıda akademisyenler işgücü piyasasındaki sorunlarla, asgari ücret uygulamalarının yarattığı soruları ele aldılar. Ardından Türkiye ekonomisindeki bölgesel farklılıklar ve nedenleri üzerinde duruldu, politik düzlemde öneriler tartışıldı.
Türkiye açısından önemli konulardan biri olan sanayileşme politikası ve Türkiye’nin 60 yıllık sanayileşme deneyiminin dünya ekonomisinde değişmeyen konumunun nedenleri bulgulanarak, bunu değiştirmenin yolları tartışıldı.
Hukuk ülkelerinde ekonomik performansı etkileyen en önemli kısıt kapsayıcı ve adil sonuç üreten, hukukun üstünlüğünü temin eden bir reformun nasıl yapılacağı, bu reformun unsurlarının neler olduğu tartışıldı.
Reform çabaları toplantıda tartışılan önemli konulardan biri oldu. Reformların niteliği ve kapsamı konusunda tartışmalar gerçekleştirildi.
Nihai olarak, yine bugün Türkiye’de sorun olan TÜİK ve veri güvenliği konusu ve kamuoyunun verilere güveninin nasıl sağlanacağı tartışılarak, daha güvenilir bir TÜİK nasıl oluşturulur sorusu tartışıldı.
Ünye KENT Haber