TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR*66 TARİH BAZEN AŞKLARI DA YAZAR Duvaksız Gelin

Fikriye Hanımın hüzünlü aşkı

Araştırma 3.12.2018 14:39:44 6374 0
TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR*66  TARİH BAZEN AŞKLARI DA YAZAR Duvaksız Gelin

Bu hikâye Mustafa Kemal Atatürk ile Fikriye Hanim’in gönül iliskisinin hikayesidir. “Köskün Duvaksiz Gelini” dedikleri Fikriye Hanim bu aski cani ile ödemistir.

 

Tarih, yalniz savaslari, savas larda, ölenleri ve öldürülenleri kaybedilen topraklari, yikilan imparatorluklari anlatmaz, bu kan ve barut kokularinin arasinda çok ilginç ask hikayeleri de vardir.

Bu hafta tarih sayfamizda çok sevdigimiz bir insanin hiç bilmediginiz bir ask hikayesi var.  “Köskün Duvaksiz Gelini” dedikleri Fikriye Hanim’in bu ask hiayesi oldukça acidir.  Fikriye Hanim bu aski hayatiyla ödemistir.

 

Fikriye Hanim kimdir,?

Fikriye Hanim, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanim’in ikinci esi Ragip Bey’in kardesinin kizidir. Fransizca, Yunanca bildigi, ud ve piyano çaldigi, bilinir. Hastaliklara karsi zayif, narin yapisi dolayisi ile egitimini de yarida birakmistir. Fikriye Hanim Istanbul’dan Ankara’ya Atatürk tarafindan çagrilmistir, köskte bir müddet Atatürk’e hizmet ettikten sonra hastaligi için Münih’e tedavi için gönderilir.

Mustafa Kemal, Fikriye Hanim Münih’te tedavide iken Latife Hanim’la evlenir.

Fikriye,, Hanim Mustafa Kemal’in Latife Hanim’la evlendigini ögrenince çilgina döner,

çünkü kendisi Atatürk’le evlenmeyi tasarlamaktadir, onunla köskte yasamis hatta Atatürk ona nikah bile yapmistir, tedavisi bittigi zaman bir evliligi hayal etmektedir. Fakat isler düsündügü gibi gitmez, hiç beklenmedik bir anda Mustafa Kemal Latife Hanimla evlenir.

Fikriye Hanim bunun üzerine  apar topar Türkiye’ye gelir.. Ankara’ya gelince hemen köske gider ancak Latife Hanim Atatürk’e haber vermeden onu köskten kovar. Fikriye Hanim paytonla köskten uzaklasirken yaninda tasidigi tabancayla intihar eder ve yarali olarak hastaneye kaldirilir orada ölür.

Ölüm tarihi 31 Mayis 1924 olarak kayitlara geçmistir. Yazar Hifzi Topuz “Gazi ve Fikriye” romaninda ise Fikriye Hanimin  sekiz gün kadar hastanede kaldigini, enfeksiyon sonucu öldügü yazar..

 

Atatürk’ün Akrabasi Idi

Genç yasinda sevdigi erkek ugruna hayatina son veren Fikriye Hanim 1897’de bugünkü Yunanistan sinirlari içinde kalan  Yenisehir’de dünya gelmistir..  Mustafa Kemal’in akrabasidir, onun çagirmasi üzerine Ankara’ya gelmis ve Atatürk’ün yanindan ayrilmayan bir isim olmustur.. Ona ev islerinde yardimci Ancak Fikriye Hanim ile Mustafa Kemal’in evli olmadiklari hâlde beraber kalmalari yadirganir. Mustafa Kemal’le imam nikahi ile evlenirler.

Biz zamanlar Atatürk ile birlikte yasadigi ve kendi elleri ile dösedigi köskten Latife Hanim tarafindan kovulan Fikriye Hanim, geceyi Ankara’da bir otelde geçirir. Ertesi günü yola çikacaktir. Ankara'dan ayrilmadan önce Mustafa Kemal'e getirdigi hediyeyi vermek üzere tekrar Çankaya Köskü'ne gider ve maruz kaldigi hakaret sonucu kendini vurur. Hemen Ankara Numune hastanesine kaldirilir ameliyata alinir. Fakat Fikriye dokuz gün sonra sevdigi adamin ugrunda can verir.

 

Veda ve Son
Fikriye Hanim için  aci son Münih'te  baslamistir.. He geçen dakika ölüme yaklastigini bilemez. Yeniden Ankara'ya dönme ve Mustafa Kemal’le evlenme düsü kurmaktadir. Ancak o Münih'te tedavi görürken Mustafa Kemal Latife Hanim'la evlenmistir. Fikriye Hanim köske çikar, Latife Hanim Atatürk'le beraber önce Fikriye Hanimi önce  köskte üç gün misafir eder..

Ancak üçüncü günün sonunda Latife Hanim  'Bu kadin ne zaman gidecek' diye söylenmeye baslamistir. Fikriye Hanim bunu duyunca çok üzülür, ertesi sabah kösk'ten ayrilip bir otele yerlesir.

Istanbul'a dönmeden önce veda etmek için Atatürk'e ugrar. Yaver Bey’den Mustafa Kemal’e haber vermesini ister.  Fikriye Hanim'in geldigini duyan Latife Hanim: “Kovun gitsin niye gelmis, ne isi var?   diye bagirmaya baslar. Yaver Bey Fikriye Hanim’a: “ Pasa’nin kendisini simdi kabul edemeyecegini, söyler.

Fikriye Hanim böyle bir cevapla karsilasacagini hiç tahmin etmemistir. Düsecekmis gibi olur ve “Ya, öyle mi?’ dedikten sonra arkasina bakmadan faytona biner.

Arastirmaci yazar Fatih Bayhan, “Fikriye” adli kitabinda: söyle yazar: “Fikriye Hanim bundan sonra kapida beklettigi faytona binecek ve Kösk’ten ayrilacaktir,

Fayton, Kösk’ten uzaklasmadan bir silah sesi duyulur. Fikriye Hanim’in basi faytonun arkasindaki koltukta, yana düser, ilk yetisen Muzaffer Bey olur. Fikriye Hanim sol elini gögsüne bastirmis, parmaklari arasindan kan siziyordur, sag elinde tabanca vardir, nizamiyeden gelen askerlerinde yardimi ile faytondan indirirler.”

Mustafa Kemal’in emri ile Memleket Hastanesi’ne kaldirilir ve ameliyat edilir.  Ancak 9 gün yasam savasi veren Fikriye Hanim yüksek atesten hayatini kaybeder.

 

Atatürk’ün gizli aski

“Fikriye Hanim, akrabasi oldugu için, bazen Zübeyde Hanim’in yaninda kaliyordu. Sisli’deki evin islerini de  uzun bir süre, Fikriye hanim yapmisti.. Mustafa Kemal Pasa, Anadolu’ya geçince, evi çekip çevirecek birine ihtiyaci oldugu için onu Ankara’ya çagirmisti. Orta boylu,  kara gözlü, karakasli, aydinlik yüzlü bir kadindi.

Fikriye'nin ölümünden yillar sonra Mustafa Kemal: “Bu dünyada beni iki kadin çok sevdi, biri iktidarim, gücüm için, digeri ise tutkuyla sevdi. Tutkuyla, askla, vefa ile hiçbir sey istemeden karsiliksiz seven Fikriye'ydi.” der. Fikriye Hanim Çankaya'nin duvaksiz gelini, idi. (Kaynak:  Salih Bozok, (Iki Ask Arasinda Atatürk.)

 

Atatürk’ün Fikriye Hanimdan

Bir Oglu mu var?.

Bazi tarih yazarlari Atatürk’ün Fikriye Hanim’dan bir oglu oldugunu yazarlar. Arastirmaci - yazar Mehmet Sadik Öke 'Teyzem Latife' isimli kitabinda Atatürk'ün manevi oglu Abdürrahim Tuncak'in Fikriye Hanim ile Atatürk'ün öz oglu oldugu iddia eder. Bire bir Atatürk’e benzeyen Abdürrahim Tuncak 1990 yilinda 99 yasinda hiç konusmadan sirlari ile birlikte ölmüstür.

Fikriye Hanim’in  bir mezari yoktur, nereye gömüldügü belli degildir.

 

 

Kaynaklar:

Hizi Topuz “Gazi ve Latife”

Salih Bozok “Iki Ask Arasinda Atatürk”

M. Sadik Öke “Teyzem Latife”

Fatih Bayhan “Fikriye”

Hüseyin Movit

 


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593