TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR* (67) NOEL VE YILBAŞI YAZILARI Yılbaşı ve Noel’in çıkış noktası olan Hz. İsa’nın Doğumu ve İncil

Yılbaşına kadar devam edecek olan Yılbaşı ve Noel ile ilgili bir dizi yazıların bu bölümünde bütün bu olayların çıkış noktası olan Hz. İsa’nın doğumuna bakacağız.

Araştırma 10.12.2018 08:27:14 7796 0
TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR* (67)  NOEL VE YILBAŞI YAZILARI  Yılbaşı ve Noel’in çıkış noktası olan Hz. İsa’nın Doğumu ve İncil

Yeni yil ve Noel ilgili gerçek hikaye halen çözülebilmis degildir.

Yeni yil, Noel kutlamalari, çam agaci, yilbasi ve Noel yemeginde hindi yenmesi, bir kesimin tarafindan halen günah sayilir.

Ülkemizde Yilbasi ile Noel’in Bayrami birbirine karistirilmistir, Hristiyan dini, Isa’nin çarmiha gerilip, sonra göge yükselmesine inanir.

Müslüman inancinda çarmiha gerilmeyip dogrudan göge yükseldigi bir benzerini çarmiha gerildigi  seklindedir. 

Günümüze kadar gelen bu  inanç ve tartismalarin ana kaynagini Hz Isa’nin dogumudur.

Hz. Isa’nin bugün Filistin Topraklari içinde kalan Roma Imparatorlugunun Yahudiye Eyaletinin Beytüllahim kentinde dogduguna, inanilir.

Dogdugu yil bölgeye Roma Imparatorlugu hâkimdi, imparatorlugun bir dini yoktu, eyaletlere göre pagan inançlari ve baska inançlar vardi. (Paganizm, kökenleri doga dinlerine uzanan bir inanç biçimidir.).

Hz. Isa hakkinda bilgiler çok az ve tartismalidir, Hristiyanlarin kutsal kitabi Incil zamanla bozuldugu ve birden çok sayida Incil ortaya çiktigi için Hz. Isa'nin dogumuna ait çok net bilgi yoktur.

Ancak yine de Yuhanna, Matta ve Luka adli Isa’ya ilk inanan havarilerin yazdiklari Incillerde az da olsa Hazreti Isa'nin dogumu anlatilir ve havarilerden Luka’nin yazdigi Incil’deki bazi bölümler  Kuran-i Kerim ile uyusur.. Luka incilindeki yazilanlar Kuran-i Kerim'deki gibi Cebrail'in Meryem'e görünüsü ve ona bir erkek çocugu getirdigini söylemesi buna karsilik Meryem'in korkusunu anlatir.

Hristiyanlari  kitabi olan Inci, bir vahiy degildir, yani Allah tarafindan gönderilmemistir. Daha çok Isa Peygamberin  konusmalarindan vaizlerinden olusur. Bu vaizler ve konusmalar Matta, Yuhanna ve Luka adli Hz. Isanin yakininda olan birkaç kisi tarafindan derlenip kitap haline getirilmisse de birbirine uymaz uyani da  bozulmustur.

 

Hz Isa Nerede Dogdu?
Hz. Isa hakkinda tartisilan bir diger bir konu da nerede dogdugudur. Kuran-i Kerim Isa'nin dogu bölgelerinin birinde dünyaya geldigini yazar yer vbelirtmez.. 

Havarileri Matta ve Luka’nin yazdiklari Inciller Isa'nin bugünkü Filistin topraklarinda Beytüllahim kentinde dogdugunu iddia ediyor. Markos Incili ise Filistin topraklarindaki Nasiriye kentini gösteriyor.
Hz Isa’nin dogumu da tam bir sir, bir diger sir da hangi tarihte dünyaya geldigidir. Hristiyan dünyasi Isa'nin sifir yilinda yani takvimin basladigi tarihte dogduguna inanir.

Tarih konusunda kutsal kitaplar verilen ipuçlari hem farkli hem de net degildir. Incil'deki tariflere göre Isa'nin bu günkü tarihten (MÖ) 4– veya MS 6 sonra  dogdugu anlasilmaktadir.

Tarihçiler O’nun Eflâtun (MÖ y. 427-347) zamaninda yasadigini yazarlar. Bir baska bilgiye göre de Büyük Iskender’in Babil’i fethinin üç yüz üç sene sonrasinda (MÖ 28) Isa’nin dogduguna inanirlar. Yahudiler, Hz. Isa'nin peygamberligini tanimaz, böyle biri  hiç olmadi der.

 

Kur'an'a Göre Hz. Isa'nin Dogumu 
Kur'an'i Kerim'de Hz. Isa'nin dogumu, Meryem Suresi'nde söyle anlatilmistir.

 “Biz, ona Cebrail'i göndermistik de ona tam bir insan seklinde

görünmüstü. Meryem, “Senden Rahman'a siginirim. Melek Cebrail, “Ben  Rab'bin elçisiyim, sana tertemiz bir çocuk bagislamak için gönderildim, dedi böylece Meryem çocuga gebe kaldi. 

24-25 Aralik gecesi, Katolik, Protestan, Süryânî ve Rumlara göre Hazreti Isa'nin dogum günü kabul edilir. Rus, Balkan ve Ermeni kiliseleri dogumunu 6-7 Ocak gecesi kutlar.

Hristiyan tarihçi ve teorisyenlerin çogu, Isa'nin  'Halki isyana tesvik etmek' suçuyla, Yahudi din adamlarinin tahriklerine kanan Roma Imparatorlugu'nun Yahudiye eyaletinin valisi Pontius Pilatus'un emri ile Kudüs'te 33 yasinda yani MS 33 yilinda çarmiha gerildigini yazar.

 

Miladî takvim,

Isa'ya göre düzenlenmistir.

Sifir yili yani Milat, Roma imparatoru Ogüst'ün imparatorlugunun 28 ci yilidir. Sifir yili Hristiyan geleneginde Isa'nin dogum yili olarak kabul edilir ve  bu yil, takvimin baslangiç noktasini temsil eder.

Isa’dan önceki yillara milattan önce (MÖ),  Isa’dan sonraki yillara ise milattan sonra (MS) denir.. Bir kisim tarihçiler Isa’nin dogum yilinin  MÖ 7 veya 6 oldugunu yazarken bir kismi MÖ 4 tarihinde fikir birligine varirlar.

Çogu arastirmaci, Isa’nin MS 30 veya 33 yillarinda çarmiha gerildigini tahmin etmektedir.

 

Isa’nin Havarileri

Havari, kelimesinden Isa peygamberin kendisine en önce inanan on iki kisi kastedilir.

Bu on iki havârinin adlari : André, Jacques, Jean, Pierre, Philippe, Barthélémy, Matieu, Thomas, Jacques, Simon, Jude ve Judas’tir.

Bunlardan, Lâtince’deki adlarina göre Petrus (Pierre), Yohanna (Jean), Mattâ (Mathieu) ve Toma (Thomas), birer Incil yazmislardir. Bu Incillerde Isa’nin peygamber olusu ve ümmetine tavsiyeleriyle keramet ve mucizeleri anlatilmistir ufak tefek farklar oldugu için, dördü birden bir Incil sayilir.

 

Çarmihta mi Öldü?

Isa Peygamber, daha sonra Yahudiler tarafindan öldürülmek istenmisti. Hz.

Isa’yi yakalayip çarmiha gerdiler.

Hristiyanlar Isa’nin çarmihta öldügüne çarmihtan alinip gömüldügüne ve gömüldügü yerden dirilerek göge yükseldigine inanirlar. Kuran ise çarmihta bir benzerinin öldügünü Hz. Isa’nin sag olarak gökyüzüne çekildigini yazar.

Hz. Isa hakkinda dogrulugu kesin bilgiye ulasabilecegimiz yegane kaynak,  Kuran'dir. Kuran'da, Hz. Isa'nin dogumu, hayati, bu süre içinde karsilastigi olaylardan örnekler, çevresindeki insanlarin durumu ve daha birçok konudan bahsedilmistir.
Hz. I
sa, ögretisini insanlara teblig için yaninda 12 ögrencisi (Havarisi) oldugu halde insanlari Allah'a iman etmeye davet etmek için yaptigi bu konusmalari sirasinda çesitli mucizeler gerçeklestirmistir. Hasta ve sakat insanlari, iyilestirmis, dogustan kör olanlarin gözlerini açmis ve ölüleri diriltmistir. Bu mucizeler Kuran ayetlerinde haber verilmektedir.

 

Hangi  Mevsimde  dogdu?
Hristiyanlar arasinda da dogumu konusunda tam bir anlas
ma yoktur. Bazi iddialara göre Isa kis mevsiminde dogmamistir. Luka Incili'ne göre Isa’nin dogdugu zaman çobanlar çayirlarda sürülerini otlatmakta idiler. Bazi kaynaklara göre 15 Nisan’da dogmustur.

Kur'an'a göre ise Meryem, hurmalarin taze oldugu bir zamanda dogum yapmistir.

Bazi kaynaklara göre Hz. Isa 24 Aralikta degil de 6 Ocakta dogmustur, bu nedenle bazi Ortodoks kiliseleri Noel’i yani dogumunu 6 Ocakta kutlarlar.  Bugün Hz Isa’nin dogumunda kullanilan çam agaci, Noel baba figürü, hindi yemek gibi simgeler sonradan uydurulmustur, bu konular gelecek haftalardaki yazilarda islenecektir.

Gerçek su ki Hz Isa iklimi çok sicak olan bir ülkede Filistintin’de dogdu, Filistin çöldü çam degil hiçbir agaç yoktu.

 

Asil Incil Kayip mi?

 Hz. Isa'nin teblig ettigi Incil, günümüzdeki Incil degildir. Günümüzdeki dört Incil, havarilerden Matta, Yuhanna, Luka ve Markos’un eliyle yazilmis kitaplardir.

Matta, Hz Isa ile gezerken gördüklerini, Luka Hz. Isa ile basindan geçen olaylari, Yuhanna, Markos... yine Hz. Isa ile olan anilarini, ayni olayi, birbirine zit olarak anlatirlar.

Matta Incilini yazan Matta, Hz. Isa’yi son senesinde görmüs, ona inanmistir. Ondan sekiz sene sonra Incil’i Ibranice yazmistir.

Luka Incili: Luka, Hz. Isa’yi görmemistir. Incil’ini Hz. Isa’dan 40 yil sonra yazmistir.

Markos Incili: Markos, Hz. Isa’yi görmemistir. Hz. Isa’dan 50 yil sonra üçüncü Incili Latince yazmistir. Kötü huylardan kurtulmayi anlatir.

Yuhanna Incili: Yuhanna, Hz. Isa’nin talebesidir. Incil’ini Hz. Isa’dan 50-60 sene sonra Yunanistan’in Türkiye karsisindaki Samos Adasinda Yunanca yazmistir.

Hz. Isa gerçek Incil’de kendisi halka neyi anlatiyordu, bilinmiyor bu Incil kayip, yani Hz Isa’nin anlattiklarini toplayan Incil ortada yok.


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593