TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR*69 Noel ile karışan Yılbaşı

Ülkemizde yanlış bilinen veya hiç bilinmeyen, Yılbaşı, Noel, Hz İsa’nın doğumu, çam ağacı ile yılbaşının kökenini ve Noel Bayramının neden yılbaşı ile karıştırıldığıdır.

Araştırma 24.12.2018 08:41:23 4161 0
TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR*69 Noel ile karışan Yılbaşı

Önce sunu açikliga kavusturmak lazim Noel, Hz Isa’nin dogdugu geceye verilen isimdir, kelime anlami olarak Latince Natal-Dogus kelimesinden gelir.

Bu gece için bulunan kirmizi elbiseli figür olan Noel Baba ise Hz Isa degildir. Bu figür 1933 yilinda Amerikali bir grafiker tarafindan baska kültürlerdeki bir figürden esinlenerek Coca Cola reklami için çizilmistir.

Bu geceye biz ve bazi ülkeler Noel der. Hristiyanlarin bayramididr.  Isa Geygamberin dogdugu gece oldugu için dini bayram olarak kutlanir.

Müslümanlarin Noel ile bir ilgisi yoktur ve kutlazlar.

Biz Noel’den bes gün sponra gelen Yeni Yil’i kutlariz. Yeni yil kutlamanin  dinle isayla musayla bir ilgisi yoktur o geceyi bütün dünya kutlar.

Iste ülkemizde karisan budur. Tekrar yaziyorum biz Noel kutlamayiz yilbasi kutlariz. Yilbasi ile Noelin arasinda bes gün vardir birv,yle h, ilgid yoktur.

 

Her Ülkenin

Noel Babasi farklidir

Her ülkenin Noel Babasi farklidir. Iskandinav ülkelerinin Noel Babasi uçan geyiklerin çektigi kizak içinde oturan uçan bir Noel Babadir. Hristiyanligin çiktigi dogu ülkelerinde Noel Baba hedi

yeleri esekle tasir ve dagitirdi. Avrupa’nin Noel Babasi da dama çikar ve hediyeleri bacadan atar. Önceleri kiyafetleri de her ülkeye göre degisen Noel Baba son yillarda Hristiyan ülkeler  kirmizi beyaz elbise ve beyaz sakalli Amerikali bir grafikerin Coca Cola reklami için çizdigi göbekli figürü kullanmaktadirlar, önceleri Noel Baba’nin kiyafeti yesildi.

 

 

Yilin Basi Kutlamasi

Tarihteki en eski yeni yil kutlamasi, yaklasik 4,000 yil öncesine Babil’e dayanir. Miladi takvime göre 1 Ocak yilin ilk günüdür, biz de dahil bu takvimi kullanan ülkelerde 31 Aralik’i, 1 Ocak’a baglayan gece Yilbasi gecesi olarak kabul edilir.

Bunun disinda Müslüman ülkelerin kullandigi bir takvim daha vardir.  Hz. Ömer’in halifeligi döneminde Hz Muhammet’in Mekke’den Medine’ye gelisi, MS 622 yili (Hicret) bu takvimin baslangici sayilmistir, biz buna Hicri Takvim deriz. Islam aleminde yilbasi, takvimin birinci ayi olan Muharrem ayinin biri sifir yili olarak kabul edilir. Hicri Takvimde yil su an 1439 dur.

Miladi takvim ise Hz Isa’nin dogumunu sifir yili ve takvimin baslangici olarak kabul eder. Yilbasi, ise her iki takvimde de bir yilin bitimi ve yeni bir yilin basladigi gecedir..

Ülkemizde Miladi Takvim 26 Aralik 1925’te kabul edildi. Bu takvimden önce baslangici Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç ettigi 622 yilini baslangiç alan Hicri Takvim kullaniliyordu.

 

Gençlikte ömür bize

Çok uzun geliyordu

Gençken ömür insana çok uzun geliyor, yillar ne çabuk geçmis.

Biz bir kusagin hiçbir seyi olmayan çocuklariydik, televizyonumuz yoktu, laptop, tablet ve akilli telefonumuz yoktu, televizyon otuz, bilgisayar ve cep telefonu elli yasimiza gelince bulundu,  çocukluk yillarimiz yirtik topun pesinde kosarak geçti.

Yilbasi eglencelerimiz de kisitli idi, tek eglence o gece evde tombala oynamakti, zar zor dinlenilen Ankara Radyosunda saat 12.00 de ikramiye kazanilan numaralar okunur, herkes nefes almadan dinlerdi.

Yurtdisina gittigimde, ilk yilbasinda Zürich’te idim, saskinligimdan evi bulamadim, caddelere o kadar çok isik koymuslardi ki, bütün caddeler birbirine benzemisti, saat sifir oldugu zaman atilan havai fiseklerden savas çikti, Almanlar Zürih’i isgale basladi sandim.

 

 

 

Noel’le Karistirilan

Yilbasi Kutlamalari

Türkiye’de her yilbasinda bir sorun yasanir, yilbasi kutlamalari Noel kutlamalari ile karistirilir, aslinda Müslümanlar Noel kutlamaz, bizim kutladigimiz yilbasidir.

Noel, Isa Peygamberin dogduguna inanilan gecedir. Bu gecenin adi her dilde ayridir,  dinsel bir kutlamadir, eglenme yoktur, dua ederler, ayin yaparlar, birlikte yemek yerler, çocuklara hediyeler verirler. Noel’de süslenen çam yilbasinda da kullanilir, ikisinin arasinda dört bes gün vardir.

Yilbasi aksamina gelindiginde dini Noel kutlamasi bitmistir, yilbasi kutlanir.

Ayrica bizde  yilbasi için az da olsa çam süsleyen vardir, fakat Noel kutlayan Müslüman yoktur..

Ben otuz bes yil kaldigim Avrupa ülkelerinde, hiçbir Müslüman’in Noel kutladigini görmedim.. Almanya’da çalistigim firma beni geçici görevle baska ülkelerdeki isyerine gönderirdi bu sayede Norveç’te, Isviçre’de ve Fransa’da da yasama imkanim oldu.

Her ülkenin Noel kutlamalarinda da farkliliklar vardi.  Alman komsularimiz bizi ve çocuklarimizi Noel yemegine davet ederlerdi. Biz de onlari ve çocuklarini bayramlarimizda misafir ederdik, hiç kimse dininden çikmadi, simdi benim çocuklarim bunlari tatli bir ani olarak hatirliyorlar.

Yilbasi bütün dünyanin

kutladigi bir gecedir.

Yilbasi kutlamasi, Hristiyanlik ve Müslümanlikla ilgisi olmayan, bütün dinlerden bagimsiz  bir eglencedir.. Dünyada medeni ve modern ülkeler nasil yilbasi kutlarsa bizde öyle kutlariz.

Dinimizde eglenmek günah degildir, Kuranda bu tür bir yasaklar listesi yoktur, asil günahkar Allahin yerine yasak koyanlardir,

Hatta bazilari, evinde günah diye çoluk çocuguna televizyon seyrettirmez, ama kendisi görüntülü cep telefonu kullanir, evde kadinin ve çocuklarin bakmasi günahtir,  çünkü kadin ve çocuk bakinca dünyayi tanir ve uyanirlar en çok korktuklari kadindir, kadin aydinlanir uyanirsa çocuklarini da aydin yetistirecektir,  bunlar aydinliktan ve bilimden korkarlar. Oysa Kura’in ilk emri “Oku” dur. Hz: Ali “Bilim Çin’de bile olsa gidip bulun” demistir..

Biz yilbasini, bir yili kazasiz, belasiz bitirmenin sevinci ile4 kutlamaktayiz dini bir motif aramak cahillikten baska bir sey degildir.

Bizim daha büyük günahlarimiz var, kizlari çocuk yasta evlendirmek günahtir, çocuk gelinlere tepki yok, her türlü haram hile ve sahtekarlik diz boyu, faiz bizde, yalan bizde, zina bizde, yanmaz kefen satan sahtekarlar bizde, din satanlar bizde, Siirt Pervari’de 13 yasinda anne olan çocuk gelin, 14 yasinda av tüfegiyle canina kiydi. Ismi Kader’di, evlendirildiginde 12 yasindaydi.. Yilbasi günah diyenlerden tek kelime çikmadi.. Ama yilbasi kutlamak günah..

 

Noel Nedir?

Noel Hz. Isa’nin dogdugu gecedir. Isa Peygamberin 24 Aralik’ta bugün Filistin topraklari içinde bulunan Beytüllahim kasabasinda dogduguna inanilir.. .

Noel sözcügünün kökeni Latince Natalis (dogum) tir. Fransizlar Noël, Almanlar Weihnnachten, Ingilizler Cristmas, Italyanlar Natale, biz de Fransizlardan aldigimiz gibi Noel deriz. Dogus Bayrami, Kutsal Gece veya Milât Yortusu da denir.  Noel, kutlamalari 24 Aralik'ta baslar, 26 Aralik aksaminda biter. Hz. Isa’nin ne zaman dogdugu kesin olarak bilinmez, o nedenle Ermeni Kilisesi gibi Ruslar ve Dogu Ortodoks Kiliseleri Noel’i yani Isa’nin dogumunu 6 Ocak ta kutlarlar.

Noel Baba Hz. Isa degildir, tarihçiler Noel Baba denilen kisinin çocuklara hediye dagitan Antalya’nin Demre kasabasinda yasamis din adami Aziz Nikola oldugunu söylerler,  burada adina bir Kilise vardir, mezari bu kilisede idi, Italyanlar bu mezari Haçli Savaslari sirasinda Italya’nin Bari sehrine kaçirdilar. Antalya müzesinde ona ait bir ayak kemigi kalmistir. Ben geçtigimiz yillarda Demre’de bu kiliseyi ve müzede ki kemigi gidip gördüm.

 

Son Olarak

Yilbasi kutlamalari,  anneler günü, babalar günü,  dogum günü, mezuniyet günü, sevgililer günü gibi modern ülkelerde sosyal insanlarin kutladigi gibi bir gündür.

Yilbasini, bütün dünya, Hiristiyanlar, Müslümanlar, Budistler, dinsizler, fakir zengin, köylü sehirli, genç ihtiyar, herkes kutlar, dünyada bu kadar genis katilimla olan bir kutlama yoktur.

Yilbasinda içki, kumar, hindi, gibi seyler var diye yilbasi kutlamak günahtir diyorsaniz,  bunlar, sadece yilbasinda degil, yilin baska günlerinde de vardir.

Kimsenin yilbasina yilbasi hindisine, tavuguna karismayin, Allah’la kulunun arasina girmeyin, kafaniza göre Allah adina yasak koymayin herkesin sevabi da günahi da kendisine aittir.

 

KAYNAKLAR

Mehmet AYDIN, Dinler Tarihine Giris

Pervin ERGUN, Türk Kültüründe Agaç Kültü.

Petek ERSOY, Cumhuriyet Döneminde Yilbasi Kutlamalari,


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593