“Turşu sat, para kazan”

“Turşu sat, para kazan”

Eskilerin istenirse her şeyden para kazanılabileceğini ifade etmek için “Turşu sat, para kazan” sözü, günümüzde uluslararası kazanca dönüştü. Türkiye, yurt dışına sattığı turşulardan 155 milyon dolar kazandı.

Türkiye’nin 8 aylik tursu ihracati, geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 18 artarak 155 milyon dolara çikti. En fazla tursu ihracati Almanya, Hollanda ve ABD’ye gerçeklesti.

Ege Ihracatçi Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye, ocak-agustos döneminde yaklasik 120 ülkeye tursu satti.

Bu yil yeni tip koronavirüsün (COVID-19) de etkisiyle talebin arttigi tursuda 8 aylik dönemdeki ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 18 artarak 131 milyon dolardan 155 milyon dolara çikti.

En fazla satis Almanya’ya

Tursu ihracatinda ilk sirada 41 milyon 327 bin dolarla Almanya yer aldi. Bu ülkeyi, 25 milyon 748 bin dolarla Hollanda ve 18 milyon 325 bin dolarla ABD izledi. Ihracatta en fazla artis ise Çekya’da yasandi. Bu ülkeye ihracat, 72 bin dolardan 2 milyon 645 bin dolara yükseldi.

Çesitlere göre ihracatta ise 65 milyon 847 bin dolarla salatalik tursusu ilk sirada yer aldi. Toplam 63 milyon 812 bin dolarlik biber tursusu ihraç edilirken karisik tursu ihracati ise 17 milyon 751 dolar olarak gerçeklesti.

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, salgin sürecinde yas meyve sebze ve bunlarin mamulünden elde edilen ürünlerin ihracatinin arttigini hatirlatti.

 Salginin basladigi günden itibaren yurt disindan çok fazla tursu talebi aldiklarini belirten Uçak, “Çesit çesit yaptigimiz tursular 120 ülkede sofralari süsledi. Biz 2020’de içerisinde 250 milyon dolarlik hedef koyduk. Eger gerçeklesirse bu bir rekor olacak. Özellikle ekim ayinda çok ciddi bir talep oluyor. Kalan kisminin büyük bir bölümünü tamamlayacagimizi düsünüyorum” dedi.

Salgin döneminde gidanin öneminin bir kez anlasildigini vurgulayan Uçak, Türkiye’nin tarimdaki basarisinin dünyaya örnek oldugunu sözlerine ekledi.

“Avrupa’da üst sinif marketlere girdik”

Çiçek Tursu Yönetim Kurulu Baskani Aydin Elçiboga da tursunun probiyotik özelliginden dolayi kis aylarinda yogun olarak tercih edildigini belirtti.

Avrupa’daki birçok tesisin salgin nedeniyle üretim yapamadigini dile getiren Elçiboga, sunlari kaydetti:

“Türk gida üreticileri krizi firsata çevirme adina çok basarili. Pandemi sürecinde Avrupa’da üst sinif marketlere girdik. Bunu daha da büyütmeye çalisiyoruz. Biz 52 ülkeye ihracat yapiyoruz. Sene sonunda 60 ülkeyi hedefliyoruz. Ekstradan 4 ülkeden siparisler geldi, diger 4 ülkeyle de görüsmemiz sürüyor. Bunlarin arasinda haritada yerini bulmakta zorlanacagimiz ada ülkeleri var. Onlara ulasmaya çalisiyoruz.”

Ürünün büyük bölümünü sözlesmeli tarim uygulamasiyla temin ettiklerini belirten Elçiboga, su anda yogun talepten dolayi 3 vardiya çalistiklarini dile getirdi.



Ekonomi

Ekonomi Haberleri